Waarom jouw wasdroger de kleding niet droog krijgt: de ultieme gids

Als je wasdroger de was niet goed droogt, kan dit veroorzaakt worden door overbelasting, verstopte luchtwegen of defecte verwarmingselementen. Regelmatig onderhoud, zoals het schoonmaken en het selecteren van de juiste instellingen, kan veel problemen voorkomen. Als alle veelvoorkomende problemen zijn uitgesloten en het apparaat nog steeds niet goed werkt, is het verstandig om een professional in te schakelen. Hier gaan we dieper in op de aanpak hiervan.

Inhoudsopgave

Veelvoorkomende oorzaken van een wasdroger die niet goed droogt

Als je wasdroger de was niet goed droogt, is dat behoorlijk frustrerend. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom dit gebeurt. In dit gedeelte nemen we drie veelvoorkomende problemen onder de loep: overbelasting, geblokkeerde luchtwegen en problemen met de verwarmingselementen.

Overbelasting van de wasdroger

Een veelvoorkomend probleem is overbelasting van de wasdroger. Te veel kleding in de trommel kan de luchtstroom belemmeren, waardoor je kleren niet goed drogen. Het vulgewicht van je wasdroger staat vaak in de handleiding, dus zorg ervoor dat je die niet overschrijdt.

Tips om overbelasting te voorkomen:

 • Verdeel je was in kleinere ladingen.
 • Let op het vulgewicht en houd je daaraan.

Geblokkeerde luchtweg

Een andere boosdoener kan een geblokkeerde luchtweg zijn. Lint of stof kan zich ophopen en de luchtweg blokkeren, wat de energiezuinigheid van de droger flink vermindert. Een duidelijk teken van een geblokkeerde luchtweg is als je merkt dat de droger langer dan normaal nodig heeft om kleding te drogen.

Stappen om dit probleem te identificeren en op te lossen:

 • Controleer en reinig het pluizenfilter na elke lading.
 • Kijk of de ventilatieopeningen vrij zijn van obstructies.

Problemen met de verwarmingselementen

Het verwarmingselement speelt een cruciale rol in het droogproces. Als dit onderdeel defect is, zal je wasdroger niet goed drogen. Tekenen van defecte verwarmingselementen kunnen zijn: de was blijft nat, of de droger wordt niet warm.

Informatie over vervanging en reparatie:

 • Schakel een professional in voor diagnose en reparatie.
 • Een defect verwarmingselement moet vaak volledig worden vervangen.

Met deze kennis kun je veelvoorkomende problemen aanpakken en je droger weer optimaal laten werken. Mocht de droger nog steeds niet goed drogen, zelfs na het uitsluiten van deze zaken, dan is het wellicht verstandig om een professional in te schakelen.

Buying a washing machine man loading washer

De beste wasdrogers van 2024

1

Bosch WTU87675NL

Type Droger: Warmtepompdroger
Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: A+++
Geluidsniveau: 64 dB
Bekijk review
2

Samsung DV80TA220AE

Type Droger: Warmtepompdroger
Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: A+++
Geluidsniveau: 65 dB
Bekijk review
3

AEG T6DBC482 ProSense

Type Droger: Condensdroger
Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: B
Geluidsniveau: 65 dB
Bekijk review

Hoe je de wasdroger goed kunt onderhouden

Onderhoud is key als je wilt dat je wasdroger een lange levensduur heeft en efficiënt blijft werken. In dit deel bespreken we hoe je dat het beste aanpakt. We gaan in op het belang van regelmatige reiniging, het juist gebruiken van de drogerinstellingen en preventieve onderhoudstips.

Regelmatig reinigen van de wasdroger

Een schone wasdroger is niet alleen beter voor je kleding, maar ook voor de energiezuinigheid van het apparaat. Door regelmatig te reinigen voorkom je dat pluis en stof de luchtweg blokkeren.

Stap-voor-stap instructies voor het reinigen van de wasdroger:

 • Maak het pluizenfilter na elke lading schoon.
 • Check elk kwartaal de ventilatiebuizen en maak ze schoon indien nodig.

Juist gebruik van de wasdroger instellingen

Veel mensen gebruiken maar één of twee standaardinstellingen op hun wasdroger. Toch zijn er vaak veel meer opties die nuttig kunnen zijn voor verschillende soorten textiel.

Advies over wanneer en hoe verschillende instellingen te gebruiken:

 • Gebruik de fijne-wasstand voor delicate kleding.
 • De eco-stand is handig wanneer je geen haast hebt en energie wilt besparen.

Preventieve onderhoudstips

Om ervoor te zorgen dat je wasdroger in topconditie blijft, zijn er een paar handige tips die je kunt volgen.

Lijst met preventieve onderhoudstips om wasdrogerproblemen te voorkomen:

 • Vervang versleten of beschadigde onderdelen op tijd.
 • Houd de ruimte rondom de wasdroger vrij voor een goede ventilatie.
 

Als je deze onderhoudstips in acht neemt, heb je een grotere kans dat je wasdroger soepel blijft draaien. Mochten er toch problemen ontstaan, dan heb je in ieder geval de meest voorkomende oorzaken al uitgesloten.

Wanneer een professional inschakelen

Soms zijn wasdrogerproblemen gewoon te complex om zelf op te lossen. In die gevallen is het inschakelen van een professional de beste keuze. Dit gedeelte helpt je te bepalen wanneer het tijd is om de hulp van een expert in te roepen en wat je kunt verwachten van het reparatieproces.

Symptomen die professionele hulp nodig hebben

Niet elk probleem is een doe-het-zelfklus. Bijvoorbeeld als je wasdroger helemaal niet meer aangaat, of als je elektrische problemen vermoedt.

Beschrijving van problemen die professionele hulp nodig hebben:

 • Wasdroger wordt niet warm.
 • Vreemde geluiden tijdens het droogproces.
 

Tips voor het vinden van een gekwalificeerde professional:

 • Zoek online recensies op en vraag vrienden om aanbevelingen.
 • Vergelijk offertes van verschillende dienstverleners.

Het proces van een professionele reparatie

Als je hebt besloten dat het tijd is voor een expert, is het handig om te weten wat je kunt verwachten van het reparatieproces.

Wat te verwachten tijdens een professioneel reparatieproces:

 • Een diagnose en eventueel directe reparatie.
 • Een prijsopgave voordat het werk begint.

Door te weten wanneer je beter een professional kunt inschakelen, bespaar je jezelf veel tijd en mogelijk ook geld. Niemand wil immers zelf gaan prutsen om er vervolgens achter te komen dat het probleem alleen maar groter is geworden.

Veelgestelde vragen

Dit kan meerdere oorzaken hebben, zoals overbelasting of een geblokkeerde luchtweg. Check ook of je de juiste instellingen hebt gekozen voor het type textiel dat je droogt.
Als je wasdroger de kleding niet meer goed droogt en je hebt andere mogelijke oorzaken uitgesloten, kan het zijn dat de verwarmingselementen defect zijn. Vaak wordt de wasdroger dan niet meer warm.
Voor een optimale werking is het aanbevolen om het pluizenfilter na elke lading te reinigen en de ventilatiebuizen elk kwartaal te checken.
Jazeker, overbelasting kan leiden tot een verminderde droogefficiëntie en kan uiteindelijk ook de motor beschadigen.

Als je wasdroger bijvoorbeeld helemaal niet meer aangaat, vreemde geluiden maakt of elektrische problemen vertoont, is het tijd om een expert te raadplegen.

Hopelijk helpt dit overzicht je verder bij het oplossen en voorkomen van wasdrogerproblemen. En als je er zelf niet uitkomt, weet je nu ook wanneer het tijd is om professionele hulp in te schakelen.