Beste kleine wasmachine

Wat is een kleine wasmachine?

Een kleine wasmachine is een wasmachine met een vulgewicht van 7 kg. Door dit lage vulgewicht wordt de trommel, en dus ook de wasmachine, kleiner. Een kleine wasmachine is geschikt voor een huishouden met 1 of 2 personen.
Bekijk onze unieke top 3 met de beste kleine wasmachines van 2024.

Beste kleine wasmachine van 2024

1

Hoover H3WP4474TAM6/1-S

2

Siemens WM14N076NL

3

Beko B3WFU57411W IronFast

Laatste update 13 juni 2024

Beste kleine wasmachine van 2024

1

Hoover H3WP4474TAM6/1-S

Vulgewicht: 7 kg
Energieklasse: A-10%
Geluidsniveau: 77 dB
Toerental: 1400 rpm
Bekijk review
2

Siemens WM14N076NL

Vulgewicht: 7 kg
Energieklasse: B
Geluidsniveau: 75 dB
Toerental: 1400 rpm
Bekijk review
3

Beko B3WFU57411W IronFast

Vulgewicht: 7 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 72 dB
Toerental: 1400 rpm
Bekijk review
1

Hoover H3WP4474TAM6/1-S

Deze wasmachine biedt gemak met de hOn app en een snelle, energiezuinige wascyclus.

De best geteste kleine wasmachine van 2024 is de Hoover H3WP4474TAM6/1-S. De Hoover H3WP4474TAM6/1-S is een wasmachine die gemak en efficiëntie samenbrengt met features zoals de hOn app en een snelle wascyclus. De All in one 59' functie maakt het mogelijk om in een uur tijd de helft van de trommel te wassen, ideaal voor wie snel schone kleding nodig heeft.

Met de hOn app kan je eenvoudig het waslabel scannen en de juiste wascyclus selecteren, wat giswerk uitsluit en je kleding beschermt. De KG Plus-modus zorgt voor energie-efficiënt wassen door de cyclusduur aan te passen aan de hoeveelheid wasgoed, wat zowel het milieu als je portemonnee ten goede komt. Je kunt tot €320 besparen over de levensduur van het apparaat dankzij het A-10% energielabel.

De wasmachine kan op afstand bediend worden via je smartphone, wat extra gemak biedt. Echter, er zijn ook nadelen zoals een geluidsniveau van 77 dB, wat als luid kan worden ervaren, vooral in kleinere woningen. Daarnaast zijn er plaatsingsbeperkingen door het geluid en het gebrek aan een automatische wasmiddeltoevoer.

Gebruikerservaringen zijn grotendeels positief, met name over de efficiëntie en de stille werking. De "All in one 59'" functie wordt als zeer handig ervaren. Toch zijn er opmerkingen over het missen van bepaalde functies en het geluidsniveau. De Hoover H3WP4474TAM6/1-S blijft desondanks een aantrekkelijke optie voor een moderne en energiezuinige wasmachine.
2

Siemens WM14N076NL

De Siemens WM14N076NL bespaart energie en biedt een snelle, hygiënische was met slimme sensortechnologie.

De Siemens WM14N076NL is een energiezuinige wasmachine met een B energielabel. Het apparaat is uitgerust met iSensoric sensoren die de vervuilingsgraad van de was meten en het water- en energieverbruik daarop aanpassen. De varioSpeed functie zorgt ervoor dat je tot 60% sneller kunt wassen, terwijl de hygiëne cyclus zorgt voor een extra schone was. Het vulgewicht van 7 kg maakt het apparaat geschikt voor kleine huishoudens.

Echter, de wasmachine mist een aantal functies zoals intelligentDosing en powerSpeed 59', wat voor sommige gebruikers een nadeel kan zijn. Ook is er beperkte regeling van wasprogramma's, wat de wasresultaten kan beïnvloeden. Gebruikerservaringen wijzen op een gemakkelijke bediening, ondanks beperkingen zoals een beperkte centrifugesnelheid en gebrek aan temperatuurregeling.

Gebruiksgemak wordt als positief ervaren, ondanks de genoemde nadelen. De machine is eenvoudig te bedienen en past met een diepte van 60 cm in de meeste ruimtes. Het geluidsniveau tijdens het centrifugeren is 75 dB. Over de levensduur van de wasmachine kan ongeveer 230 euro bespaard worden op energiekosten, dankzij de energiezuinigheid van het apparaat. Met een capaciteit van 7 kg is de Siemens WM14N076NL een goede keuze voor wie een efficiënte en gebruiksvriendelijke wasmachine zoekt.
3

Beko B3WFU57411W IronFast

De Beko B3WFU57411W IronFast is zuinig, stil en maakt strijken bijna overbodig.

De Beko B3WFU57411W IronFast is een energiezuinige wasmachine met een A energielabel en een stille ProSmart motor. Het apparaat is speciaal ontworpen voor kleinere huishoudens met een laadcapaciteit van 7 kg.

Voordelen van de Beko B3WFU57411W IronFast omvatten de IronFast stoomfunctie die de noodzaak om te strijken vermindert, de StainExpert functie die tot 24 soorten vlekken kan verwijderen, en de mogelijkheid om de wasmachine op afstand te bedienen via de HomeWhiz app. Deze functies dragen bij aan het gebruiksgemak en de efficiëntie van de wasmachine.

Er zijn echter ook nadelen, zoals de beperkte laadcapaciteit, het ontbreken van een automatische wasmiddeldispenser en het feit dat de wasmachine vanwege zijn afmetingen alleen geschikt is voor kleinere ruimtes.

Gebruikerservaringen zijn overwegend positief, waarbij de stille werking en de efficiëntie van het apparaat worden geprezen. Toch kan de laadcapaciteit voor grotere gezinnen te beperkend zijn.

Vragen zoals de bediening op afstand, de efficiëntie van de stoomfunctie, de energiezuinigheid en het geluidsniveau tijdens het centrifugeren worden bevestigend beantwoord, wat de veelzijdigheid en de aantrekkelijkheid van de Beko B3WFU57411W IronFast onderstreept.

Vulgewicht van een kleine wasmachine

Aan het vulgewicht van een wasmachine kun je zien hoeveel kilo wasgoed erin past. Voor een kleine wasmachine ligt dit meestal rond de 7 kg. Dit is over het algemeen voldoende voor een huishouden van 1 of 2 personen, maar als je met meer bent, zal 7 kg vulgewicht te klein zijn. Door het kleinere vulgewicht, is het formaat van de wasmachine ook kleiner. In hoogte en breedte zal de wasmachine ongeveer even groot zijn als een normale wasmachine, maar hij is waarschijnlijk minder diep. De meeste wasmachines met een vulgewicht van 7 kg, zijn 55 tot 65 cm diep.

Vulgewicht per huishouden

Een van de belangrijkste kenmerken van je wasmachine, is het vulgewicht. Dit geeft aan hoeveel wasgoed er tegelijkertijd in de trommel past. Hoeveel kilo vulgewicht je nodig hebt, wordt voornamelijk bepaald door de grootte van je huishouden.

  • Als je een één- of tweepersoonshuishouden hebt, raden je we aan een wasmachine met 7 of 8 kg vulgewicht te kopen.
  • Als je met 3 of 4 personen bent, kun je het beste gaan voor 8 kg vulgewicht.
  • En als je met 5 personen of meer bent, raden we een wasmachine met minimaal 9 kg vulgewicht aan.

Alternatieven voor een kleine wasmachine

Als je hebt besloten een kleine wasmachine te kopen – bijvoorbeeld omdat je niet zoveel ruimte hebt of omdat je huishouden maar 1 of 2 personen telt – heb je nog verschillende alternatieven om uit te kiezen. Afhankelijk van jouw exacte voorkeuren kunnen deze alternatieven een goede optie voor jou zijn! Bij deze alternatieven kun je denken aan een was-droogcombinatie, een wasmachine en droger in één, en een bovenlader wasmachine, die de opening naar de trommel aan de bovenzijde heeft zitten. We gaan hier dieper in op deze alternatieven van een kleine wasmachine.

Bovenlader wasmachine

De bovenlader wasmachine is net als iedere wasmachine, alleen zit de deur naar de trommel aan de bovenzijde in plaats van de voorzijde. Dit maakt dat je minder hoeft te bukken om je wasgoed in- en uit te laden, wat de bovenlader een heel geschikt wasmachinemodel maakt voor ouderen of mensen met rugklachten. Daarnaast verschillen de afmetingen van de bovenlader iets van de voorlader. Bovenladers zijn iets hoger, 90 cm in plaats van 85 cm, wat het nóg makkelijk maakt om bij de trommel te kunnen. Daarnaast zijn ze een stuk smaller, 40 cm in plaats van 60 cm, waardoor je hem veel makkelijker kwijt kunt in krappe ruimtes. Qua diepte kan een voorlader 60 tot 70 cm zijn, terwijl een bovenlader altijd 60 cm diep is. Er zijn een stuk minder bovenladers dan voorladers, wat het makkelijker maakt om een wasmachine te kiezen. Daarnaast hebben ze minder poespas; minder verschillende opties en programma’s, waardoor ze eenvoudig zijn in gebruik.

Wasdroogcombinatie

Als je weinig plek hebt voor je wasmachine, heb je waarschijnlijk ook geen ruimte voor een droger. Als je die tóch graag wilt, is een was-droogcombinatie een hele mooie oplossing! Dit is namelijk twee apparaten in één; met een was-droogcombinatie kun je zowel wassen als drogen, waardoor je veel ruimte bespaart in je badkamer of washok. Naast dat je ruimte bespaart, bespaar je vaak ook geld met een was-droogcombinatie. Het is namelijk meestal duurder om 2 losse apparaten aan te schaffen. Ook zal je minder tijd kwijt zijn aan het doen van de was. Je hoeft je net-gewassen wasgoed namelijk niet over te plaatsen naar je droger. Je wasgoed wordt schoon én droog in hetzelfde apparaat. Afhankelijk van je wasmachine en het type wasgoed, kun je vooraf instellen dat er een droogprogramma begint nadat het wasprogramma is afgelopen.

Wat moet je weten van een kleine wasmachine

De afmetingen van een wasmachine worden voornamelijk bepaald door het type wasmachine; voorlader of bovenlader. Voorladers wasmachine zijn meestal 85 cm hoog, 60 cm breed en 60 tot 70 cm diep. Vaak zegt de diepte van de wasmachine iets over het vulgewicht; als de wasmachine dieper is, kun je er meestal meer wasgoed in kwijt. Een kleine voorlader wasmachine heeft daarom meestal een diepte van ongeveer 60 cm. Bovenladers zijn vrijwel altijd 90 cm hoog, 40 cm breed en 60 cm diep. Door deze afmetingen hebben ook vrijwel alle bovenlader wasmachines een vulgewicht van 7 kg.
De meeste wasmachines hebben ongeveer dezelfde afmetingen. Er zit echter wel een verschil tussen bovenladers en voorladers. Bovenlader wasmachines hebben vrijwel altijd een hoogte van 90 cm, een breedte van 40 cm en een diepte van 60 cm. Voorlader wasmachines zijn meestal 85 cm hoog en 60 cm breed. Qua diepte zit er soms wel een verschil tussen verschillende voorlader modellen. Dit ligt meestal ergens tussen de 60 en 70 cm. Vaak geldt dat hoe dieper de wasmachine is, hoe meer vulgewicht hij heeft.
Voor een eenpersoonshuishouden raden wij wasmachines aan met 7 kg vulgewicht. Met een wasmachine van dit formaat kun je namelijk met gemak al je wasgoed kwijt, en hoef je ook geen wasgoed op te sparen om de trommel vol te krijgen. Verwacht je dat je binnenkort met iemand gaan samenwonen? Bijvoorbeeld met je partner, een kind of een huisgenoot? Dan kan het verstandig zijn om te kijken naar wasmachines met 8 kg vulgewicht. Dit zijn nog steeds relatief kleine wasmachines, maar niet te groot voor een eenpersoonshuishouden.
De standaardbreedte voor een voorlader wasmachine, is 60 cm. Er zijn ook modellen die iets smaller zijn, wat van pas kan komen als je je wasmachine inbouwt of in een kast wilt plaatsen. Hierbij zijn de exacte afmetingen van je wasmachine van groot belang! Voorlader wasmachines zijn nooit smaller dan 59 cm. Omdat een breedte van 60 cm de standaard is, kan het lastig zijn om modellen te vinden die 59 cm breed zijn. Hierbij een aantal voorbeelden: Haier HW80-B14636N is 59,5 cm breed, Miele WSD 023 WCS is 59,6 cm breed en de Siemens WM14VGHCFG is 59,8 cm breed.
Als je met 2 personen bent, raden we een wasmachine aan met 7 of 8 kg vulgewicht. Deze wasmachines geven jullie genoeg ruimte voor al jullie wasgoed, zonder dat je wasgoed op hoeft te sparen om te trommel vol te krijgen. Breid jullie huishouden binnenkort uit? Bijvoorbeeld door de komst van een kindje of omdat er een huisgenoot bij komt? Dan kun je allicht beter kijken naar wasmachines met 8 of 9 kg vulgewicht. 7 kg zou ook nog voldoende moeten zijn, maar omdat er wel meer wasgoed bij komt, kan een iets grotere wasmachine van pas komen.