Veelgestelde vragen

Optimale gebruik van jouw wasdroger: een gids voor verschillende materialen

Het is niet altijd gemakkelijk om te weten hoe je jouw wasdroger het beste kunt gebruiken. Elke soort stof heeft zijn eigen behoeften als het gaat om drogen. Om je te helpen het meeste uit jouw wasdroger te halen, hebben we deze handleiding samengesteld waarin we uitleggen welke instellingen je het beste kunt gebruiken voor verschillende soorten kleding. We behandelen alles, van algemene kleding tot specifieke items zoals spijkerbroeken en truien. We leggen je ook uit wat een wasprogramma met één stip betekent op jouw wasdroger.
Inhoudsopgave

Op welke stand moet je de kleding in de wasdroger doen?

Het hangt af van het type kleding dat je wilt drogen. Voor de meeste kleding is de ‘katoen’ stand op een gemiddelde temperatuur over het algemeen een veilige optie. Deze stand is ontworpen om voldoende hitte te bieden om het water uit je kleding te verwijderen zonder de vezels te beschadigen. Controleer altijd het label van je kledingstuk voordat je het in de droger stopt, want sommige materialen kunnen niet goed tegen de hitte van de droger. Houd er rekening mee dat delicaat wasgoed zoals lingerie of kledingstukken met veel elastiek beter aan de lucht gedroogd kunnen worden.
What can and cannot be put in the tumble dryer shirt label

Op welke stand moet je de spijkerbroek in de wasdroger doen?

Het drogen van een spijkerbroek vraagt om speciale aandacht, omdat de hitte en het tumbling-proces van de droger de vezels van de denim kunnen uitrekken of samentrekken, wat kan leiden tot krimp of vervorming. Over het algemeen wordt aangeraden om spijkerbroeken op de laagste temperatuurinstelling te drogen. Dit is vaak de ‘delicate’ of ‘lage hitte’ stand op de meeste wasdrogers. Het kan langer duren, maar je spijkerbroek zal beter zijn vorm behouden en minder snel slijten. Een andere optie is om de spijkerbroek slechts gedeeltelijk te drogen en hem daarna aan de lucht te laten drogen. Zorg er altijd voor dat je de spijkerbroek binnenstebuiten keert voordat je hem in de droger doet om verkleuring te voorkomen.

De beste wasdrogers van 2024

1

Bosch WTU87675NL

Type Droger: Warmtepompdroger
Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: A+++
Geluidsniveau: 64 dB
Bekijk review
2

AEG T6DB72GP ProSense

Type Droger: Condensdroger
Vulgewicht: 7 kg
Energieklasse: B
Geluidsniveau: 66 dB
Bekijk review
3

AEG T6DBC482 ProSense

Type Droger: Condensdroger
Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: B
Geluidsniveau: 65 dB
Bekijk review

Op welke stand moet je een trui in de wasdroger doen?

Truien, vooral die gemaakt van wol of andere natuurlijke vezels, hebben een speciale behandeling nodig in de droger. De hitte van de droger kan deze materialen doen krimpen, uitrekken of vervormen. Daarom is het het beste om truien op de ‘delicate’ of ‘lage hitte’ stand te drogen. Je kan ook overwegen om truien vlak te drogen, dit helpt om de vorm te behouden en te voorkomen dat ze gaan uitrekken door het hangen.

Voor truien gemaakt van synthetische materialen, zoals polyester, kun je mogelijk een hogere hitte stand gebruiken. Controleer echter altijd eerst het waslabel van de trui. Deze labels geven je specifieke instructies voor het veilig wassen en drogen van je kledingstuk. Sommige truien kunnen helemaal niet in de wasdroger, vooral als ze zijn gemaakt van delicate materialen zoals kasjmier. In dat geval is luchtdrogen de beste keuze.

Wat betekent een programma met 1 stip bij een wasdroger?

Een programma met 1 stip op je wasdroger is over het algemeen bedoeld voor fijne was of licht vochtige kledingstukken. Deze stand gebruikt minder hitte en is zachter voor je kleding, waardoor het ideaal is voor materialen die gevoelig zijn voor hoge temperaturen.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat de droogtijd langer kan zijn bij deze stand, omdat het minder warmte gebruikt om de kleding te drogen. Echter, het vermindert het risico van beschadiging of krimp van delicate kledingstukken.

Het is altijd een goed idee om het etiket op je kledingstuk te controleren voor specifieke was- en drooginstructies. Als er een symbool met een enkele stip wordt weergegeven, betekent dit dat het kledingstuk op een lage temperatuur moet worden gedroogd, wat overeenkomt met de stand van 1 stip op je wasdroger.