Veelgestelde vragen

De uitvinding van de wasmachine: een overzicht

De wasmachine heeft een ingrijpende invloed gehad op ons dagelijks leven doordat het de manier waarop we kleding schoonmaken ingrijpend heeft veranderd. Het is boeiend om te ontdekken wie de briljante geest achter deze handige uitvinding was en wanneer dit plaatsvond. In dit gedeelte geven we antwoord op vragen die je mogelijk hebt over de geschiedenis van de wasmachine en haar uitvinder.

Inhoudsopgave

Wie heeft de wasmachine uitgevonden?

De uitvinding van de wasmachine is niet toe te schrijven aan één enkele persoon, maar aan verschillende uitvinders die in de loop der tijd bijdroegen aan de ontwikkeling van het apparaat. 

De eerste eenvoudige wasmachines waren handbediend en dateren uit de vroege 18e eeuw. Een van de pioniers in de ontwikkeling van de moderne wasmachine was Alva J. Fisher, die in 1908 een elektrisch aangedreven model ontwierp. Zijn uitvinding legde de basis voor de wasmachines zoals we die vandaag de dag kennen en gebruiken. 

De technologie is sindsdien voortdurend verbeterd en verfijnd, waarbij veel ingenieurs en uitvinders hun steentje hebben bijgedragen aan de evolutie van de machine die je wellicht in jouw eigen huis hebt staan.

History of the washing machine hands wash

Wanneer is de wasmachine uitgevonden?

De geschiedenis van de wasmachine gaat terug tot de 18e eeuw, met eenvoudige handbediende apparaten die toen werden gebruikt. 

De echte doorbraak kwam echter in de vroege 20e eeuw. In 1908 werd de eerste elektrische wasmachine, genaamd “Thor”, uitgevonden door Alva J. Fisher voor de Hurley Machine Company in Chicago. Dit markeert een belangrijk moment in de evolutie van de wasmachine, waarbij de overgang van handmatige naar elektrische bediening plaatsvond. Dit opende de deur naar verdere innovaties en verbeteringen, wat heeft geleid tot de moderne, efficiënte machines die je nu in veel huishoudens kunt terugvinden.

De beste wasmachines van 2024

1

Samsung WW90T636ALH Autodose

Vulgewicht: 9 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 72 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
2

Miele WSF 363 WCS PowerWash 2.0

Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 69 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
3

Miele WWR 760 WPS PowerWash 2.0 & TwinDos

Vulgewicht: 9 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 68 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review