Geen paniek! Jouw gids voor het oplossen van samsung wasmachine storingen

Foutcodes op Samsung wasmachines identificeren problemen zoals waterdruk, afvoerproblemen of defecte deurschakelaars. Regelmatig onderhoud kan helpen deze problemen te voorkomen. Maar als er een onoplosbare foutcode verschijnt, zoals 1E, 0E, 4E, 5E of LE, of als de machine niet functioneert ondanks je inspanningen, kan het nodig zijn een professional in te schakelen. Veiligheid en een systematische aanpak zijn cruciaal bij het oplossen van deze problemen.
Inhoudsopgave

Begrijpen van storingen in wasmachines

Zit je ook weleens met je handen in het haar als je wasmachine een storing heeft? Maak je geen zorgen, je bent niet de enige! Storingen zijn in feite foutmeldingen die aangeven dat er iets mis is met jouw apparaat. Ze komen om verschillende redenen voor. Soms is het een klein probleem, zoals een deur die niet goed gesloten is. Maar het kan ook wijzen op grotere problemen, zoals een probleem met de koolborstelloze motor of de bediening op afstand.

En laten we eerlijk zijn, niemand vindt het leuk als zijn wasmachine plotseling stopt met werken. Maar gelukkig kun je veel storingen voorkomen met regelmatig onderhoud van je wasmachine. Denk aan het reinigen van de filters, controleren van de waterslangen en het laten draaien van een lege trommel op een hoge temperatuur om zeepresten en opgebouwde viezigheid weg te spoelen. Door dit soort eenvoudige onderhoudstaken uit te voeren, blijft jouw apparaat in topconditie en kun je de levensduur aanzienlijk verlengen.

Dus, de volgende keer dat je wasmachine een rare geluid maakt of een foutcode op het display toont, onthoud dan dat preventie de sleutel is. Een beetje onderhoud kan veel problemen voorkomen en zorgt ervoor dat je nog vele jaren plezier hebt van je wasmachine!

How to install a washing machine washing machine in the room

De beste wasmachines van 2024

1

Samsung WW90T636ALH Autodose

Vulgewicht: 9 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 72 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
2

Miele WSF 363 WCS PowerWash 2.0

Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 69 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
3

Miele WWR 760 WPS PowerWash 2.0 & TwinDos

Vulgewicht: 9 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 68 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review

Algemene foutcodes en storingen van Samsung wasmachines

Als je een Samsung wasmachine hebt, heb je misschien wel eens een paar cryptische codes op het display gezien. Raak niet in paniek! Deze codes zijn gewoon manieren waarop de machine je vertelt dat er iets niet helemaal goed gaat. Ze kunnen heel handig zijn bij het identificeren van het probleem. Laten we eens kijken naar enkele van de meest voorkomende foutcodes die je tegen kunt komen.

Foutcode 1E en 0E

De foutcodes 1E en 0E hebben te maken met waterproblemen. 1E betekent dat er te veel water in de machine zit, terwijl 0E aangeeft dat het water niet goed kan worden afgevoerd. Je kunt proberen de afvoerslang te controleren op verstoppingen en deze indien nodig schoon te maken. Als dat het probleem niet oplost, is het misschien tijd om een professional te raadplegen.

Foutcode 4E en 5E

Foutcodes 4E en 5E zijn ook gerelateerd aan waterproblemen. 4E betekent dat de wasmachine geen water krijgt, terwijl 5E aangeeft dat het water niet kan worden afgevoerd. Controleer de watertoevoer en de afvoerslang op problemen. Soms kan het probleem worden opgelost door gewoon de waterkraan wat meer open te zetten.

Foutcode LE

Als je de foutcode LE ziet, betekent dit dat er een probleem is met de deurschakelaar. Het eerste wat je kunt proberen, is de deur goed sluiten. Als dat niet werkt, moet je misschien de deurschakelaar vervangen. Dit is een vrij eenvoudige klus, maar als je je er niet prettig bij voelt, kun je altijd een professional inschakelen.

Foutcode SE of 5E

De foutcode SE of 5E geeft aan dat er een probleem is met de afvoerpomp. Je kunt proberen de pomp schoon te maken en te kijken of dat het probleem oplost. Zo niet, dan moet je waarschijnlijk een nieuwe pomp aanschaffen.

Dus, de volgende keer dat je een foutcode ziet op je Samsung wasmachine, hoef je niet in paniek te raken. Met deze gids heb je een goed idee van wat er aan de hand is, en kun je een begin maken met het oplossen van het probleem. En onthoud, als je er niet uitkomt, is er geen schande in het inschakelen van een professional!

Stappen voor het oplossen van storingen

Het kan een beetje intimiderend zijn als je wasmachine kuren vertoont, maar geen nood! Er zijn een paar simpele stappen die je kunt volgen om de situatie onder controle te krijgen. Zie het als een speurtocht waarbij je het mysterie van de haperende wasmachine moet oplossen.

Veiligheidsrichtlijnen tijdens het oplossen van een storing

Voordat we beginnen, is het belangrijk om een paar veiligheidsrichtlijnen te volgen. Ten eerste, schakel je wasmachine uit en haal deze uit het stopcontact voordat je iets anders doet. Zelfs als je denkt dat het probleem niets met de elektriciteit te maken heeft, is het beter om veilig te zijn dan sorry. Vergeet niet dat water en elektriciteit geen goede vrienden zijn.

Gedetailleerd stappenplan voor het identificeren en oplossen van een storing

 1. Begrijp het probleem. Probeer zo specifiek mogelijk te zijn. Maakt de wasmachine een vreemd geluid? Levert het geen schone kleding op? Begrijpen wat er fout gaat, is de eerste stap in het oplossen van het probleem.
 2. Raadpleeg de handleiding. Jouw wasmachine kwam waarschijnlijk met een handleiding waarin veel voorkomende problemen worden uitgelegd. Het is tijd om die erbij te halen en te kijken of je probleem daar wordt genoemd.
 3. Zoek naar foutcodes. Veel wasmachines, zoals de eerder genoemde Samsung, geven foutcodes weer om je te laten weten wat er mis is.
 4. Onderzoek het probleem. Afhankelijk van wat je tot nu toe hebt ontdekt, kun je nu een beetje dieper graven. Controleer de slangen, filters en andere zichtbare onderdelen op problemen.
 5. Los het probleem op. Afhankelijk van het probleem kan dit betekenen dat je een onderdeel moet vervangen, iets moet schoonmaken of misschien zelfs een professional moet bellen.
 6. Test de machine. Nadat je het probleem hebt aangepakt, test je de wasmachine om te zien of deze weer naar behoren werkt.

Met deze stappen kun je beginnen met het oplossen van veel voorkomende problemen met je wasmachine. Het belangrijkste is om veilig te zijn en je tijd te nemen. En als je ooit twijfelt, is er geen schande in het bellen van een professional. Succes!

Wanneer een professional inschakelen

Je bent een doe-het-zelver, dat weten we. Maar soms is het tijd om de gereedschapskist weg te leggen en een professional te bellen. Het kan moeilijk zijn om die beslissing te nemen, maar we zijn hier om je te helpen die keuze te maken. Laten we dus eens kijken naar de momenten waarop het echt het beste is om een pro in te schakelen.

Situaties waarin het het beste is om professionele hulp in te roepen

Het is geen zwakte om hulp te vragen, het is juist slim! Vooral wanneer je wordt geconfronteerd met situaties waarin je je niet op je gemak voelt of waarvoor gespecialiseerde vaardigheden nodig zijn. Hier zijn een paar voorbeelden.

 1. De wasmachine lekt water. Lekkage kan verschillende oorzaken hebben, van een defecte deurafdichting tot problemen met de afvoer. Soms is het een eenvoudige oplossing, maar andere keren kan het nodig zijn om onderdelen te vervangen of zelfs de wasmachine uit elkaar te halen.
 2. De wasmachine start niet. Dit kan een elektrisch probleem zijn, en dat is niet iets wat je wilt aanpakken als je geen ervaring hebt met elektriciteit. Een elektricien of een gekwalificeerde reparateur kan de situatie veilig beoordelen.
 3. Je hebt een foutcode die je niet kunt oplossen. Zoals we eerder hebben besproken, kunnen foutcodes veel informatie geven over wat er mis is met je wasmachine. Maar als je een foutcode krijgt die je niet kunt oplossen, is het tijd om een professional te bellen.

Je hebt al alles geprobeerd. Soms heb je alle stappen voor probleemoplossing doorlopen en je wasmachine doet nog steeds niet wat hij moet doen. Als dat het geval is, bespaar jezelf dan de frustratie en bel een professional.

Manieren om gekwalificeerde reparateurs te vinden

Je vraagt je misschien af hoe je een betrouwbare professional kunt vinden. Hier zijn een paar tips.

 1. Vraag om aanbevelingen. Begin bij je vrienden, familie en buren. Zij kunnen je misschien een goede reparateur aanbevelen.
 2. Lees beoordelingen. Kijk online naar beoordelingen van reparateurs in jouw omgeving. Websites zoals Google en Yelp kunnen nuttige informatie bieden.
 3. Controleer hun referenties. Zorg ervoor dat de reparateur die je inhuurt gecertificeerd is en een goede reputatie heeft. Je kunt hun licentienummer vaak online controleren.
 4. Vraag een offerte aan. Voordat je iemand inhuurt, vraag je een offerte aan zodat je weet wat je kunt verwachten.

Door te erkennen wanneer het tijd is om een professional in te schakelen, kun je veel stress en potentiële schade aan je wasmachine voorkomen. Wees niet bang om hulp in te roepen als je die nodig hebt. Het is een teken van kracht, geen zwakte. Succes!

Veelgestelde vragen

Als je wasmachine een 1E foutcode weergeeft, signaleert hij problemen met de waterdruk. Het kan zijn dat er onvoldoende water de machine binnenkomt. Controleer de watertoevoer, de filters en de waterinlaatklep om te kijken of er blokkades zijn.
Foutcode 4E betekent dat jouw wasmachine problemen heeft met de watertoevoer. Dit kan zijn omdat de kraan dicht is, er een knik in de slang zit, of de watertoevoer geblokkeerd is. Controleer al deze zaken en als het probleem aanhoudt, overweeg dan om een professional te bellen.
De foutcode 5E wijst op problemen met de waterafvoer van de wasmachine. Dit kan komen door een verstopte afvoerslang of een defecte afvoerpomp. Probeer de slang te controleren en schoon te maken, maar als dat niet werkt, kan het tijd zijn om een expert in te schakelen.
De foutcode LE duidt op een lek in je wasmachine. Dit kan een groot aantal oorzaken hebben, van een lekkende slangaansluiting tot een probleem met de trommel. Als je deze foutcode ziet, is het het beste om een professional te bellen, want waterlekken kunnen leiden tot grotere problemen als ze niet worden aangepakt.
Dit hangt echt af van de aard van de storing. Simpele problemen zoals een verstopte filter of een losse deur kunnen vaak thuis worden opgelost. Maar voor ingewikkelder problemen, zoals een defecte motor of problemen met de elektronica, is het echt het beste om een professional te bellen.
Hoewel wasmachines over het algemeen betrouwbaar zijn, kunnen ze ook storingen hebben. Enkele van de meest voorkomende problemen zijn problemen met het vullen en legen van water, problemen met het draaien van de trommel en problemen met het verwarmingselement. Maar onthoud, ongeacht het probleem, er zijn altijd oplossingen beschikbaar, of je nu een doe-het-zelver bent of liever een professional belt.
AEG dryer dryer in room

Energiebesparing met nieuwe wasmachine

Ontdek de magie van energiebesparing met je gloednieuwe wasmachine De nieuwste wasmachinetechnologieën, zoals borstelloze motoren, afstandsbediening en beladingsoptimalisatie, zorgen voor aanzienlijke energiebesparing en dragen bij

Lezen