Beste condensdroger

Wat is een condensdroger?

Een condensdroger is een wasdroger die droogt met behulp van een hitte-element. Let er wel op dat deze wasdroger redelijk veel energie verbruikt. Dat komt door de hoge droogtemperatuur die er bereikt moet worden.
Bekijk onze unieke top 3 met de beste condensdrogers van 2024.

Beste condensdroger van 2024

1

AEG T6DB72GP ProSense

2

AEG T6DBC482 ProSense

3

Beko KC720301BX1

Laatste update 16 juli 2024

Beste condensdroger van 2024

1

AEG T6DB72GP ProSense

Type Droger: Condensdroger
Vulgewicht: 7 kg
Energieklasse: B
Geluidsniveau: 66 dB
Bekijk review
2

AEG T6DBC482 ProSense

Type Droger: Condensdroger
Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: B
Geluidsniveau: 65 dB
Bekijk review
3

Beko KC720301BX1

Type Droger: Condensdroger
Vulgewicht: 7 kg
Energieklasse: B
Geluidsniveau: 65 dB
Bekijk review
1

AEG T6DB72GP ProSense

De AEG T6DB72GP ProSense droger biedt snelle, energie-efficiënte droogresultaten en is gebruiksvriendelijk.

De best geteste condensdroger van 2024 is de AEG T6DB72GP ProSense. De AEG T6DB72GP ProSense droger is een efficiënte keuze voor je huishouden, met een ProSense beladingsensor die de droogtijd aanpast aan de hoeveelheid wasgoed, wat energie en tijd bespaart. Het apparaat is gemakkelijk te installeren en past zelfs in kleinere ruimtes door zijn geringe diepte.

Met een maximale droogtijd van 129 minuten biedt het toestel snelle droogresultaten en heeft het een reeks veelzijdige droogprogramma's voor verschillende stoffen en behoeften. Het design is stijlvol en het toestel heeft een groot vulgewicht van 7 kilo.

Er zijn echter ook nadelen, zoals het B-energielabel, wat minder energiezuinig is dan andere modellen. Het ontbreken van een zelfreinigende condensor vereist regelmatig onderhoud, en een condensafvoerslang is niet inbegrepen en moet apart worden aangeschaft. Gebruikerservaringen benadrukken de eenvoudige bediening en het stille gebruik, maar wijzen ook op de energie-efficiëntie en het ontbreken van de afvoerslang als minpunten.
2

AEG T6DBC482 ProSense

De AEG T6DBC482 ProSense droogt snel, energiezuinig en is gebruiksvriendelijk.

De AEG T6DBC482 ProSense is een condensdroger met een vulgewicht van 8 kg en diverse programma's voor verschillende kledingsoorten. De ProSense-technologie zorgt ervoor dat de droogtijd wordt aangepast aan de hoeveelheid was, wat de kleding beschermt en een snellere droogtijd mogelijk maakt. Het apparaat heeft een snelle droogtijd van 139 minuten en een middelzware bouwkwaliteit, wat een lange levensduur impliceert.

De droger is uitgerust met 14 veelzijdige programma's, geschikt voor diverse textielsoorten. Echter, het apparaat heeft een energielabel B, wat minder energiezuinig is dan een warmtepompdroger, en wordt geleverd zonder afvoerslang en zonder zelfreinigende condensor. Gebruikerservaringen tonen aan dat het apparaat gemakkelijk te bedienen is, energiebesparend werkt door de gewichtssensor, en snel en stil droogt. Sommige gebruikers melden dat de was soms klam aanvoelt.

De AEG T6DBC482 ProSense wordt geprezen om zijn gemakkelijke bediening, energiebesparing en stille werking. Ondanks de nadelen is het een betrouwbare en efficiënte keuze voor huishoudens die op zoek zijn naar een veelzijdige condensdroger.
3

Beko KC720301BX1

De Beko KC720301BX1 is een efficiënte condensdroger met snelle programma's en kinderslot.

De Beko KC720301BX1 is een condensdroger die uitblinkt in snelle droogtijd en veelzijdigheid, ideaal voor kleine wasbeurten. Met een droogtijd van maximaal 121 minuten en een 'snelle' snelheidsklasse, is deze droger bijzonder handig voor wie snel kleding wil drogen. Het toestel heeft een middelzware bouwkwaliteit, wat een langere levensduur belooft dan een basisdroger. Bovendien zorgt het kinderslot voor extra veiligheid in huishoudens met kleine kinderen.

Er is een breed scala aan droogprogramma's beschikbaar, waardoor je voor elk type kleding een geschikt programma hebt. De timerfunctie biedt de mogelijkheid om de droogtijd zelf te bepalen, wat flexibiliteit verhoogt. Echter, er zijn ook nadelen. Zo heeft de droger geen waterafvoer, waardoor het condensreservoir handmatig geleegd moet worden. Het apparaat is minder energiezuinig met een B-energielabel en heeft geen zelfreinigende condensor, wat extra onderhoud kan vereisen.

Gebruikerservaringen tonen aan dat men tevreden is over de snelheid en programmakeuze. Toch zijn er ook kritische geluiden over het handmatig legen van het condensreservoir en de energie-efficiëntie. Met een vulgewicht van 7kg is de Beko KC720301BX1 vooral geschikt voor kleinere huishoudens. Ondanks de genoemde nadelen, blijkt de droger over het algemeen een populaire keuze te zijn voor wie een snelle en efficiënte droogoplossing zoekt.

Wat is een condensdroger

Je gebruikt een condensdroger voor het drogen van je wasgoed. Als je kijkt naar de andere type wasdrogers die momenteel verkocht worden, de luchtafvoerdroger en de warmtepompdroger, staat de condensdroger in het midden. Condensdrogers verbruiken minder energie dan afvoerdrogers, maar meer dan warmtepompdrogers. Ook zijn condensdrogers in aanschaf duurder dan de meeste luchafvoerdrogers, maar goedkoper dan de meeste warmtepompdrogers.

Wil je meer weten over de condensdroger? Hieronder lees je meer over dit type wasdroger.

Goedkoop in aanschaf

De meeste wasdrogers die je zult vinden, zijn warmtepompdrogers. Dit zijn echter ook relatief dure wasdrogers. Je koopt een redelijke condensdroger voor €350,-, terwijl een simpele warmtepompdroger minimaal €400,- kost.

Snelle droogprogramma's

Condensdrogers gebruiken een elektrisch verwarmingselement om de trommel – en dus ook je wasgoed – te verwarmen. Hiermee kan een relatief hoge droogtemperatuur bereikt worden, waardoor je wasgoed snel droog is.

Condensafvoer

Bij de meeste condensdrogers kun je kiezen hoe je de condensafvoer geregeld wilt hebben; je kun de droger aansluiten op je waterafvoer, of gebruikmaken van het ingebouwde reservoir. Als je dat doet, moet je wel onthouden om het reservoir met regelmaat te legen.

Condensdroger vs warmtepompdroger

De condensdroger is de op-één-na populairste wasdroger die momenteel verkocht wordt. De warmtepompdroger staat al enige tijd op nummer 1 maar er zijn verschillende redenen om toch nog voor een condensdroger te kiezen als je een nieuwe droger gaat kopen.

Het grote verschil tussen de condensdroger en de warmtepompdroger is dat de warmtepompdroger verwarmt met een warmtepomp en koelmiddel, en de condensdroger met een elektrisch verwarmingselement. Beide type wasdrogers komen daardoor met voor- en nadelen. Hieronder lichten we de grootste verschillen tussen een condensdroger en een warmtepompdroger toe.

Energieverbruik

Condensdrogers verbruiken meer energie omdat ze verwarmen door middel van een elektrisch verwarmingselement. Warmtepompdroger hergebruiken warme lucht, waardoor ze minder energie nodig hebben om je wasgoed droog te krijgen. Hoeveel energie een wasdroger previes verbruikt, kun je aflezen van het energielabel. Over het algemeen hebben warmtepompdrogers een beter energielabel dan condensdroger. Een energiezuinige wasdroger is natuurlijk goed voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee. Je bespaart er namelijk flink mee op je energierekening.

Droogtemperatuur

Condensdrogers bereiken een hogere droogtemperatuur dan warmtepompdrogers omdat het elektrische verwarmingselement beter in staat is hogere temperaturen te bereiken. Hierdoor zijn condensdrogers gemiddeld sneller klaar met het drogen van wasgoed dan warmtepompdrogers, die met een relatief lage droogtemperatuur werken. Als je snel je wasgoed droog wilt hebben, is een condensdroger daarom een fijne keuze. Maar je moet er wel rekening mee houden dat de hoge droogtemperatuur schadelijk kan zijn voor je wasgoed. Omdat warmtepompdroger een relatief lage droogtemperatuur gebruiken, gaat je wasgoed langer mee als je droogt met een warmtepompdroger.

Aanschafprijs

Warmtepompdrogers zijn over het algemeen duurder in aanschaf dan condensdrogers. Afhankelijk van hoe luxe je je droger wilt hebben, kost een warmtepompdroger tussen de €400,- en €2300,- euro, terwijl je al een condensdroger op de kop kan tikken voor €350,-. Omdat warmtepompdrogers zuiniger zijn met energie, ben je vaak toch goedkoper uit met een warmtepompdroger dan met een condensdroger. Als je kiest voor een warmtepompdroger met energieklasse A+++ (het meest energiezuinig) kun je tot wel 75 euro per jaar besparen op je energiekosten in vergelijking met een condensdroger met energieklasse B.

Wat moet je weten van een condensdroger

Er zijn een aantal verschillen tussen een condensdroger en een warmtepompdroger. Deze zijn er voornamelijk omdat ze op verschillende manieren verwarmen; de condensdroger gebruikt een elektrisch verwarmingselement en de warmtepompdroger gebruikt een warmtepomp in combinatie met een koelmiddel. Het grootste verschil dat hierdoor ontstaat is het energieverbruik. Condensdrogers verbruiken meer stroom dan warmtepompdrogers. Daarnaast worden condensdrogers warmer dan warmtepompdrogers. Deze relatief hoge droogtemperatuur zorgt ervoor dat je wasgoed sneller droog is, maar het vergroot ook de kans op slijtage aan je wasgoed. Je kleding gaat dus langer mee als je droogt met een warmtepompdroger.
De naam ‘condensdroger’ is ontstaan omdat dit in eerste instantie een alternatief was van de luchtafvoerdroger. Afvoerdrogers leiden de vochtige lucht naar buiten door een flexibele slang. Deze is aangesloten op een gat in de muur of gaat door een raam naar buiten. Condensdrogers maken gebruik van een condensor, die het vocht opvangt in een opvangbakje. Vervolgens kan het water worden afgevoerd naar de waterafvoer (mits je wasdroger hierop is aangesloten) of kun je het reservoir handmatig legen. Warmtepompdrogers zijn in feite een soort condensdroger, omdat ze in dit opzicht op dezelfde manier werken.
In de meeste gevallen is een warmtepompdroger beter dan een condensdroger. Dit zeggen we voornamelijk vanwege het energieverbruik; warmtepompdrogers verbruiken een stuk minder energie dan condensdrogers, wat goed is voor het milieu, maar uiteindelijk ook voor je portemonnee! Ondanks dat een condensdroger goedkoper zijn in aanschaf, ben je vaak namelijk goedkoper uit met een warmtepompdroger omdat deze veel minder energie verbruikt. Hierdoor blijft je energierekening laag. Tevens blijft je wasgoed langer mooi als je droogt met een warmtepompdroger omdat deze een lagere droogtemperatuur gebruikt dan een condensdroger. Daartegenover staat wel dat condensdrogers sneller klaar zijn door de relatief hoge droogtemperatuur.