Ontwar de mysterie: oplossen van storingen in bosch & siemens wasmachines

Het begrijpen en oplossen van problemen bij Bosch & Siemens wasmachines kan tijd, geld en frustratie besparen. Veelvoorkomende foutcodes zoals E18, F21 en E23 duiden op problemen met het afvoersysteem, de motor en waterlekkages. Door regelmatig de filters te reinigen, een reinigingsprogramma te draaien en de gebruikershandleiding te volgen, kunnen deze problemen worden voorkomen. Voor aanhoudende foutcodes of fysieke schade is het raadzaam een professional te raadplegen. Regelmatig onderhoud en naleving van de handleiding kunnen de levensduur van je machine verlengen.
Inhoudsopgave

Veelvoorkomende storingen van Bosch & Siemens wasmachines

Als je ooit problemen hebt ondervonden met jouw Bosch of Siemens wasmachine, weet je hoe frustrerend het kan zijn. Vooral als je midden in de wascyclus zit. Laten we daarom eens kijken naar enkele van de meest voorkomende foutcodes en wat ze betekenen. Zo kan je beter begrijpen wat er aan de hand is met je machine, en misschien zelfs zelf de storing verhelpen.

Storing E18 bij Bosch & Siemens wasmachines

De E18-storing kan je als een verrassing overvallen. Maar wat betekent het precies? De E18 foutcode duidt meestal op een probleem met de afvoer van de wasmachine. Mogelijke oorzaken kunnen een verstopping in de afvoerpomp, een geknikte of verstopte afvoerslang, of een defecte afvoerpomp zijn. Voordat je een reparateur belt, is het goed om zelf deze onderdelen te controleren en eventuele blokkades te verwijderen.

Storing F21 bij Bosch & Siemens wasmachines

Dan is er nog de F21-storing. Deze foutcode betekent dat er een probleem is met de koolborstelloze motor van de wasmachine. Er zijn diverse redenen waarom je deze code op het display van je wasmachine zou kunnen zien. Het kan te maken hebben met de stroomtoevoer naar de motor, met versleten koolborstels, of zelfs met een defect in de motor zelf. In sommige gevallen kan je dit zelf oplossen door bijvoorbeeld de stekker van de wasmachine even uit het stopcontact te halen en er na een paar minuten weer in te steken.

Storing E23 bij Bosch & Siemens wasmachines

De E23 storing is nog zo’n code die je liever niet ziet. Deze code betekent dat er water in de bodemplaat van de wasmachine is gelekt. De oorzaak hiervan kan variëren van een losse slang tot een lekkende pomp. In dit geval is het raadzaam om een professionele monteur in te schakelen, aangezien lekkages kunnen leiden tot verdere schade als ze niet correct worden verholpen.
Siemens washing machine washing machine in the light room

De beste wasmachines van 2024

1

Samsung WW90T636ALH Autodose

Vulgewicht: 9 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 72 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
2

Miele WSF 363 WCS PowerWash 2.0

Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 69 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
3

Miele WWR 760 WPS PowerWash 2.0 & TwinDos

Vulgewicht: 9 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 68 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review

Probleemoplossing voor storingen van Bosch & Siemens wasmachines

Het is altijd handig om een basisbegrip te hebben van hoe je jouw Bosch of Siemens wasmachine kunt resetten wanneer er een storing optreedt. Bovendien is het belangrijk om te weten wanneer je het beste een professional kunt inschakelen voor hulp. Laten we dieper ingaan op deze aspecten om je te helpen bij het probleemoplossen.

Het resetten van jouw wasmachine kan een eenvoudige eerste stap zijn bij het oplossen van een storing. Het proces is meestal vrij eenvoudig. Zorg er eerst voor dat de wasmachine is uitgeschakeld. Vervolgens haal je de stekker uit het stopcontact en wacht je ongeveer tien minuten voordat je de stekker weer in het stopcontact steekt. Schakel ten slotte de wasmachine weer in om te zien of de foutcode verdwenen is.

Hoewel het zelf oplossen van problemen nuttig kan zijn, zijn er momenten waarop het beter is om een professional in te schakelen. Als de foutcode bijvoorbeeld aanhoudt na het resetten van de wasmachine, of als er fysieke schade is aan de wasmachine, zoals een lekkage, dan is het tijd om een deskundige te raadplegen. Ook als je je ongemakkelijk voelt bij het idee om zelf met de wasmachine te sleutelen, kan het nuttig zijn om een expert in te schakelen. Veiligheid komt altijd op de eerste plaats!

Preventie van storingen bij Bosch & Siemens wasmachines

Een ding dat niemand wil, is het halverwege een wasbeurt met een storing eindigen. Daarom gaan we je wat onderhoudstips geven om deze ongemakkelijke momenten te voorkomen. Daarnaast ga ik je vertellen waarom het zo belangrijk is om de gebruikershandleiding te volgen. Dit lijkt misschien saai, maar het kan een game changer zijn in de levensduur van jouw wasmachine.

Het onderhoud van je wasmachine lijkt misschien niet de hoogste prioriteit te hebben in jouw drukke leven, maar een beetje liefde en aandacht voor jouw machine kan echt een verschil maken. Eerst en vooral, maak regelmatig het filter schoon. Hier hoopt zich vaak pluis en ander vuil op dat een goede afvoer kan blokkeren. Ook kan het geen kwaad om af en toe een reinigingsprogramma te draaien met een speciale wasmachinereiniger. Dit kan helpen om eventuele zeepresten en kalkaanslag te verwijderen die zich in de loop der tijd hebben opgehoopt.

Laten we nu over de gebruikershandleiding praten. We snappen het, het lezen van de handleiding lijkt misschien overbodig en tijdrovend, maar het is echt cruciaal. De handleiding bevat specifieke instructies voor jouw model, zoals het aanbevolen vulgewicht en programma-instellingen. Als je deze richtlijnen volgt, kan dit een grote rol spelen in het voorkomen van storingen. Het helpt je ook om het optimale energiezuinigheid te halen uit je wasmachine.

Dus, in plaats van jouw handleiding direct in een lade te stoppen, pak een kopje koffie, ga zitten en neem de tijd om het eens goed door te lezen. Je zult versteld staan hoeveel je ervan kunt leren!

Veelgestelde vragen

Geeft jouw wasmachine E18 aan? Dat betekent dat er een probleem is met de afvoer. Het kan zijn dat er iets vastzit in de pomp of dat de afvoerslang geblokkeerd is. Controleer deze gebieden en maak ze schoon als dat nodig is.
Zie je de foutcode F21 op jouw Siemens wasmachine? Dit heeft te maken met de koolborstelloze motor. Het zou kunnen dat er een probleem is met de motor of de koolborstels. Probeer eerst een reset van de machine. Als dat niet helpt, moet je misschien een professional bellen.
E23 op jouw display? Dit betekent dat er water lekt in de bodemplaat van de machine. Probeer te zien of je een lek kunt vinden. Als dat niet lukt, of als het probleem blijft bestaan, neem dan contact op met een professional.
Als je wasmachine een storing heeft, probeer dan eerst een reset. Je kunt dit doen door de machine uit te schakelen, de stekker uit het stopcontact te halen, een minuut te wachten en dan weer aan te zetten. Hierdoor worden de meeste elektronische storingen gereset.
Voorkomen is beter dan genezen, toch? Regelmatig onderhoud kan veel problemen voorkomen. Maak bijvoorbeeld het filter schoon, gebruik af en toe een wasmachinereiniger en volg de instructies in de handleiding over het vulgewicht en de programma-instellingen. Het is een kleine moeite, maar het kan je een hoop hoofdpijn besparen!
AEG dryer dryer in room

Energiebesparing met nieuwe wasmachine

Ontdek de magie van energiebesparing met je gloednieuwe wasmachine De nieuwste wasmachinetechnologieën, zoals borstelloze motoren, afstandsbediening en beladingsoptimalisatie, zorgen voor aanzienlijke energiebesparing en dragen bij

Lezen