Veelgestelde vragen

Waarom krimpt kleding in de wasdroger

Kleding kan krimpen in de wasdroger door twee hoofdredenen: warmte en beweging. Dit komt door de manier waarop stoffen zoals katoen en wol zijn gemaakt.

Allereerst kan de warmte van de wasdroger ervoor zorgen dat de vezels in je kleding samentrekken. Denk maar eens aan hoe haar reageert op hitte. Als je je haar föhnt, wordt het rechter en gladder. Dit komt doordat de warmte de waterstofbruggen in je haar breekt en je in staat stelt ze opnieuw te vormen. Zodra het haar afkoelt, blijft het in zijn nieuwe vorm. Hetzelfde gebeurt met de vezels in jouw kleding.

Daarnaast zorgt de beweging in de wasdroger ervoor dat de vezels in jouw kleding tegen elkaar wrijven, waardoor ze kunnen krimpen. Het is vergelijkbaar met het proces van vilten, waarbij wol wordt blootgesteld aan warmte, vocht en wrijving, waardoor de vezels samenkomen en krimpen.

Het type stof kan ook invloed hebben op hoeveel jouw kleding krimpt. Katoen en wol zijn bijvoorbeeld meer geneigd om te krimpen dan synthetische materialen, omdat hun vezels meer vatbaar zijn voor samentrekking onder invloed van warmte en wrijving.

Om te voorkomen dat je kleding krimpt, is het een goed idee om de wasvoorschriften op het etiket te volgen. Als er staat dat je het kledingstuk niet in de droger mag doen, dan is het waarschijnlijk omdat de warmte en beweging van de droger de vezels kunnen laten krimpen. Het kan ook helpen om je kleding op een lagere temperatuur te drogen en het niet te lang in de droger te laten zitten. Ook het luchtdrogen van kleding kan een effectieve manier zijn om krimp te voorkomen.

Heat pump dryer advantages happy woman with clothes 1

De beste wasdrogers van 2024

1

Bosch WTU87675NL

Type Droger: Warmtepompdroger
Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: A+++
Geluidsniveau: 64 dB
Bekijk review
2

AEG T6DB72GP ProSense

Type Droger: Condensdroger
Vulgewicht: 7 kg
Energieklasse: B
Geluidsniveau: 66 dB
Bekijk review
3

AEG T6DBC482 ProSense

Type Droger: Condensdroger
Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: B
Geluidsniveau: 65 dB
Bekijk review