Ontdek hoe je de perfecte energieklasse kiest voor jouw wasmachine en droger set

Het kiezen van energie-efficiënte wasmachines en drogers heeft een aanzienlijke impact op uw energierekeningen en milieuvoetafdruk. Energielabels, van A tot G, geven inzicht in de energiezuinigheid van een apparaat. Bij aankoop van nieuwe apparaten moet men zowel de aankoopprijs als de langetermijnenergiekosten in overweging nemen. Manieren om energie te besparen zijn onder meer het maximaliseren van de beladingscapaciteit, het gebruik van de eco-modus en het kiezen voor koud wassen.
Inhoudsopgave

Verschillende energieklassen uitgelegd

Laten we het even over energieklassen hebben. Die kleine, kleurrijke labels die je op veel huishoudelijke apparaten ziet, bevatten een wereld van informatie. Maar wat betekenen ze eigenlijk?

Wat zijn de energieklassen?

Energieklassen zijn eigenlijk richtlijnen, bedoeld om je inzicht te geven in hoe zuinig een apparaat is. Deze labels variëren van A (meest energiezuinig) tot G (minst energiezuinig). Ze zijn er om het voor je makkelijker te maken om te kiezen voor een energiezuiniger apparaat, en ze helpen je op de lange termijn zelfs geld te besparen!

Energieklasse van een wasmachine

Wanneer je een wasmachine koopt, is het zeker de moeite waard om te letten op de energieklasse. De energieklasse van een wasmachine heeft namelijk niet alleen invloed op jouw energierekening, maar ook op de milieu-impact van het apparaat. Een wasmachine met een hogere energieklasse zal minder energie verbruiken per wasbeurt, wat betekent dat je uiteindelijk minder betaalt en minder CO2-uitstoot veroorzaakt.

Energieklasse van een wasdroger

Net als bij wasmachines, hebben ook wasdrogers een energieklasse. En ook hier geldt: hoe hoger de energieklasse, hoe minder energie het apparaat verbruikt. Het is dus een slimme keuze om te investeren in een wasdroger met een hoge energieklasse. Niet alleen zul je geld besparen op jouw energierekening, maar je draagt ook bij aan een beter milieu. En dat is toch iets waar we allemaal achter kunnen staan, nietwaar?
Why should I buy a dryer energy label

De beste wasmachines van 2024

1

Samsung WW90T636ALH Autodose

Vulgewicht: 9 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 72 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
2

Miele WSF 363 WCS PowerWash 2.0

Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 69 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
3

Miele WWR 760 WPS PowerWash 2.0 & TwinDos

Vulgewicht: 9 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 68 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review

Hoe de energieklasse van een wasmachine en droger te bepalen

Zo, nu we een idee hebben van wat energieklassen inhouden, is het tijd om uit te leggen hoe je de energieklasse van je wasmachine en droger kunt bepalen. Want zeg nou zelf, wie wil er niet besparen op de energierekening én het milieu een handje helpen?

Het belang van de energieklasse bij de aankoop van een wasmachine en droger

Voor velen onder ons is de prijs vaak een grote factor bij de aankoop van nieuwe huishoudelijke apparaten. Maar de aankoopprijs is slechts een deel van het verhaal. Het is ook essentieel om te kijken naar de kosten die je in de loop van de tijd maakt door het gebruik van het apparaat. Een wasmachine of droger met een hoge energieklasse kan initieel duurder zijn, maar op de lange termijn zullen de energiebesparingen deze extra kosten compenseren. Bovendien draag je bij aan een groenere planeet – en dat is toch onbetaalbaar?

Berekenen van de potentiële besparingen per
energieklasse

Je vraagt je misschien af: “Hoeveel kan ik dan precies besparen met een apparaat met een hogere energieklasse?” Het antwoord hangt af van een aantal factoren, waaronder hoe vaak je het apparaat gebruikt en de huidige energieprijzen. Een eenvoudige manier om het uit te rekenen, is door het geschatte jaarlijkse energieverbruik van het apparaat (meestal aangegeven op het energielabel) te vermenigvuldigen met de gemiddelde energieprijs. Door dit te doen voor apparaten met verschillende energieklassen, kun je een idee krijgen van de mogelijke besparingen. Met deze informatie in handen, kun je een weloverwogen keuze maken. Het is een kleine moeite, maar het kan een grote impact hebben op je portemonnee én de wereld om je heen.

Tips om extra energiezuinig te wassen en drogen

Even een momentje hier. We hebben het al gehad over energieklassen en het kiezen van de juiste wasmachine en droger. Maar wist je dat er nog meer manieren zijn om energie te besparen, ongeacht de energieklasse van je apparaten? Laten we daar eens verder in duiken. Want, wie weet… misschien vind je nog een handige tip die je nog niet kende.

Het vulgewicht optimaal benutten

Het vulgewicht van je wasmachine en droger is niet zomaar een getal. Het is de maximale hoeveelheid was die je erin kan doen. Nu, het kan verleidelijk zijn om slechts een paar items te wassen omdat je dat ene shirt echt nodig hebt. Maar door je was te bundelen en volle ladingen te draaien, kun je serieus wat energie besparen.

Gebruik de eco-modus

De meeste moderne wasmachines en drogers hebben een eco-modus. Dit is een instelling die het energieverbruik van het apparaat vermindert. Het kan iets langer duren om je was te doen, maar het verbruikt minder energie.

Bediening op afstand voor efficiëntie

Een aantal wasmachines en drogers hebben nu ook bediening op afstand. Dit betekent dat je de machine vanuit je luie stoel kunt starten, stoppen en plannen. Zo kun je ervoor zorgen dat je was klaar is net voordat je thuiskomt, in plaats van dat de was onnodig lang in de trommel blijft zitten nadat de cyclus is voltooid.

Koud wassen

Heb je er ooit bij stilgestaan dat de meeste energie die je wasmachine gebruikt, naar het verwarmen van het water gaat? Door koud te wassen, kun je die kosten drastisch verlagen. En maak je geen zorgen, de meeste wasmiddelen zijn zo gemaakt dat ze ook in koud water werken.
Met deze handige tips in je achterhoofd, ben je helemaal klaar om je wasroutine een stuk energiezuiniger te maken. Want weet je wat? Kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken!

Veelgestelde vragen

De energieklasse op je wasmachine en droger geeft aan hoe energiezuinig het apparaat is. Een hogere energieklasse (bijvoorbeeld A+++) betekent dat het apparaat minder energie verbruikt dan een apparaat met een lagere energieklasse (bijvoorbeeld A+).
Niet per se. Hoewel een hogere energieklasse meestal betekent dat het apparaat zuiniger is, moet je ook rekening houden met andere factoren, zoals de prijs van het apparaat, het vulgewicht en de specifieke functies die het heeft.
Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Ten eerste, probeer altijd volle ladingen te wassen en te drogen. Daarnaast kun je ook de eco-modus gebruiken, indien beschikbaar. Het is ook een goed idee om je was op een lagere temperatuur te wassen.
Om dit te berekenen, moet je het verschil in energieverbruik tussen twee apparaten kennen. Dit wordt meestal aangegeven op het energielabel. Vervolgens vermenigvuldig je dit verschil met de gemiddelde elektriciteitsprijs om de jaarlijkse kostenbesparing te vinden.

Een van de belangrijkste onderhoudstips is om de filters regelmatig te reinigen. Daarnaast kan het ook nuttig zijn om af en toe een ‘onderhoudswasbeurt’ te draaien met een hoge temperatuur en zonder was, om eventuele resten wasmiddel of kalk te verwijderen.

Er zijn veel dingen te overwegen als het gaat om energiezuinigheid. Maar hopelijk hebben deze antwoorden je geholpen om een beter beeld te krijgen!

AEG dryer dryer in room

Energiebesparing met nieuwe wasmachine

Ontdek de magie van energiebesparing met je gloednieuwe wasmachine De nieuwste wasmachinetechnologieën, zoals borstelloze motoren, afstandsbediening en beladingsoptimalisatie, zorgen voor aanzienlijke energiebesparing en dragen bij

Lezen