Veelgestelde vragen

Het wegdoen van je kapotte wasmachine: een gids

Het hebben van een kapotte wasmachine kan problematisch zijn, en je vraagt je misschien af hoe je deze kunt weggooien. Gelukkig zijn er in Nederland verschillende mogelijkheden om je oude of kapotte wasmachine op een verantwoorde manier af te voeren. In deze gids bespreken we de opties die beschikbaar zijn voor het weggooien van je wasmachine en wie je kan helpen bij het ophalen van je defecte apparaat.
Inhoudsopgave

Waar kan ik een wasmachine weggooien?

Wanneer je oude wasmachine kapot is en je wilt deze weggooien, zijn er verschillende opties beschikbaar. Je kunt de wasmachine inleveren bij een gemeentelijk afvalinzamelpunt of milieustraat in jouw buurt. Hier wordt het apparaat op de juiste manier gerecycled en worden schadelijke stoffen veilig verwijderd.

Bij de aankoop van een nieuwe wasmachine, kun je tevens informeren of de winkel bereid is om je oude wasmachine mee te nemen en te recyclen. Veel winkels bieden deze dienst kosteloos aan of tegen een kleine vergoeding.

Het is belangrijk om te weten dat je een wasmachine niet zomaar bij het grofvuil mag zetten, vanwege zijn elektronische aard en de diverse materialen die gescheiden en gerecycled dienen te worden. Door je wasmachine op de juiste plek weg te gooien, draag je bij aan een beter milieu en zorg je ervoor dat materialen op de juiste manier worden hergebruikt.

Old washing machine pickup old washing machine in the street

Wie komt de kapotte wasmachine ophalen?

Als je kapotte wasmachine moet worden opgehaald, zijn er meerdere diensten die dit voor je kunnen verzorgen. Afhankelijk van jouw situatie, kun je kiezen uit de volgende mogelijkheden:

Winkeliers: Bij de aankoop van een nieuwe wasmachine kun je vaak gebruikmaken van een ophaalservice die door de winkel wordt aangeboden. Ze nemen dan je oude wasmachine mee bij het bezorgen van de nieuwe.

Gemeentelijke ophaaldienst: Veel gemeenten bieden een ophaalservice voor grofvuil aan, waaronder ook elektronische apparaten zoals wasmachines. Je kunt een afspraak maken met de lokale ophaaldienst om je kapotte wasmachine op te laten halen. Soms is deze service gratis, maar er kunnen ook kosten aan verbonden zijn.

Recyclingbedrijven: Er zijn ook gespecialiseerde recyclingbedrijven die oude elektronische apparaten ophalen. Deze bedrijven zorgen voor een milieuvriendelijke verwerking van de materialen.

Het kiezen van de juiste ophaaldienst hangt af van jouw behoeften en de beschikbare diensten in jouw regio. Neem contact op met de lokale autoriteiten of raadpleeg de website van je gemeente om meer te weten te komen over de specifieke mogelijkheden in jouw omgeving. Hiermee zorg je ervoor dat je kapotte wasmachine op een verantwoorde manier wordt afgevoerd en gerecycled.

De beste wasmachines van 2024

1

Samsung WW90T636ALH Autodose

Vulgewicht: 9 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 72 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
2

Miele WSF 363 WCS PowerWash 2.0

Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 69 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
3

Miele WWR 760 WPS PowerWash 2.0 & TwinDos

Vulgewicht: 9 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 68 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review