Veelgestelde vragen

Optimaliseren van je wasmachine gebruik: een gids over timing en energiezuinigheid

In deze gids met veelgestelde vragen nemen we je mee door de belangrijkste vragen over het gebruik van je wasmachine. We streven ernaar je te helpen begrijpen wanneer het beste tijdstip is om je wasmachine te laten draaien, hoe je zonnepanelen kunt benutten voor dit huishoudelijke apparaat en of het daadwerkelijk voordeliger is om de wasmachine ’s avonds te gebruiken. Daarnaast behandelen we eventuele beperkingen met betrekking tot de tijden waarop je je wasmachine mag laten draaien.

 
Inhoudsopgave

Wanneer is het best om je wasmachine te laten draaien?

Het beste tijdstip om je wasmachine te laten draaien, hangt grotendeels af van jouw persoonlijke schema, de energietarieven van je elektriciteitsleverancier en de regels van je woongebied.

Over het algemeen is het handig om je wasmachine te laten draaien tijdens de daluren van je energieleverancier, als die beschikbaar zijn. Deze uren vallen doorgaans buiten de piekuren, vaak in de vroege ochtend of laat in de avond. Door op deze momenten je was te draaien, kun je soms aanzienlijk besparen op je energierekening.

Daarnaast is het ook belangrijk rekening te houden met de rustmomenten in jouw woongebied. In sommige appartementencomplexen of woonwijken zijn er bepaalde tijden (bijvoorbeeld ’s nachts) waarop het gebruik van luidruchtige apparaten zoals wasmachines niet is toegestaan om overlast te voorkomen.

Ten slotte, als je vaak thuis bent, kun je overwegen je was te doen wanneer je andere huishoudelijke taken uitvoert. Op die manier kun je je was direct ophangen of in de droger stoppen zodra de wasmachine klaar is, wat kan helpen om kreukels en geurtjes te voorkomen.

Cheap washer dryer combo piggy bank in the drum

Is de wasmachine 's avonds goedkoper?

Het gebruik van je wasmachine kan inderdaad goedkoper zijn ’s avonds, afhankelijk van je energietarief. Dit is vooral het geval als je een energiecontract hebt met dal- en piektarieven. Deze contracten bieden lagere energietarieven tijdens bepaalde uren van de dag, meestal ’s nachts en soms ook in het weekend. Deze tijden worden de daluren genoemd.

Als je wasmachine draait tijdens deze daluren, betaal je dus minder voor de elektriciteit die het apparaat verbruikt. Dit kan leiden tot aanzienlijke besparingen op je energierekening. Let er echter op dat de exacte tijden van de daluren kunnen variëren afhankelijk van je energieleverancier en je locatie. Het is dus aan te raden om dit te controleren bij je energieleverancier.

Let op, zoals al eerder aangehaald, kan het gebruik van je wasmachine ’s nachts in sommige woongebieden of appartementencomplexen beperkt zijn om overlast te voorkomen. Het is belangrijk om met deze factoren rekening te houden bij het plannen van je wasroutine.

De beste wasmachines van 2024

1

Samsung WW90T534AAW Autodose

Vulgewicht: 9 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 72 dB
Toerental: 1400 rpm
Bekijk review
2

Samsung WW90T636ALH Autodose

Vulgewicht: 9 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 72 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
3

Miele WSF 363 WCS PowerWash 2.0

Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 69 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review

Wanneer kan de wasmachine worden aangezet met behulp van zonnepanelen?

Als je zonnepanelen hebt, kun je je wasmachine op een meer energiezuinige en milieuvriendelijke manier gebruiken door deze aan te zetten wanneer je zonnepanelen elektriciteit produceren. Dit is meestal gedurende de dag, met een piek rond het middaguur wanneer de zon het hoogst staat.

Het exacte tijdstip kan variëren afhankelijk van factoren zoals de weersomstandigheden, het seizoen en de positie van de zonnepanelen. Maar over het algemeen genomen is de periode tussen 10:00 uur ’s ochtends en 16:00 uur ’s middags een goede richtlijn voor wanneer zonnepanelen het meeste stroom produceren.

Het gebruik van je wasmachine terwijl je zonnepanelen elektriciteit opwekken, betekent dat je minder stroom van het elektriciteitsnet hoeft te gebruiken, wat kan leiden tot lagere energiekosten en een kleinere ecologische voetafdruk.

Zorg er echter voor dat je niet meer energie verbruikt dan je zonnepanelen opwekken, om te voorkomen dat je alsnog stroom van het net moet gebruiken. Het is ook belangrijk om te weten dat de elektriciteit die je zonnepanelen overdag opwekken, meestal niet opgeslagen kan worden voor gebruik ’s nachts, tenzij je een thuisbatterij of een soortgelijk opslagsysteem hebt.

Tot hoe laat mag je de wasmachine laten draaien?

In flatgebouwen kan het gebruik van een wasmachine ’s nachts soms overlast veroorzaken, vooral tijdens het centrifugeren, waarbij de machine behoorlijk wat lawaai kan maken. Hoewel er algemene regels bestaan over geluidsoverlast in de nacht, is het zeldzaam dat wasmachines, mits correct geïnstalleerd en gebruikt, deze limieten overschrijden. Er zijn geen specifieke wettelijke richtlijnen over wanneer je je wasmachine mag aanzetten. Omdat elektriciteit vaak goedkoper is tijdens de weekenden en nachtelijke uren, kiezen veel mensen juist dan om hun was te doen.