Beste energiezuinige wasdroger

Wat is een energiezuinige wasdroger?

Een energiezuinige wasdroger is een wasdroger met energielabel A+++ -10%. Een energiezuinige wasdroger verbruikt weinig energie. Met een wasdroger die beschikt over energielabel A+++ -10% bespaar je gemiddeld €1110,- euro over de gehele levensduur van het apparaat.
Bekijk onze unieke top 3 met de beste energiezuinige wasdrogers van 2024.

Beste energiezuinige wasdroger van 2024

1

Bosch WTU87675NL

2

Siemens WT7U4600NL SelfCleaning

3

Siemens WQ35G2D0NL SelfCleaning

Laatste update 13 juni 2024

Beste energiezuinige wasdroger van 2024

1

Bosch WTU87675NL

Type Droger: Warmtepompdroger
Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: A+++
Geluidsniveau: 64 dB
Bekijk review
2

Siemens WT7U4600NL SelfCleaning

Type Droger: Warmtepompdroger
Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: A+++
Geluidsniveau: 64 dB
Bekijk review
3

Siemens WQ35G2D0NL SelfCleaning

Type Droger: Warmtepompdroger
Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: A+++
Geluidsniveau: 64 dB
Bekijk review
1

Bosch WTU87675NL

De Bosch WTU87675NL is een energiezuinige droger met handige SelfCleaning Condenser.

De best geteste energiezuinige wasdroger van 2024 is de Bosch WTU87675NL. De Bosch WTU87675NL is een energiezuinige droger met een vulgewicht van 8 kg, ideaal voor kleine tot middelgrote huishoudens. Het apparaat is ontworpen om zowel je ecologische voetafdruk als je energierekening laag te houden, met een energielabel van A+++. De droger heeft een SelfCleaning Condenser, wat onderhoud vermindert en energiezuinigheid waarborgt.

Voor mensen met allergieën biedt de droger een AllergiePlus-functie, die extra goed allergenen uit wasgoed verwijdert. Een andere handige functie is de aansluiting op de waterafvoer, wat het legen van het condensreservoir overbodig maakt. Bovendien kun je de droger op afstand bedienen, wat extra gemak biedt.

Echter, het apparaat heeft ook nadelen, zoals het ontbreken van een stoomfunctie en een meegeleverde wolmand. Het geluidsniveau van 64 dB kan voor sommige mensen te hoog zijn. Gebruikerservaringen tonen aan dat de droger wordt geprezen om zijn bouwkwaliteit en efficiënte droogprestaties, terwijl de afwezigheid van een wolmand een veelgehoorde klacht is.
2

Siemens WT7U4600NL SelfCleaning

De Siemens WT7U4600NL droger combineert energiezuinigheid met onderhoudsgemak en snelle droogtijden.

De Siemens WT7U4600NL SelfCleaning droger valt op door zijn energiezuinigheid met een A+++ energielabel, wat zorgt voor minder energieverbruik en kostenbesparing op lange termijn.

Uniek is de automatische zelfreinigende condensor, die onderhoud vermindert en de droger energiezuinig houdt. Met een 'snelle' snelheidsklasse is je wasgoed in maximaal 148 minuten droog, ideaal voor drukke huishoudens.

De droger heeft een hoogwaardige bouwkwaliteit en een stille werking met een geluidsniveau van maximaal 64 dB. Echter, het apparaat heeft geen stoomfunctie, wat als een nadeel kan worden gezien omdat het strijken van kleding meer tijd kan kosten.

Ondanks het hoge prijspunt en het grote formaat, zijn gebruikerservaringen overwegend positief, met name over de energiezuinigheid en de onderhoudsarme zelfreinigende condensor. Negatieve punten zijn onder meer het geluidsniveau en het ontbreken van een stoomfunctie.

De droger is voorzien van een condensafvoerslang, waardoor je de condensorbak niet handmatig hoeft te legen. Dit draagt verder bij aan het gebruiksgemak van de Siemens WT7U4600NL SelfCleaning.
3

Siemens WQ35G2D0NL SelfCleaning

De Siemens WQ35G2D0NL bespaart energie en vereenvoudigt onderhoud met zijn zelfreinigende condensor.

De Siemens WQ35G2D0NL SelfCleaning is een energiezuinige wasdroger die jaarlijks tot € 154 kan besparen op energiekosten dankzij het A+++ energielabel en het iSensoric systeem. Dit systeem zorgt voor een efficiënte droging zonder krimp van het wasgoed.

Het apparaat beschikt over een zelfreinigende condensor, wat het onderhoud vereenvoudigt en bijdraagt aan de energie-efficiëntie. De Extra snel 40' cyclus is ideaal voor snelle droogbehoeften, terwijl de gebruiksvriendelijkheid wordt verhoogd door 14 verschillende droogcycli. Voor mensen met allergieën of gevoelige huid biedt de Hygiëne cyclus extra comfort.

Er zijn echter ook nadelen, zoals het ontbreken van intelligentDry technologie en smartFinish, die het droogproces en de kreukvorming zouden verbeteren. Ook heeft de droger een beperkt vulgewicht van 8 kg, wat minder geschikt kan zijn voor grote gezinnen.

Gebruikerservaringen benadrukken de energiezuinigheid en het gebruiksgemak van de wasdroger, hoewel sommigen het gebrek aan intelligentDry functionaliteit als een gemis beschouwen. Ondanks enkele minpunten, wordt de Siemens WQ35G2D0NL SelfCleaning over het algemeen gezien als een goede keuze voor middelgrote gezinnen en mensen die waarde hechten aan energiebesparing en onderhoudsgemak.

Stroomverbruik van een wasdroger

Wasdrogers verbruiken een hoop energie bij het drogen van jouw wasgoed, dit komt grotendeels door het verwarmen van de trommel en je wasgoed. Veel gebruik van een wasdroger heeft daarom een grote impact op de hoogte van je energierekening. Door te kiezen voor een energiezuinige wasdroger, blijft je energieverbruik lager.

Over het algemeen zijn energiezuinige wasdrogers iets duurder in aanschaf. Echter, omdat ze aanzienlijk minder energie verbruiken, ben je vaak toch goedkoper uit met een energiezuinige wasdroger.

Stroomverbruik

Kijkend naar de energieklassen voor wasdrogers, zijn er een hoop opties. Het gaat van energieklasse B (het slechtste wat in Nederland nog nieuw verkocht mag worden) naar energieklasse A+++ -10%. Je vraagt je wellicht af hoe groot het verschil precies is tussen de verschillende energieklassen. In de onderstaande schema lees je af wat het energieverbruik per energieklasse van een wasdroger is op basis van gegevens van MilieuCentraal.

 • Warmtepompdrogers met energielabel A+++ verbruiken 0,80 kWh per droog beurt. Dat is ongeveer100 kWh per jaar, dit kost € 22 euro.
 • Warmtepompdrogers met energielabel A++ verbruiken 1,10 kWh per droog beurt. Dat is ongeveer 130 kWh per jaar, dit kost € 29 euro.
 • Warmtepompdrogers met energielabel A+ verbruiken 1,45 kWh per droog beurt. Dat is ongeveer 170 kWh per jaar, dit kost € 37 euro.
 • Condensdrogers met energielabel B verbruiken 2,65 kWh per droog beurt. Dat is ongeveer 320 kWh per jaar, dit kost € 70 euro.
 • Luchtafvoerdrogers met energielabel C verbruiken 2,85 kWh per droog beurt. Dat is ongeveer 340 kWh per jaar, dit kost € 75 euro.

Energielabel van een wasdroger

Het energielabel van een apparaat geeft aan wat de energieklasse is, en dus ook hoeveel energie hij verbruikt. Voor het milieu is het belangrijk dat we steeds vaker kiezen voor milieuvriendelijke opties, zoals een energiezuinige wasdroger. Dit is tegelijkertijd voordelig voor je eigen portemonnee! Energiezuinige wasdrogers zorgen namelijk voor een lagere energierekening.

Maar ondanks wat de naam suggereert, vertelt het energielabel je niet alleen iets over het energieverbruik van de wasdroger. Er staat nog veel meer informatie op die van belang is als je van plan bent een nieuwe wasdroger te kopen. Hieronder leggen we het allemaal uit.

Het energielabel uitgelegd

 • Als eerste staat op de blauwe lijn vermeld van welk merk de wasdroger is en het modelnummer.
 • Daaronder staan de verschillende energieklassen, en welke energieklasse dit specifieke apparaat heeft.
 • Halverwege het energielabel lees je in het vierkante kader af wat het energieverbruik per jaar is in kilowattuur (kWh).
 • Het kader met de droger en het snoer vertelt je welke type droger het is (gas/elektrisch, luchtafvoer/condens)
 • De klok geeft aan hoelang het gemiddelde katoen-droogprogramma duurt in minuten.
 • Het kader met het t-shirt geeft aan wat het vulgewicht is (hoeveel kilo wasgoed er per wasbeurt in de trommel past)
 • Bij de speaker lees je af hoe luid de wasdroger is in decibel (dB)
 • Het laatste kader met de condensbak is alleen van toepassing bij condensdrogers; dit geeft de condensatie-efficiëntieklasse aan.

Wat moet je weten van een energiezuinige wasdroger

Hoeveel je betaalt aan stroom voor je wasdroger, is vooral afhankelijk van de energieklasse van je wasdroger. Als je zo min mogelijk energie wilt verbruiken tijdens het drogen in een wasdroger, kies je voor een energiezuinige wasdroger. Hieronder lees je af wat het energieverbruik per type wasdroger is volgens MilieuCentraal.

 • Warmtepompdrogers met energielabel A+++ verbruiken na 12 jaar gemiddeld € 250 euro aan energiekosten.
 • Warmtepompdrogers met energielabel A++ verbruiken na 12 jaar gemiddeld € 350 euro aan energiekosten.
 • Warmtepompdrogers met energielabel A+ verbruiken na 12 jaar gemiddeld € 450 euro aan energiekosten.
 • Condensdrogers met energielabel B verbruiken na 12 jaar gemiddeld € 850 euro aan energiekosten.
 • Luchtafvoerdrogers met energielabel C verbruiken na 12 jaar gemiddeld € 900 euro aan energiekosten.

Niet iedere droger verbruikt evenveel energie per wasbeurt. Dit is voornamelijk afhankelijk van het energielabel. Hoe zuiniger de wasdroger, hoe minder energie hij verbruikt, hoe lager jouw energierekening zal zijn. Hieronder lees je per type wasdroger hoeveel energie hij verbruikt per wasbeurt, op basis van gegevens van MilieuCentraal.

 • Warmtepompdrogers met energielabel A+++ verbruiken gemiddeld 0,80 kWh per keer. 
 • Warmtepompdrogers met energielabel A++ verbruiken gemiddeld 1,10 kWh per keer. 
 • Warmtepompdrogers met energielabel A+ verbruiken gemiddeld 1,45 kWh per keer. 
 • Condensdrogers met energielabel B verbruiken gemiddeld 2,65 kWh per keer. 
 • Luchtafvoerdrogers met energielabel C verbruiken gemiddeld 2,85 kWh per keer. 
Een warmtepompdroger is zuiniger met energie dan andere type wasdrogers (zoals de condensdroger of de luchtafvoerdroger) omdat het geen gebruikmaakt van een elektrisch verwarmingselement, maar van een duurzame warmtepomp. Hoeveel stroom een warmtepompdroger precies verbruikt verschilt per apparaat en is af te lezen van het energielabel. Hoe beter het label, hoe zuiniger de wasdroger is. Een warmtepompdroger met energielabel A+ verbruikt ongeveer 1,45 kWh per keer, terwijl een warmtepompdroger met energielabel A++ 1,10 kWh verbruikt. Warmtepompdrogers met energielabel A+++ zijn het zuinigst er verbruiken slechts 0,80 kWh per wasbeurt.