Veelgestelde vragen

Efficiënt gebruik van je wasdroger en zonnepanelen: veelgestelde vragen

Het maken van duurzame keuzes in je huishouden is van groot belang. Een onderwerp waar veel mensen vragen over hebben is het effectieve gebruik van de wasdroger in combinatie met zonnepanelen. Hoe kun je deze twee op de beste manier samen gebruiken? In dit stuk behandelen we een reeks veelgestelde vragen over dit onderwerp. We beginnen met wanneer je je wasdroger het beste kunt aanzetten, gevolgd door de vraag wanneer je zonnepanelen ingeschakeld moeten worden om je wasdroger te gebruiken. Het doel is om je beter te laten begrijpen hoe je deze apparaten optimaal en energiezuinig kunt gebruiken.
Inhoudsopgave

Wanneer moet je de wasdroger aanzetten?

De beste tijd om je wasdroger te gebruiken, is over het algemeen in de late avond of vroege ochtend. Dit heeft te maken met het dalurentarief van elektriciteit, wat betekent dat de stroomprijs lager is buiten de piekuren. Normaal gesproken vallen de piekuren tussen 07:00 en 23:00. Door je wasdroger buiten deze uren te gebruiken, kun je besparen op je energierekening.

Daarnaast zijn er bepaalde dagen waarop het elektriciteitsnet minder belast is, zoals in het weekend. Dus als je de mogelijkheid hebt, kun je ook overwegen om de wasdroger in het weekend te gebruiken om de impact op het elektriciteitsnet te verminderen.

Maar het is ook belangrijk om te onthouden dat deze tijden en tarieven kunnen variëren, afhankelijk van je energieleverancier en het specifieke contract dat je hebt. Het is daarom altijd een goed idee om deze details te controleren bij je eigen leverancier.

Heat pump dryer or condenser dryer energy label

Wanneer moet je de zonnepanelen aanzetten om de wasdroger te gebruiken?

Zonnepanelen werken op een iets andere manier dan andere apparaten in je huis; ze hebben geen aan- of uitknop. Zonnepanelen genereren automatisch stroom zodra er zonlicht op valt. Dit betekent dat je ze niet handmatig hoeft aan of uit te zetten.

Als je jouw wasdroger wilt laten draaien op de energie die je zonnepanelen opwekken, dan moet je proberen je wasdroger te gebruiken op tijden dat de panelen voldoende stroom opwekken. Dit is meestal op zonnige dagen, en met name tussen 10:00 uur ’s ochtends en 16:00 uur ’s middags, wanneer de zon op haar hoogste punt staat. Dit is de piek van de zonne-energieproductie.

Daarbij moet je er rekening mee houden dat zonnepanelen ook energie opwekken als het bewolkt is, zij het in mindere mate. Dus ook op een bewolkte dag kun je de wasdroger laten draaien op zonne-energie, maar je panelen zullen op zo’n dag minder stroom produceren.

Het is ook van belang om te weten dat als je zonnepanelen meer energie produceren dan je op dat moment verbruikt, het overschot wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Je kunt dus zelfs op zonnige dagen in de daluren je wasdroger gebruiken met de energie die je zonnepanelen hebben opgewekt. Dit is afhankelijk van je energieleverancier en het type meter dat je in huis hebt. Het is aan te raden om dit bij je leverancier na te vragen.

De beste wasdrogers van 2024

1

Bosch WTU87675NL

Type Droger: Warmtepompdroger
Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: A+++
Geluidsniveau: 64 dB
Bekijk review
2

AEG T6DB72GP ProSense

Type Droger: Condensdroger
Vulgewicht: 7 kg
Energieklasse: B
Geluidsniveau: 66 dB
Bekijk review
3

AEG T6DBC482 ProSense

Type Droger: Condensdroger
Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: B
Geluidsniveau: 65 dB
Bekijk review