Beste energiezuinige wasmachine

Wat is een energiezuinige wasmachine?

Een energiezuinige wasmachine is een wasmachine met energielabel A. Een energiezuinige wasmachine verbruikt weinig energie. Met een wasmachine die beschikt over energielabel A bespaar je gemiddeld €270,- euro over de gehele levensduur van het apparaat.
Bekijk onze unieke top 3 met de beste energiezuinige wasmachines van 2024.

Beste energiezuinige wasmachine van 2024

1

Samsung WW90T636ALH Autodose

2

Miele WSF 363 WCS PowerWash 2.0

3

Miele WWR 760 WPS PowerWash 2.0 & TwinDos

Laatste update 24 mei 2024

Beste energiezuinige wasmachine van 2024

1

Samsung WW90T636ALH Autodose

Vulgewicht: 9 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 72 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
2

Miele WSF 363 WCS PowerWash 2.0

Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 69 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
3

Miele WWR 760 WPS PowerWash 2.0 & TwinDos

Vulgewicht: 9 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 68 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
1

Samsung WW90T636ALH Autodose

De Samsung WW90T636ALH Autodose wast snel, slim en energiezuinig met innovatieve functies.

De best geteste energiezuinige wasmachine van 2024 is de Samsung WW90T636ALH Autodose. De Samsung WW90T636ALH Autodose is een efficiënte wasmachine met functies zoals Autodose, AI Control en SuperSpeed. Het apparaat biedt gebruiksgemak en zorgt ervoor dat je was langer mooi blijft.

Autodose zorgt voor automatische dosering van wasmiddel en wasverzachter, terwijl AI Control het mogelijk maakt de wasmachine op afstand te bedienen. Met de SuperSpeed cyclus kun je snel tot 5 kg kleding wassen. De EcoBubble technologie zorgt voor schone kleding op lage temperaturen en het grote vulgewicht is ideaal voor grote hoeveelheden wasgoed.

Er zijn echter ook nadelen, zoals het ontbreken van een AddWash deur en QuickDrive technologie, en een lange eindtune. Gebruikerservaringen zijn overwegend positief, met lof voor de stille werking en aanpasbare wasprogramma's. Negatieve punten zijn het lange eindgeluid en het ontbreken van de AddWash deur.

De Autodose functie doseert automatisch de juiste hoeveelheid wasmiddel en wasverzachter. Met AI Control kun je de wasmachine bedienen via je smartphone. De SuperSpeed cyclus wast kleding in 59 minuten en de EcoBubble technologie zorgt voor een effectieve reiniging op 15°C.
2

Miele WSF 363 WCS PowerWash 2.0

Deze wasmachine is energiezuinig en heeft een snelle QuickPowerWash functie.

De Miele WSF 363 WCS PowerWash 2.0 is een efficiënte en energiezuinige wasmachine die uitblinkt in zijn prestaties. Met de PowerWash 2.0 technologie wordt water efficiënt over het wasgoed gesproeid, wat zorgt voor grondige reiniging met minder water- en energieverbruik.

CapDosing is een speciale functie die bescherming biedt aan delicate stoffen zoals wol en zijde door middel van wasmiddelcapsules. De QuickPowerWash functie wast een halve lading in slechts 49 minuten, ideaal voor snelle wasbeurten. Met een hoog vulgewicht van 8 kg is de machine geschikt voor huishoudens van 2 tot 3 personen. Gebruikers waarderen de stille werking, vooral tijdens het centrifugeren met 1600 toeren per minuut.

Een nadeel is het ontbreken van TwinDos, waardoor je zelf de hoeveelheid wasmiddel moet doseren. De machine is aan de prijzige kant en biedt geen volledige bediening op afstand. Toch zijn gebruikers tevreden over de energiezuinigheid en de gebruiksvriendelijke app die meldingen stuurt bij een voltooide was. De wasmachine is aan te raden voor wie kwaliteit en duurzaamheid belangrijk vindt, ondanks de hogere prijs.
3

Miele WWR 760 WPS PowerWash 2.0 & TwinDos

De Miele WWR 760 WPS blinkt uit in efficiëntie en energiebesparing met slimme doseringstechnologie.

De Miele WWR 760 WPS PowerWash 2.0 en TwinDos is een geavanceerde wasmachine die ideaal is voor grote huishoudens en mensen die op zoek zijn naar een energiezuinige en efficiënte wasoplossing. De wasmachine beschikt over innovatieve functies zoals de TwinDos-functie voor automatische dosering van wasmiddel, de water- en energiebesparende PowerWash 2.0 technologie, en WiFiConn@ct voor bediening op afstand. Bovendien heeft het een grote vulcapaciteit van 9 kg en een duurzame koolborstelloze motor.

TwinDos zorgt voor een optimale behandeling van je wasgoed door automatisch de juiste hoeveelheid wasmiddel toe te voegen. Met de PowerWash 2.0 technologie wordt wasgoed in slechts 49 minuten schoon, zelfs bij halve ladingen, en bespaart het zowel water als energie. De koolborstelloze motor zorgt voor een stillere en langdurigere werking. Gebruikerservaringen benadrukken de robuustheid, stille werking, energiezuinigheid en handige functies zoals de automatische dosering.

Er zijn echter ook enkele nadelen. De wasmachine mist trommelverlichting, wat extra zichtbaarheid zou kunnen bieden, en het touchscreen kan soms traag reageren. Bovendien is er geen ingebouwde weegschaal, wat sommige gebruikers als een gemis ervaren. Desondanks wordt de Miele WWR 760 WPS over het algemeen aanbevolen voor wie een combinatie van gemak, efficiëntie en energiebesparing zoekt in een wasmachine.

Stroom- en waterverbruik van een wasmachine

Energiezuinige wasmachines verbruiken minder energie dan de meeste wasmachines, waardoor je bespaart op je energierekening. Wasmachines met energielabel A of B worden gezien al energiezuinige wasmachines. Maar hoeveel water verbruikt een wasmachine? Ook dit lees je sinds 1 maart 2021 af van het energielabel van de wasmachine. Hierdoor kun je aan het energielabel van je wasmachine aflezen hoeveel het gemiddeld kost om een wasje te draaien. Het energieverbruik en waterverbruik dat genoemd wordt op het energielabel gaat over wat de wasmachine verbruikt wanneer hij op zijn zuinigs wast; dus wanneer je een eco-wasprogramma aan hebt gezet.

Waterverbruik

Hoeveel water een wasmachine verbruikt per wasbeurt verschilt per wasmachine en wasprogramma. Vaak geeft de grootte van een wasmachine aan hoeveel water hij nodig heeft om te wassen; hoe meer vulgewicht, hoe meer water hij verbruikt. Maar om preciezer te achterhalen hoeveel water een specifieke wasmachine verbruikt per wasbeurt, kijk je naar het energielabel. Sinds 1 maart 2021 moet daar namelijk vermeld staan wat het waterverbruik van de wasmachine is.

De hoeveelheid water die op het energielabel genoemd wordt, geeft aan hoeveel water de wasmachine nodig heeft bij het meest waterbesparende wasprogramma. Vaak is dit een eco-wasprogramma. Sommige wasmachines hebben meer waterbesparende programma’s, het verschilt per model wat hierin de mogelijkheden zijn. Dit is het gemiddelde waterverbruik van een wasmachine per energieklasse:

 • Energieklasse A verbruikt 10.499 liter, dit kost € 14,69 euro per jaar.
 • Energieklasse B verbruikt 11.166 liter, dit kost € 15,63 euro per jaar.
 • Energieklasse C verbruikt 8.383 liter, dit kost € 11,74 euro per jaar.
 • Energieklasse D verbruikt 10.148 liter, dit kost € 14,21 euro per jaar.
 • Energieklasse E verbruikt 9.989 liter, dit kost € 13,99 euro per jaar.
 • Energieklasse F verbruikt 10.071 liter, dit kost € 14,10 euro per jaar.

Stroomverbruik

Hoe beter de energieklasse van een wasmachine is, hoe zuiniger hij wast. Wasmachines met energieklasse A en B worden gezien als energiezuinige wasmachines, en helpen je besparen op je energierekening. Energiezuinige wasmachines verbruiken gemiddeld tussen de 99 en 114 kWh per jaar aan stroom, wat een besparing tot wel 270 euro kan opleveren over de gehele levensduur van de wasmachine.

Hoe hoog het energieverbruik van een wasmachine precies is, kun je aflezen van het energielabel. Hierop staat de energieklasse vermeld, samen met het energieverbruik per wasbeurt in kWh. Het energieverbruik dat op het energielabel staat vermeld, geeft aan hoeveel elektriciteit de wasmachine verbruikt bij het zuinigste wasprogramma. Vaak is dit het eco-wasprogramma. Dit verbruiken wasmachines gemiddeld aan stroom per energielabel:

 • Energieklasse A verbruikt 99 kwh, dit kost € 27,72 per jaar. Ten opzichte van energieklasse F bespaar je na 10 jaar €270 euro.
 • Energieklasse B verbruikt 114 kwh, dit kost € 31,92 per jaar. Ten opzichte van energieklasse F bespaar je na 10 jaar €235 euro.
 • Energieklasse C verbruikt 130 kwh, dit kost € 36,40 per jaar. Ten opzichte van energieklasse F bespaar je na 10 jaar €185 euro.
 • Energieklasse D verbruikt 152 kwh, dit kost € 42,56 per jaar. Ten opzichte van energieklasse F bespaar je na 10 jaar €125 euro.
 • Energieklasse E verbruikt 172 kwh, dit kost € 48,16 per jaar. Ten opzichte van energieklasse F bespaar je na 10 jaar €65 euro.
 • Energieklasse F verbruikt 194 kwh, dit kost € 54,32 per jaar.

Energielabel van een wasmachine

Het energielabel van een wasmachine vertelt je een hoop over het apparaat. Hierop staat namelijk vermeld hoe de wasmachine omgaat met energie, maar ook met water, hoeveel kg wasgoed erin past, hoelang het eco 40-60 wasprogramma duurt, hoe goed de centrifuge is, en wat het geluidsniveau is. Als je een nieuwe wasmachine wilt kopen, is het daarom goed om te weten hoe het energielabel precies werkt. We leggen je hier uit wat alle onderdelen van het energielabel betekenen en welke informatie van belang is.

Het energielabel uitgelegd

Een energielabel heeft verschillende onderdelen die je belangrijke informatie over een wasmachine vertellen. Ondanks wat de naam ‘energielabel’ doet vermoeden, gaat het energielabel om veel meer dan alleen het energieverbruik van de wasmachine. We leggen graag aan je uit welke informatie je allemaal op het energielabel van een wasmachine kan vinden.

 • Rechts bovenaan het energielabel zie je een QR-code. Als je deze QR-code scant, word je naar aanvullende, niet-commerciële informatie over de desbetreffende wasmachine geleidt. Dit is een database van de Europese Unie waar je specificaties over een bepaald product kan bekijken en downloaden.
 • Als we iets lager kijken, zie je gekleurde balken (groen tot rood) met de letters A t/m G. Dit geeft aan welke energieklasses er zijn en hoe in verhouding met elkaar staan. Rechts daarvan staat in zwart-wit aangegeven welke energieklasse van toepassing is op de desbetreffende wasmachine. We spreken van energiezuinige wasmachines als ze minimaal energieklasse B hebben.
 • Onder de energieklasse wordt in het zwart en gecentreerd aangegeven wat het energieverbruik in kilowattuur (kWh) is. Dit wordt berekend per 100 wasbeurten op het zuinigste wasprogramma dat de wasmachine heeft. Vaak is dit het eco 40-60 wasprogramma.
 • Daaronder zie je een aantal iconen. De eerste, met de wasmand, geeft aan wat het vulgewicht van de wasmachine is in kg. Het vulgewicht van een wasmachine laat zien hoeveel wasgoed er maximaal per wasbeurt in de trommel past.
 • Het tweede icoontje, met de klok, geeft de programmaduur aan van het eco 40-60 wasprogramma in uren:minuten.
 • Het derde icoon, met de kraan, laat zien hoeveel water de wasmachine verbruikt in liter per wasbeurt.
 • Op de onderste rij vind je een icoon met een uitgewrongen T-shirt; deze geeft het centrifugeresultaat aan, opgedeeld in klasse A t/m G. Hieruit kan je opmaken hoe vochtig het wasgoed nog is na afloop van het wasprogramma.
 • En als laatst zie je een icoon met een luidspreker. Deze gaat over het geluidsniveau, en geeft in decibel (dB) aan hoeveel geluid de wasmachine produceert wanneer hij op z’n luidst is (tijdens het centrifugeren).

Wat moet je weten van een energiezuinige wasmachine

De meest energiezuinige wasmachine van 2024 is de Samsung WW90T534AAW Autodose.

Met een energiezuinige wasmachine kun je honderden euro’s besparen. Hoeveel dit precies is, is voornamelijk afhankelijk van de energieklasse van de wasmachine die je koopt. Met een wasmachine met energieklasse A kun je tot wel 270 euro besparen over de gehele levensduur van de wasmachine ten opzichte van een wasmachine met energieklasse F. Dit komt omdat energiezuinige wasmachines aanzienlijk minder energie verbruiken, en dus goed zijn voor je energierekening. Om die reden is het in sommige gevallen goedkoper om je oude wasmachine te vervangen, zelfs als hij het nog prima doet.
Hoeveel stroom een wasmachine per wasbeurt verbruikt, verschilt per wasmachine. Bij een energiezuinige wasmachine is dit altijd lager dan bij een wasmachine met een slechter energielabel. De gemiddelde wasmachine verbruikt ongeveer 0,5 kilowattuur (kWh) per wasbeurt, dat kost ongeveer € 0,12. Als je wilt weten hoeveel energie een specifieke wasmachine verbruikt per wasbeurt, kijk je hiervoor naar het energielabel. Ongeveer in het midden van het energielabel staat vermeld hoeveel kWh de wasmachine verbruikt tijdens een eco 40-60 wasprogramma. Dit is vaak het meest zuinige wasprogramma dat de wasmachine biedt.
Wasmachines worden onderverdeeld is energieklasse A tot en met G. Daarvan is energieklasse A het meest zuinig, en daarom vaak de beste optie. Een wasmachine is alleen een ‘energiezuinige wasmachine’ als hij minimaal energieklasse B heeft. Wij raden het altijd aan om een energiezuinige wasmachine aan te schaffen als je toe bent aan een nieuwe. Dit is namelijk goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Met een wasmachine met energieklasse A kan je namelijk tot wel 270 euro besparen op je energierekening ten opzichte van een wasmachine met energieklasse F.