Beste koolborstelloze wasmachine

Wat is een koolborstelloze wasmachine?

Een koolborstelloze wasmachine is een wasmachine zonder koolborstels. Hierdoor is er minder wrijving en minder lawaai.
Bekijk onze unieke top 3 met de beste koolborstelloze wasmachines van 2024.

Beste koolborstelloze wasmachine van 2024

1

Samsung WW90T636ALH Autodose

2

Miele WSF 363 WCS PowerWash 2.0

3

Miele WWR 760 WPS PowerWash 2.0 & TwinDos

Laatste update 16 juli 2024

Beste koolborstelloze wasmachine van 2024

1

Samsung WW90T636ALH Autodose

Vulgewicht: 9 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 72 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
2

Miele WSF 363 WCS PowerWash 2.0

Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 69 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
3

Miele WWR 760 WPS PowerWash 2.0 & TwinDos

Vulgewicht: 9 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 68 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
1

Samsung WW90T636ALH Autodose

De Samsung WW90T636ALH Autodose wast snel, slim en energiezuinig met innovatieve functies.

De best geteste koolborstelloze wasmachine van 2024 is de Samsung WW90T636ALH Autodose. De Samsung WW90T636ALH Autodose is een efficiënte wasmachine met functies zoals Autodose, AI Control en SuperSpeed. Het apparaat biedt gebruiksgemak en zorgt ervoor dat je was langer mooi blijft.

Autodose zorgt voor automatische dosering van wasmiddel en wasverzachter, terwijl AI Control het mogelijk maakt de wasmachine op afstand te bedienen. Met de SuperSpeed cyclus kun je snel tot 5 kg kleding wassen. De EcoBubble technologie zorgt voor schone kleding op lage temperaturen en het grote vulgewicht is ideaal voor grote hoeveelheden wasgoed.

Er zijn echter ook nadelen, zoals het ontbreken van een AddWash deur en QuickDrive technologie, en een lange eindtune. Gebruikerservaringen zijn overwegend positief, met lof voor de stille werking en aanpasbare wasprogramma's. Negatieve punten zijn het lange eindgeluid en het ontbreken van de AddWash deur.

De Autodose functie doseert automatisch de juiste hoeveelheid wasmiddel en wasverzachter. Met AI Control kun je de wasmachine bedienen via je smartphone. De SuperSpeed cyclus wast kleding in 59 minuten en de EcoBubble technologie zorgt voor een effectieve reiniging op 15°C.
2

Miele WSF 363 WCS PowerWash 2.0

Deze wasmachine is energiezuinig en heeft een snelle QuickPowerWash functie.

De Miele WSF 363 WCS PowerWash 2.0 is een efficiënte en energiezuinige wasmachine die uitblinkt in zijn prestaties. Met de PowerWash 2.0 technologie wordt water efficiënt over het wasgoed gesproeid, wat zorgt voor grondige reiniging met minder water- en energieverbruik.

CapDosing is een speciale functie die bescherming biedt aan delicate stoffen zoals wol en zijde door middel van wasmiddelcapsules. De QuickPowerWash functie wast een halve lading in slechts 49 minuten, ideaal voor snelle wasbeurten. Met een hoog vulgewicht van 8 kg is de machine geschikt voor huishoudens van 2 tot 3 personen. Gebruikers waarderen de stille werking, vooral tijdens het centrifugeren met 1600 toeren per minuut.

Een nadeel is het ontbreken van TwinDos, waardoor je zelf de hoeveelheid wasmiddel moet doseren. De machine is aan de prijzige kant en biedt geen volledige bediening op afstand. Toch zijn gebruikers tevreden over de energiezuinigheid en de gebruiksvriendelijke app die meldingen stuurt bij een voltooide was. De wasmachine is aan te raden voor wie kwaliteit en duurzaamheid belangrijk vindt, ondanks de hogere prijs.
3

Miele WWR 760 WPS PowerWash 2.0 & TwinDos

De Miele WWR 760 WPS blinkt uit in efficiëntie en energiebesparing met slimme doseringstechnologie.

De Miele WWR 760 WPS PowerWash 2.0 en TwinDos is een geavanceerde wasmachine die ideaal is voor grote huishoudens en mensen die op zoek zijn naar een energiezuinige en efficiënte wasoplossing. De wasmachine beschikt over innovatieve functies zoals de TwinDos-functie voor automatische dosering van wasmiddel, de water- en energiebesparende PowerWash 2.0 technologie, en WiFiConn@ct voor bediening op afstand. Bovendien heeft het een grote vulcapaciteit van 9 kg en een duurzame koolborstelloze motor.

TwinDos zorgt voor een optimale behandeling van je wasgoed door automatisch de juiste hoeveelheid wasmiddel toe te voegen. Met de PowerWash 2.0 technologie wordt wasgoed in slechts 49 minuten schoon, zelfs bij halve ladingen, en bespaart het zowel water als energie. De koolborstelloze motor zorgt voor een stillere en langdurigere werking. Gebruikerservaringen benadrukken de robuustheid, stille werking, energiezuinigheid en handige functies zoals de automatische dosering.

Er zijn echter ook enkele nadelen. De wasmachine mist trommelverlichting, wat extra zichtbaarheid zou kunnen bieden, en het touchscreen kan soms traag reageren. Bovendien is er geen ingebouwde weegschaal, wat sommige gebruikers als een gemis ervaren. Desondanks wordt de Miele WWR 760 WPS over het algemeen aanbevolen voor wie een combinatie van gemak, efficiëntie en energiebesparing zoekt in een wasmachine.

Wasmachine zonder koolborstels

De motor van een wasmachine is verantwoordelijk voor de kracht achter de centrifuge. Voor wasmachines bestaan er twee soorten motoren: de koolborstelmotor en de koolborstelloze motor. Tegenwoordig worden steeds meer wasmachines gebouw met een koolborstelloze motor. Deze gaan namelijk langer mee, ze zijn stiller én verbruiken minder energie. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee! Je leest hier precies wat het verschil is tussen wasmachines met koolborstels en wasmachines zonder.

Hoe werken koolborstels?

Bij wasmachines met een koolbostelmotor, zitten er ten minste twee koolborstels rond de motor. Deze zorgen ervoor dat de motor draait. Hierbij komt een hoop herrie vrij, wat ervoor zorgt dat koolbostelmotoren luider zijn dan koolborstelvrije motoren. Daarbovenop geldt dat koolborstelmotoren meer energie verbruiken dan het alternatief, wat slecht is voor het milieu en je energierekening. Ten slotte is de kans op slijtage aan de koolborstels groot, omdat deze in aanraking komen met het motoranker. Hierdoor hebben wasmachines met een koolbostelmotor vaak een kortere levensduur dan wasmachines met een koolbostelloze motor.

Hoe werken koolborstels?

Zoals je naam al doet vermoeden werkt een koolborstelloze motor zonder koolborstels. In plaats daarvan worden deze motoren uitgerust met een aandrijfriem om de trommel van je wasmachines in beweging te krijgen. Door het ontbreken van de borstels, hoef je je geen zorgen te maken over het slijten ervan, en zal je wasmachine ook veel minder herrie maken tijdens het centrifugeren. In aanschaf zijn wasmachines met koolbostelloze motoren iets duurder, maar ze verbruiken een stuk minder energie. Hierdoor ben je uiteindelijk toch goedkoper uit met een wasmachine met een koolborstelloze motor.

Voordelen van een koolborstelloze wasmachines

Er worden tegenwoordig bijna uitsluitend wasmachines gemaakt met een koolborstelloze motor, en dat is natuurlijk niet zonder reden. Eigenlijk heeft een koolbostelloze motor namelijk alleen maar voordelen; ze zuiniger, duurzaam en een stuk stiller. Wil je weten hoe dit precies komt? Hieronder leggen we haarfijn uit wat de voordelen zijn van een wasmachine met een koolbostelloze motor.

Langere levensduur

Als een motor draait door koolborstels, kunnen deze relatief snel beschadigen. Dit zorgt ervoor dat je wasmachine zijn werk niet meer kan doen, waardoor je hem moet laten repareren of de koolborstels (of de hele wasmachine) moet vervangen. Dat is natuurlijk zonde, vooral als het voorkomen kan worden. Wasmachines met een koolborstelloze motor gaan gemiddeld een stuk langer mee, ze hebben een gemiddelde levensduur van 13 jaar volgens de Consumentenbond.

Stiller

Bij een koolbostelmotor brengen de koolborstels de energie over op de aandrijving van de trommel, wat ervoor zorgt dat hij kan draaien. Hierbij komt een hoop lawaai vrij, vooral tijdens het centrifugeren als de trommel heel hard rond moet draaien. Wasmachines met een koolborstelvrije motor produceren nog steeds veel geluid tijdens het centrifugeren, maar het is aanzienlijk minder omdat er minder wrijving plaatsvindt. Heb je baat bij een stille wasmachine? Kijk daarvoor naar het geluidsniveau. Daar staat in decibel (dB) aangegeven hoeveel geluid hij produceert tijdens het centrifugeren. Alle stille wasmachines hebben een koolbosterlloze motor.

Energiezuinig

Bij wasmachines met een koolbostelmotor vindt er relatief veel wrijving plaatsen bij het aandrijven van de trommel. Dit zorgt ervoor dat er veel energie nodig is om de trommel van de wasmachine te laten draaien. Bij wasmachines met een koolbostelloze motor wordt de trommel aangedreven met behulp van een aandrijfriem, waarbij veel minder wrijving plaatsvindt, en dus ook minder energie verbruikt wordt. Als je op zoek bent naar een energiezuinige wasmachine, moet je daarom kijken naar wasmachines met een koolbostelloze motor. Ze zijn in aanschaf vaak iets duurder, maar omdat je ermee bespaart op je energierekening, ben je er uiteindelijk toch goedkoper mee uit.

Wat moet je weten van een koolborstelloze wasmachine

Ten opzichte van een wasmachine die aangedreven wordt door een koolborstelmotor, heeft een wasmachine met een koolborstelloze motor drie voornaamste voordelen. Koolbostelloze wasmachines zijn:

  1. Duurzaam. Bij koolbostel vindt veel wrijving plaats, waardoor de kans op slijtage groot is. In dit geval moeten de koolborstels of de wasmachine vervangen worden. Koolbostelloze motor gaan daardoor over het algemeen een stuk langer mee.
  2. Stiller. Omdat er minder wrijving plaatsvindt in de motor van je wasmachine, produceert hij ook minder geluid.
  3. Energiezuinig. Een wasmachine met een koolborstelloze motor verbruikt minder energie dan andere wasmachines.
Een koolborstelloze motor is een motor die zónder koolborstels wordt aangedreven. Vaak wordt er dan gebruikt gemaakt van een aandrijfriem om de trommel rond te laten draaien. Hierdoor vindt er minder wrijving plaats, wat wasmachines met een koolborstelloze motor stiller, energiezuiniger en duurzamer maakt.
Als een wasmachine gebouwd is met een koolborstelloze motor, wordt de motor aangedreven met behulp van een aandrijfriem. Deze zorgt ervoor dat de trommel van de wasmachine ronddraait, tijdens het wassen zelf en tijdens het centrifugeren. Door het gebruik van de aandrijfriem in plaats van de koolborstels, gebeurt dit veel stiller en energiezuiniger. Daarnaast is de kans op slijtage aan je wasmachine vele malen kleiner. Slijtage aan de koolborstels van je wasmachines is namelijk heel normaal en te verwachten. De aandrijfriem kan ook slijten, maar dat duurt over het algemeen veel langer.
Als een wasmachine wordt aangedreven met een koolborstelmotor, brengen de koolborstels de elektriciteit over op de aandrijving van de trommel. Zo kan de trommel gaan draaien. In dit proces vindt een hoop wrijving plaats, waardoor er veel energie wordt verbruikt en herrie wordt gemaakt. Daarnaast kan de wrijving op den duur ook zorgen voor slijtage aan de koolborstels, waardoor ze vervangen moeten worden.