Veelgestelde vragen

Hoe werkt een wasmachine

Een wasmachine is een onmisbaar huishoudelijk apparaat dat je ondersteunt bij het reinigen van je kleding. Maar hoe gaat een wasmachine nu eigenlijk te werk? Hier volgen de stappen:

Vullen met water: Als eerste wordt de trommel gevuld met water. Moderne wasmachines hebben kleppen die het water uit de waterleiding halen en in de trommel laten lopen.

Toevoegen van wasmiddel: Het wasmiddel, in vloeibare of poedervorm, wordt toegevoegd. Dit helpt bij het losmaken van vuil en vlekken uit de kleding.

Wassen en spoelen: De trommel begint te draaien en de agitator (een bewegend element in de trommel) beweegt de kleding door het water en wasmiddel heen. Hierdoor worden vuil en vlekken losgemaakt. Vervolgens wordt het gebruikte water afgevoerd en wordt er schoon water ingelaten voor het spoelen.

Centrifugeren: Na het spoelen begint het centrifugeproces. De trommel draait met hoge snelheid om het overtollige water uit de kleding te slingeren.

Aftappen en afvoeren: Het centrifugeren zorgt ervoor dat het meeste water uit de kleding wordt verwijderd. Dit water wordt afgevoerd naar de afvoer.

Optionele functies: Moderne wasmachines kunnen extra functies hebben, zoals voorzichtiger wassen van delicate stoffen, snelle wasprogramma’s, en speciale instellingen voor verschillende soorten kleding.

Einde van de cyclus: Wanneer alle stappen zijn doorlopen, is het wasprogramma voltooid. De wasmachine geeft meestal een signaal dat je je schone kleding kunt verwijderen.

Het hele proces wordt beheerd door een combinatie van elektronica, sensoren en mechanische componenten in de wasmachine. Let op dat dit een algemene beschrijving is en de details kunnen variëren tussen verschillende modellen en merken wasmachines.

Best washing machine modern washing machine and basket with clothes 1

De beste wasmachines van 2024

1

Samsung WW90T534AAW Autodose

Vulgewicht: 9 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 72 dB
Toerental: 1400 rpm
Bekijk review
2

Samsung WW90T636ALH Autodose

Vulgewicht: 9 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 72 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
3

Miele WSF 363 WCS PowerWash 2.0

Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 69 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review