Een complete gids: zo fix je jouw AEG wasmachine die niet meer centrifugeert

Een AEG wasmachine die niet centrifugeert kan diverse oorzaken hebben, zoals overbelasting, problemen met de afvoerpomp, een defecte aandrijfriem of motorproblemen. Preventie van overbelasting, regelmatige inspectie van de afvoerpomp en aandrijfriem, en het waakzaam zijn voor mogelijke motorproblemen zijn essentieel. Voor complexere problemen zoals motorissues of een kapotte afvoerpomp kan professionele hulp nodig zijn. Als de wasmachine helemaal geen tekenen van leven vertoont, kan er een elektrisch probleem zijn, dat veilig door een professional moet worden behandeld.
Inhoudsopgave

Waarom centrifugeert mijn AEG wasmachine niet

Stel je voor, je hebt net jouw was gedaan en je merkt op dat jouw kleding nog erg nat is. Hoe kan dat? Mogelijk centrifugeert jouw AEG wasmachine niet. Er zijn verschillende factoren die dit kunnen veroorzaken. We gaan ze één voor één bekijken.

Overbelasting van de wasmachine

Overbelasting van de wasmachine kan gemakkelijk leiden tot problemen met het centrifugeren. Als je teveel kleding in de wasmachine stopt, kan de wasmachine het vulgewicht niet aan, waardoor het apparaat niet goed kan draaien. Dus, hoe voorkom je overbelasting? Ten eerste, probeer de wasmachine niet tot de rand toe te vullen. Zorg ervoor dat er wat ruimte overblijft, zodat de was vrij kan bewegen.

Problemen met de afvoerpomp

De afvoerpomp speelt een belangrijke rol in het centrifugeproces. Het is de taak van de pomp om het water uit de trommel te verwijderen voordat de wasmachine begint met centrifugeren. Maar, als de pomp niet goed functioneert, kan het zijn dat de machine niet in staat is om te centrifugeren. Het is dus van belang om te controleren of de afvoerpomp correct werkt.

Problemen met de aandrijfriem

Een ander belangrijk component dat invloed heeft op het centrifugeren is de aandrijfriem. Deze riem verbindt de motor met de trommel, waardoor de trommel kan draaien. Echter, wanneer de aandrijfriem versleten of gebroken is, kan de trommel niet draaien en zal de wasmachine niet centrifugeren. Het is dus essentieel om de conditie van de aandrijfriem regelmatig te controleren.

Problemen met de motor

Tenslotte, de motor is het hart van de wasmachine. Het zorgt ervoor dat alle componenten kunnen draaien en werken. Maar als de motor een probleem heeft, kan dit invloed hebben op het centrifugeren. Er zijn verschillende tekenen die kunnen wijzen op motorproblemen, zoals vreemde geluiden of een wasmachine die niet draait. Het is belangrijk om alert te zijn op deze symptomen en actie te ondernemen wanneer je ze opmerkt.
Washing machine spinning washing machine with clothes in the room

De beste wasmachines van 2024

1

Samsung WW90T636ALH Autodose

Vulgewicht: 9 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 72 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
2

Miele WSF 363 WCS PowerWash 2.0

Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 69 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
3

Miele WWR 760 WPS PowerWash 2.0 & TwinDos

Vulgewicht: 9 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 68 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review

Zo kun je jouw AEG wasmachine weer laten centrifugeren

Je kleren zijn nog nat na het wassen en je vraagt je af hoe je dat kunt oplossen? Geen zorgen! Hier zijn wat tips en trucs om jouw AEG wasmachine weer te laten centrifugeren.

Het oplossen van overbelasting

Overbelasting kan een van de oorzaken zijn waarom jouw wasmachine niet centrifugeert. Maar hoe weet je dat je wasmachine overbelast is? Als jouw kleding nog steeds nat is na het wassen of als de machine tijdens het draaien een vreemd geluid maakt, kan dat een teken zijn van overbelasting. Maar hoe los je dit op? Het is eigenlijk vrij eenvoudig: verminder gewoon het vulgewicht van de was in de machine en probeer opnieuw.

Het oplossen van problemen met de afvoerpomp

Als de afvoerpomp van jouw wasmachine defect is, kan dit ook leiden tot problemen met het centrifugeren. Om te controleren of de afvoerpomp werkt, luister naar het geluid van de wasmachine tijdens het afpompen. Hoor je geen geluid, dan kan de pomp defect zijn. Het repareren van de afvoerpomp kan wat gecompliceerder zijn en je zou misschien de hulp van een professional nodig kunnen hebben.

Het oplossen van problemen met de aandrijfriem

Een versleten of gebroken aandrijfriem kan er ook voor zorgen dat jouw wasmachine niet centrifugeert. Je kunt controleren of de aandrijfriem in goede staat is door de achterkant van de wasmachine te openen en naar de riem te kijken. Als de riem gebroken of versleten is, zal je deze moeten vervangen.

Het oplossen van motorproblemen

Tenslotte kunnen motorproblemen leiden tot problemen met het centrifugeren. Om te controleren of er een probleem is met de motor, luister naar het geluid van de wasmachine tijdens het draaien. Als er een vreemd geluid is of als de machine helemaal niet draait, kan er een probleem zijn met de motor. Het oplossen van motorproblemen kan complex zijn, en je hebt mogelijk de hulp van een professional nodig.

Wanneer je een professional moet inschakelen

Natuurlijk willen we allemaal graag zelfredzaam zijn, maar er zijn van die momenten waarop je gewoon moet toegeven dat je een professional nodig hebt. Laten we eens kijken naar die situaties waarin een deskundige hulp echt essentieel is en hoe je de juiste keuze kunt maken.

Situaties waarin je professionele hulp nodig hebt

Luister, we snappen het, je bent een game changer. Maar soms is het probleem met de wasmachine gewoon te groot om alleen aan te pakken. Neem bijvoorbeeld motorproblemen – het vervangen van een koolborstelloze motor is geen kleine klus en het is belangrijk dat het correct gebeurt. Of misschien is de afvoerpomp stuk. Dit is een ander gebied waar een beetje deskundige hulp een groot verschil kan maken.

Hoe je een professionele technicus kunt kiezen

Het kiezen van de juiste technicus is net zo belangrijk als het besluit om hulp in te roepen. Hoe doe je dat dan? Begin met een eenvoudige online zoekopdracht naar technici in jouw omgeving. Bekijk de beoordelingen en testimonials van andere klanten om een gevoel te krijgen voor hun ervaring en betrouwbaarheid. Let ook op de aangeboden diensten – sommige technici zijn gespecialiseerd in bepaalde merken of typen wasmachines. Het is de moeite waard om iemand te vinden die bekend is met jouw specifieke machine. Kortom, doe je onderzoek en maak een geïnformeerde keuze.

Veelgestelde vragen

Hey, ik begrijp hoe frustrerend dat kan zijn! Er zijn verschillende redenen waarom dit kan gebeuren. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de machine overbelast is. Als het vulgewicht te hoog is, kan de machine stoppen om te voorkomen dat het zichzelf beschadigt. Andere mogelijkheden zijn problemen met de afvoerpomp of de koolborstelloze motor.
Dat is een goede vraag! Een vreemd geluid tijdens het centrifugeren kan een teken zijn van meerdere problemen. Als er een soort bonkend geluid is, kan het zijn dat de lading niet goed is verdeeld. Maar als je een zoemend of brommend geluid hoort, kan dit wijzen op problemen met de motor of de pomp.
Nou, als dat het geval is, zou het een goed idee kunnen zijn om een professional in te schakelen. Er zijn bepaalde problemen die echt deskundige aandacht vereisen, vooral als het gaat om elektrische problemen.
Dat hangt echt af van de specifieke problemen van de machine. Voor iets eenvoudigs zoals het oplossen van een overbelasting kan het zo snel zijn als een paar minuten. Voor iets complexer, zoals het vervangen van de koolborstelloze motor, kan het een paar uur duren.
Jazeker, dat is mogelijk. Als de wasmachine helemaal geen tekenen van leven vertoont (geen lichtjes branden of geen geluiden maakt), dan kan het een elektrisch probleem zijn. In dat geval is het echt het beste om een professional in te schakelen, omdat het werken met elektriciteit gevaarlijk kan zijn als je niet weet wat je doet.
AEG dryer dryer in room

Energiebesparing met nieuwe wasmachine

Ontdek de magie van energiebesparing met je gloednieuwe wasmachine De nieuwste wasmachinetechnologieën, zoals borstelloze motoren, afstandsbediening en beladingsoptimalisatie, zorgen voor aanzienlijke energiebesparing en dragen bij

Lezen