Beste condensdroger

Wat is een condensdroger?

Een condensdroger is een wasdroger die droogt met behulp van een hitte-element. Let er wel op dat deze wasdroger redelijk veel energie verbruikt. Dat komt door de hoge droogtemperatuur die er bereikt moet worden.
Bekijk onze unieke top 3 met de beste condensdrogers van 2024.

Beste condensdroger van 2024

1

AEG T6DBC482 ProSense

2

Beko DCU8235BXT

3

Bosch WPG23150NL

Laatste update 24 februari 2024

Beste condensdroger van 2024

1

AEG T6DBC482 ProSense

Type Droger: Condensdroger
Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: B
Geluidsniveau: 65 dB
Bekijk review
2

Beko DCU8235BXT

Type Droger: Condensdroger
Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: B
Geluidsniveau: 66 dB
Bekijk review
3

Bosch WPG23150NL

Type Droger: Condensdroger
Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: B
Geluidsniveau: 64 dB
Bekijk review
1

AEG T6DBC482 ProSense

De AEG T6DBC482 ProSense droogt snel, energiezuinig en is gebruiksvriendelijk.

De best geteste condensdroger van 2024 is de AEG T6DBC482 ProSense. De AEG T6DBC482 ProSense is een condensdroger met een vulgewicht van 8 kg en diverse programma's voor verschillende kledingsoorten. De ProSense-technologie zorgt ervoor dat de droogtijd wordt aangepast aan de hoeveelheid was, wat de kleding beschermt en een snellere droogtijd mogelijk maakt. Het apparaat heeft een snelle droogtijd van 139 minuten en een middelzware bouwkwaliteit, wat een lange levensduur impliceert.

De droger is uitgerust met 14 veelzijdige programma's, geschikt voor diverse textielsoorten. Echter, het apparaat heeft een energielabel B, wat minder energiezuinig is dan een warmtepompdroger, en wordt geleverd zonder afvoerslang en zonder zelfreinigende condensor. Gebruikerservaringen tonen aan dat het apparaat gemakkelijk te bedienen is, energiebesparend werkt door de gewichtssensor, en snel en stil droogt. Sommige gebruikers melden dat de was soms klam aanvoelt.

De AEG T6DBC482 ProSense wordt geprezen om zijn gemakkelijke bediening, energiebesparing en stille werking. Ondanks de nadelen is het een betrouwbare en efficiënte keuze voor huishoudens die op zoek zijn naar een veelzijdige condensdroger.
2

Beko DCU8235BXT

De Beko DCU8235BXT droogt efficiënt en is ideaal voor middelgrote gezinnen.

De Beko DCU8235BXT is een droger die geschikt is voor gezinnen van 2 tot 3 personen dankzij het grote vulgewicht van 8 kg. Het apparaat biedt een verscheidenheid aan droogcycli, wat het geschikt maakt voor verschillende soorten wasgoed. De bouwkwaliteit is van een middenklasse niveau, wat een duurzaam gebruik belooft. Bovendien beschermt de speciaal ontworpen trommel de kleding tijdens het drogen, wat slijtage vermindert.

De droger heeft echter ook nadelen, waaronder het ontbreken van een meegeleverde afvoerslang, wat een extra kostenpost kan zijn. De vochtigheidsuitstoot van 19% maakt het minder geschikt voor kleine ruimtes zonder goede ventilatie, en de condensor is niet zelfreinigend, wat extra onderhoud vergt.

Gebruikerservaringen zijn overwegend positief, met complimenten over de stille werking en de efficiëntie van het drogen. Sommige gebruikers zijn echter teleurgesteld over de noodzaak om een afvoerslang apart aan te schaffen. Ondanks deze punten wordt de Beko DCU8235BXT aanbevolen voor wie op zoek is naar een betrouwbare en efficiënte droger. Het apparaat heeft een energielabel B, wat duidt op redelijke energiezuinigheid, hoewel er zuinigere modellen beschikbaar zijn.
3

Bosch WPG23150NL

De Bosch WPG23150NL condensdroger combineert snelheid, capaciteit en een allergievriendelijk programma.

De Bosch WPG23150NL condensdroger is snel met een droogtijd van maximaal 150 minuten en heeft een vulgewicht van 8kg, wat handig is voor grote huishoudens. Het apparaat is relatief stil met een geluidsniveau van 64dB, waardoor het dichtbij werk- of slaapruimtes geplaatst kan worden. Het beschikt over een AllergyPlus-programma dat allergenen verwijdert, wat vooral tijdens het pollenseizoen voordelig is. Bovendien is er een SuperKort 40 minuten programma voor snelle droogbeurten.

Echter, de droger is minder energiezuinig met een B energielabel, wat kan leiden tot hogere energiekosten op lange termijn. Het produceert ook warmte in de ruimte, wat oncomfortabel kan zijn in kleinere of warmere kamers. De droger heeft geen zelfreinigende condensor, wat extra onderhoud vergt. Gebruikerservaringen zijn overwegend positief, met lof voor de snelheid en het lage geluidsniveau. Kritiekpunten zijn de afwezigheid van temperatuurweergave op het scherm en de warmteproductie in kleine ruimtes. Het AllergyPlus-programma, de capaciteit van 8kg en het geluidsniveau van 64dB zijn extra specificaties die gebruikers nuttig vinden. Het B energielabel duidt op minder energie-efficiëntie in vergelijking met warmtepompdrogers.

Wat is een condensdroger

Je gebruikt een condensdroger voor het drogen van je wasgoed. Als je kijkt naar de andere type wasdrogers die momenteel verkocht worden, de luchtafvoerdroger en de warmtepompdroger, staat de condensdroger in het midden. Condensdrogers verbruiken minder energie dan afvoerdrogers, maar meer dan warmtepompdrogers. Ook zijn condensdrogers in aanschaf duurder dan de meeste luchafvoerdrogers, maar goedkoper dan de meeste warmtepompdrogers.

Wil je meer weten over de condensdroger? Hieronder lees je meer over dit type wasdroger.

Goedkoop in aanschaf

De meeste wasdrogers die je zult vinden, zijn warmtepompdrogers. Dit zijn echter ook relatief dure wasdrogers. Je koopt een redelijke condensdroger voor €350,-, terwijl een simpele warmtepompdroger minimaal €400,- kost.

Snelle droogprogramma's

Condensdrogers gebruiken een elektrisch verwarmingselement om de trommel – en dus ook je wasgoed – te verwarmen. Hiermee kan een relatief hoge droogtemperatuur bereikt worden, waardoor je wasgoed snel droog is.

Condensafvoer

Bij de meeste condensdrogers kun je kiezen hoe je de condensafvoer geregeld wilt hebben; je kun de droger aansluiten op je waterafvoer, of gebruikmaken van het ingebouwde reservoir. Als je dat doet, moet je wel onthouden om het reservoir met regelmaat te legen.

Condensdroger vs warmtepompdroger

De condensdroger is de op-één-na populairste wasdroger die momenteel verkocht wordt. De warmtepompdroger staat al enige tijd op nummer 1 maar er zijn verschillende redenen om toch nog voor een condensdroger te kiezen als je een nieuwe droger gaat kopen.

Het grote verschil tussen de condensdroger en de warmtepompdroger is dat de warmtepompdroger verwarmt met een warmtepomp en koelmiddel, en de condensdroger met een elektrisch verwarmingselement. Beide type wasdrogers komen daardoor met voor- en nadelen. Hieronder lichten we de grootste verschillen tussen een condensdroger en een warmtepompdroger toe.

Energieverbruik

Condensdrogers verbruiken meer energie omdat ze verwarmen door middel van een elektrisch verwarmingselement. Warmtepompdroger hergebruiken warme lucht, waardoor ze minder energie nodig hebben om je wasgoed droog te krijgen. Hoeveel energie een wasdroger previes verbruikt, kun je aflezen van het energielabel. Over het algemeen hebben warmtepompdrogers een beter energielabel dan condensdroger. Een energiezuinige wasdroger is natuurlijk goed voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee. Je bespaart er namelijk flink mee op je energierekening.

Droogtemperatuur

Condensdrogers bereiken een hogere droogtemperatuur dan warmtepompdrogers omdat het elektrische verwarmingselement beter in staat is hogere temperaturen te bereiken. Hierdoor zijn condensdrogers gemiddeld sneller klaar met het drogen van wasgoed dan warmtepompdrogers, die met een relatief lage droogtemperatuur werken. Als je snel je wasgoed droog wilt hebben, is een condensdroger daarom een fijne keuze. Maar je moet er wel rekening mee houden dat de hoge droogtemperatuur schadelijk kan zijn voor je wasgoed. Omdat warmtepompdroger een relatief lage droogtemperatuur gebruiken, gaat je wasgoed langer mee als je droogt met een warmtepompdroger.

Aanschafprijs

Warmtepompdrogers zijn over het algemeen duurder in aanschaf dan condensdrogers. Afhankelijk van hoe luxe je je droger wilt hebben, kost een warmtepompdroger tussen de €400,- en €2300,- euro, terwijl je al een condensdroger op de kop kan tikken voor €350,-. Omdat warmtepompdrogers zuiniger zijn met energie, ben je vaak toch goedkoper uit met een warmtepompdroger dan met een condensdroger. Als je kiest voor een warmtepompdroger met energieklasse A+++ (het meest energiezuinig) kun je tot wel 75 euro per jaar besparen op je energiekosten in vergelijking met een condensdroger met energieklasse B.

Wat moet je weten van een condensdroger

Er zijn een aantal verschillen tussen een condensdroger en een warmtepompdroger. Deze zijn er voornamelijk omdat ze op verschillende manieren verwarmen; de condensdroger gebruikt een elektrisch verwarmingselement en de warmtepompdroger gebruikt een warmtepomp in combinatie met een koelmiddel. Het grootste verschil dat hierdoor ontstaat is het energieverbruik. Condensdrogers verbruiken meer stroom dan warmtepompdrogers. Daarnaast worden condensdrogers warmer dan warmtepompdrogers. Deze relatief hoge droogtemperatuur zorgt ervoor dat je wasgoed sneller droog is, maar het vergroot ook de kans op slijtage aan je wasgoed. Je kleding gaat dus langer mee als je droogt met een warmtepompdroger.
De naam ‘condensdroger’ is ontstaan omdat dit in eerste instantie een alternatief was van de luchtafvoerdroger. Afvoerdrogers leiden de vochtige lucht naar buiten door een flexibele slang. Deze is aangesloten op een gat in de muur of gaat door een raam naar buiten. Condensdrogers maken gebruik van een condensor, die het vocht opvangt in een opvangbakje. Vervolgens kan het water worden afgevoerd naar de waterafvoer (mits je wasdroger hierop is aangesloten) of kun je het reservoir handmatig legen. Warmtepompdrogers zijn in feite een soort condensdroger, omdat ze in dit opzicht op dezelfde manier werken.
In de meeste gevallen is een warmtepompdroger beter dan een condensdroger. Dit zeggen we voornamelijk vanwege het energieverbruik; warmtepompdrogers verbruiken een stuk minder energie dan condensdrogers, wat goed is voor het milieu, maar uiteindelijk ook voor je portemonnee! Ondanks dat een condensdroger goedkoper zijn in aanschaf, ben je vaak namelijk goedkoper uit met een warmtepompdroger omdat deze veel minder energie verbruikt. Hierdoor blijft je energierekening laag. Tevens blijft je wasgoed langer mooi als je droogt met een warmtepompdroger omdat deze een lagere droogtemperatuur gebruikt dan een condensdroger. Daartegenover staat wel dat condensdrogers sneller klaar zijn door de relatief hoge droogtemperatuur.