Zeg vaarwel tegen vieze geuren: de ultieme gids om je wasmachine fris te houden

Om een frisse, goed functionerende wasmachine te behouden en onaangename geuren te voorkomen, is het essentieel om de mogelijke oorzaken te kennen: wasmiddelresten, stofophoping, slechte waterafvoer en schimmel- en bacteriegroei. Regelmatig onderhoud en reiniging, correct gebruik van wasmiddelen en het vermijden van overbelasting van de machine kunnen toekomstige geurproblemen voorkomen. Bij bestaande geurproblemen kan het reinigen van het wasmiddelbakje, de wasmachinetrommel, afvoer, filters en het gebruik van gespecialiseerde reinigingsproducten helpen. Voorkomen is beter dan genezen, dus houd je machine schoon en gelukkig.
Inhoudsopgave

Oorzaken van een stinkende wasmachine

Laten we het hebben over wat die onaangename geur in je wasmachine kan veroorzaken. Er zijn eigenlijk verschillende factoren die bijdragen aan dit probleem, en we gaan ze één voor één doorlopen.

Ophoping van wasmiddel en stof

Je denkt misschien dat je wasmachine altijd schoon is omdat je het gebruikt om je kleren te wassen, maar dat is niet altijd het geval. Over tijd kunnen wasmiddelresten en stof zich in de machine ophopen, wat kan leiden tot een nare geur.

Wasmiddelresten kunnen zich ophopen in de vele hoeken en gaten van je wasmachine. Wanneer je wasmiddel gebruikt, lost niet altijd alles op in het water, vooral als je meer wasmiddel gebruikt dan nodig is. Deze onopgeloste deeltjes kunnen zich ophopen en uiteindelijk een slechte geur veroorzaken.

Ook stof kan een probleem zijn. Stof uit je kleding kan zich verzamelen in de wasmachine, wat kan bijdragen aan de ophoping van vuil en de onaangename geur.

Problemen met waterdrainage

Een andere veelvoorkomende oorzaak van een stinkende wasmachine is een probleem met de waterdrainage. Als het water niet goed kan weglopen, kan dit leiden tot stilstaand water in de machine, wat een perfecte omgeving is voor het groeien van bacteriën en schimmels.

Verstoppingen in de afvoerleiding kunnen ook bijdragen aan dit probleem. Als er iets in de afvoer vastzit, kan het water niet weg, wat kan leiden tot een nare geur.

Bacteriën en schimmelgroei

Je wasmachine is helaas een uitstekende plek voor bacteriën en schimmels om te groeien. De vochtige en warme omgeving is perfect voor deze organismen.

Bacteriën en schimmels kunnen zich snel vermenigvuldigen in een vochtige omgeving, en als ze dat doen, kunnen ze een zeer onaangename geur afgeven. Dit is een veelvoorkomend probleem bij wasmachines, vooral als ze niet regelmatig worden gereinigd en onderhouden.

Washing machine stinks cleaning washing machine

De beste wasmachines van 2024

1

Samsung WW90T636ALH Autodose

Vulgewicht: 9 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 72 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
2

Miele WSF 363 WCS PowerWash 2.0

Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 69 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
3

Miele WWR 760 WPS PowerWash 2.0 & TwinDos

Vulgewicht: 9 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 68 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review

Stapsgewijze handleiding voor het verwijderen van stank uit de wasmachine

Het is niet het prettigste karweitje, maar soms moet je even de handen uit de mouwen steken om die vieze geur uit je wasmachine te krijgen. Laten we eens kijken hoe je dat het beste kunt aanpakken.

Reiniging van het wasmiddelbakje

Het wasmiddelbakje is een belangrijke plek om te reinigen, omdat dit een plek is waar wasmiddelresten zich kunnen ophopen.

Om het wasmiddelbakje veilig te reinigen, verwijder je het eerst uit de machine. Dit doe je meestal door het naar je toe te trekken en het omhoog te tillen. Maak het daarna schoon met warm water en een spons of borstel. Vergeet ook niet de plek waar het bakje zat in de machine schoon te maken.

Schoonmaken van de wasmachinetrommel

Ook de trommel van de wasmachine kan een bron van geur zijn.

Het reinigen van de trommel is relatief eenvoudig. Maak een mengsel van warm water en een mild reinigingsmiddel, en veeg de binnenkant van de trommel daarmee schoon. Zorg ervoor dat je alle hoeken en gaten goed schoonmaakt.

Reiniging van de afvoer en filters

De afvoer en de filters van je wasmachine kunnen ook bijdragen aan een slechte geur, dus het is belangrijk om deze regelmatig te reinigen.

De afvoer kun je meestal schoonmaken door het filter te verwijderen en eventuele verstoppingen te verwijderen. Het filter kun je schoonmaken door het onder warm water te houden en het zachtjes te borstelen om eventueel vastzittend vuil te verwijderen.

Het gebruik van reinigingsproducten

Er zijn ook speciale reinigingsproducten beschikbaar die je kunt gebruiken om je wasmachine schoon te maken.

Er zijn veel verschillende soorten reinigingsproducten, maar ze werken over het algemeen allemaal op dezelfde manier. Je voegt het product toe aan de lege wasmachine, en laat het een wascyclus draaien op de hoogste temperatuur. Volg altijd de instructies op de verpakking van het product om er zeker van te zijn dat je het correct gebruikt.

Preventieve maatregelen om stank in de wasmachine te voorkomen

Het spreekwoord zegt niet voor niets “voorkomen is beter dan genezen”. Zo ook bij het voorkomen van stank in je wasmachine. Hoe doe je dat dan? Laten we het samen eens bekijken.

Regelmatig onderhoud en reiniging

Laten we eerlijk zijn, je wasmachine is een harde werker. Daarom verdient het ook wat TLC (tender, love and care).

Je wasmachine heeft regelmatig onderhoud nodig om in topvorm te blijven. Het schoonhouden van de machine, zowel van binnen als van buiten, kan je helpen om stank te voorkomen voordat het een probleem wordt. En onthoud, een blij machine is een blij huis!

Correct gebruik van wasmiddelen

Zeg eens eerlijk, ben jij ook zo iemand die gewoon maar een flinke scheut wasmiddel in de machine gooit en hoopt dat het goed gaat?

Het gebruik van de juiste hoeveelheid wasmiddel kan een groot verschil maken. Te veel wasmiddel kan resulteren in resten die zich ophopen in je machine, wat kan leiden tot die nare geuren. Aan de andere kant, verschillende soorten wasmiddelen hebben verschillende formules en sommige kunnen beter zijn voor je machine dan andere. Het is dus altijd goed om even de tijd te nemen om te zien wat het beste werkt voor jou en je machine.

Correcte belading van de wasmachine

Heb je ooit geprobeerd om net dat ene extra kledingstuk in de wasmachine te proppen, ook al wist je diep van binnen dat het echt niet meer ging passen?

Overbelasting van de wasmachine kan een grote boosdoener zijn als het gaat om het veroorzaken van geuren. Wanneer de machine te vol is, kan het water en wasmiddel niet goed circuleren, wat kan resulteren in ongewassen plekken en dus ophoping van bacteriën. Het advies is daarom om de machine te vullen tot ongeveer driekwart van het vulgewicht. Op die manier heeft alles in de machine voldoende ruimte om goed schoon te worden. En een goed gewassen was is een frisse was, toch?

Veelgestelde vragen

Je zou denken dat iets dat zo vaak met zeep en water in aanraking komt, niet zou kunnen stinken, toch?

Maar helaas, het kan. De geur wordt meestal veroorzaakt door opgebouwde resten wasmiddel, stof en vuil. Deze kunnen zich verzamelen in moeilijk bereikbare plekken zoals de afvoer, filter en rubberen afdichtingen, wat uiteindelijk een paradijs voor bacteriën kan worden. En ja, je raadt het al, die bacteriën zijn de boosdoeners achter die nare geur.

Het antwoord hierop kan variëren afhankelijk van hoe vaak je je wasmachine gebruikt.

Een goede vuistregel is echter om je wasmachine minstens een keer per maand grondig te reinigen. Als je jouw wasmachine erg vaak gebruikt, of als je vaak op lage temperaturen wast, wil je dit misschien wat vaker doen.

Hier komen we op het punt van persoonlijke voorkeur.

Er zijn veel verschillende producten op de markt die beweren geuren uit wasmachines te verwijderen. Sommige mensen zweren bij speciale wasmachine reinigingstabletten, terwijl anderen meer fan zijn van vloeibare reinigers. Het belangrijkste is dat je iets kiest dat specifiek bedoeld is voor het reinigen van wasmachines, aangezien deze producten meestal zijn geformuleerd om vet en aanslag te verwijderen zonder de onderdelen van je machine te beschadigen.

Het korte antwoord is: ja!

Zaken als azijn en baking soda zijn bekende natuurlijke reinigingshelden. Ze kunnen helpen om de opeenhoping van zeepresten en andere opgehoopte viezigheid in je wasmachine af te breken, wat kan bijdragen aan het elimineren van die stank.

Geuren zijn verraderlijk. Ze kunnen sluipen en zich verstoppen, en tegen de tijd dat je het doorhebt, zit je met een groot probleem.

Het meest voor de hand liggende teken dat je wasmachine een geurprobleem heeft, is natuurlijk… nou ja, de geur. Maar er zijn ook andere tekenen waar je op kunt letten. Als je bijvoorbeeld merkt dat je kleding niet zo fris ruikt als je zou willen nadat ze zijn gewassen, of als je wasmachine zichtbare tekenen van schimmel of aanslag vertoont, dan zou het wel eens tijd kunnen zijn om die machine eens een goede schoonmaakbeurt te geven!

AEG dryer dryer in room

Energiebesparing met nieuwe wasmachine

Ontdek de magie van energiebesparing met je gloednieuwe wasmachine De nieuwste wasmachinetechnologieën, zoals borstelloze motoren, afstandsbediening en beladingsoptimalisatie, zorgen voor aanzienlijke energiebesparing en dragen bij

Lezen