Veelgestelde vragen

Alles over het kalibreren van je wasmachine

Kalibreren is een essentieel proces om de optimale werking van je wasmachine te waarborgen. Het kan echter verwarrend zijn om te begrijpen wat het betekent en waarom het belangrijk is. In deze sectie vind je antwoorden op de meest gestelde vragen over het kalibreren van je wasmachine, zodat je weet hoe je jouw apparaat op zijn best kunt laten functioneren.
Inhoudsopgave

Wat betekent kalibreren van een wasmachine?

Kalibreren van een wasmachine betekent het afstemmen en balanceren van de machine om ervoor te zorgen dat het op een efficiënte manier werkt. Tijdens dit proces wordt de wasmachine leeg gedraaid, zodat het zichzelf kan aanpassen aan de optimale draaisnelheid en stabiliteit. Het helpt bij het verminderen van trillingen en geluid, en zorgt ervoor dat je kleding gelijkmatig wordt gewassen. Het is een cruciale stap om de levensduur van je wasmachine te verlengen en de beste wasprestaties te garanderen.

Washing machine vibration dampers worker install a washing machine 1

Waarom moet je een wasmachine kalibreren?

Het kalibreren van een wasmachine is belangrijk om verschillende redenen. Het zorgt ervoor dat de trommel in de juiste positie is, wat helpt om slijtage van onderdelen te voorkomen. Door het evenwicht van de machine te optimaliseren, wordt onnodige trilling en geluid verminderd, wat bijdraagt aan een stille werking. Dit kan op zijn beurt ook het energieverbruik verminderen, omdat een goed gekalibreerde wasmachine efficiënter werkt. Het regelmatig kalibreren van je wasmachine helpt dus bij het behouden van de prestaties en de duurzaamheid van het apparaat, en kan je op de lange termijn geld besparen door minder reparaties en lagere energierekeningen.

De beste wasmachines van 2024

1

Samsung WW90T636ALH Autodose

Vulgewicht: 9 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 72 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
2

Miele WSF 363 WCS PowerWash 2.0

Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 69 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
3

Miele WWR 760 WPS PowerWash 2.0 & TwinDos

Vulgewicht: 9 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 68 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review

Hoe vaak moet de wasmachine gekalibreerd worden?

Het kalibreren van je wasmachine is geen dagelijkse taak, maar het wordt aanbevolen om het regelmatig te doen om de efficiëntie en levensduur van het apparaat te behouden. De frequentie hangt af van het gebruik en het model van je wasmachine. In de meeste gevallen wordt het aangeraden om de wasmachine te kalibreren na de installatie en vervolgens ongeveer één keer per jaar, of na een verhuizing. Als je merkt dat je wasmachine meer trilt of lawaai maakt dan normaal, kan het ook een teken zijn dat het tijd is om het apparaat te kalibreren. Raadpleeg altijd de handleiding van jouw specifieke model voor de exacte aanbevelingen, aangezien sommige fabrikanten mogelijk andere richtlijnen hebben.