Geen stress! Los je indesit wasmachine storingen snel op

Indesit wasmachines kunnen soms te maken krijgen met elektrische, mechanische en watergerelateerde problemen. Veel van deze problemen, zoals problemen met de stroomtoevoer of obstructies in de trommel, kunnen door de gebruiker worden opgelost. Ook kunnen regelmatig onderhoud en correct gebruik veel problemen voorkomen. Echter, sommige situaties, zoals wanneer de machine niet start, een specifieke foutcode toont, of erg luidruchtig is tijdens het centrifugeren, kan het zijn dat je het probleem niet zelf kunt oplossen. In zulke gevallen zul je op zoek moeten gaan naar een monteur die je kan helpen met het probleem.
Inhoudsopgave

Algemene typen van storingen bij Indesit wasmachines

Als je een Indesit wasmachine in huis hebt, weet je dat het een geweldig apparaat kan zijn. Maar zoals alle technologie, kan het soms haperen. Drie hoofdsoorten storingen kunnen voorkomen bij deze wasmachines: elektrische storingen, mechanische storingen en watergerelateerde storingen.

Elektrische storingen

Als eerste de elektrische storingen. Deze komen voor wanneer er problemen zijn met de stroomtoevoer naar de machine, of als er problemen zijn met het bedieningspaneel en display. Weet je dat gevoel als je klaar bent om een was te starten, maar de machine reageert gewoon niet? Of dat rare moment waarop je een blik werpt op het display en je realiseert dat je de symbolen of cijfers niet kunt herkennen? Dat zijn voorbeelden van elektrische storingen. Het kan best vervelend zijn, maar gelukkig zijn er oplossingen voor deze problemen.

Mechanische storingen

Dan zijn er de mechanische storingen. Deze hebben meestal te maken met problemen met de trommel of het afvoersysteem. Heb je ooit gemerkt dat je kleren niet goed schoon worden, ondanks dat je de juiste wascyclus en -middelen hebt gebruikt? Of misschien blijft het water in de trommel staan, zelfs nadat de cyclus is afgelopen. Dit zijn indicatoren van mogelijke mechanische storingen.

Watergerelateerde storingen

Tenslotte hebben we watergerelateerde storingen. Dit kan gebeuren wanneer er problemen zijn met de leidingen, zoals blokkades of lekken, of als er sprake is van waterlekkages of overstromingen. Stel je voor dat je de wasruimte binnenloopt en een plas water op de vloer aantreft. Niet ideaal, toch? Of dat de wasmachine plotseling stopt en je merkt dat het water niet uit de trommel stroomt zoals het hoort. Dit zijn typische watergerelateerde storingen.

In de volgende delen van dit artikel gaan we in detail in op elk van deze soorten storingen, hun symptomen en mogelijke oplossingen. Het goede nieuws is dat veel van deze problemen zelf kunnen worden opgelost zonder dat je een professionele monteur hoeft in te schakelen. Echter, in sommige gevallen kan het nodig zijn om professionele hulp in te roepen. We zullen je tips geven over hoe je het verschil kunt herkennen.

Washer dryer combo experiences woman loading washer dryer combo

De beste wasmachines van 2024

1

Samsung WW90T534AAW Autodose

Vulgewicht: 9 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 72 dB
Toerental: 1400 rpm
Bekijk review
2

Samsung WW90T636ALH Autodose

Vulgewicht: 9 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 72 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
3

Miele WSF 363 WCS PowerWash 2.0

Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 69 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review

Veelvoorkomende storingen en hun oplossingen

Laten we nu eens kijken naar de specifieke storingen die je mogelijk tegenkomt bij je Indesit wasmachine, en belangrijker, hoe je deze problemen kunt oplossen.

Elektrische storingen: symptomen en oplossingen

Als we het hebben over elektrische storingen, zijn er een paar problemen die je misschien vaker tegenkomt. Misschien werkt de ‘aan/uit’ knop niet meer of lichten de indicatoren op het bedieningspaneel niet op. En soms, ook al is alles aangesloten en lijkt de stroomtoevoer goed, start de machine gewoon niet.

Er is echter geen reden tot paniek. Begin met het controleren van de stekker en de stroomtoevoer. Het klinkt simpel, maar het kan zijn dat iemand per ongeluk de stekker eruit heeft getrokken, of dat de zekering in je huis is gesprongen. Als de stroomtoevoer het probleem niet is, kan een reset van de wasmachine helpen. Haal hiervoor de stekker eruit, wacht een minuut of twee en sluit hem weer aan.

Mechanische storingen: symptomen en oplossingen

Bij mechanische storingen draait het vaak om problemen met de trommel of het afvoersysteem. Misschien draait de trommel niet, of misschien draait hij juist te snel. In het ergste geval kan het zijn dat de machine niet centrifugeert.

Een koolborstelloze motor die niet draait, kan erop wijzen dat er iets vastzit in de trommel. Controleer de trommel op eventuele blokkades, zoals kleine kledingstukken die vastzitten. Als de trommel te snel draait, controleer dan de balans van de lading. Te veel in de wasmachine kan het vulgewicht overschrijden en de balans verstoren.

Watergerelateerde storingen: symptomen en oplossingen

Watergerelateerde storingen kunnen variëren van waterlekkages tot problemen met de waterinlaat. Misschien zie je water op de vloer rond de machine, of misschien hoor je het geluid van water, maar er komt niets in de trommel.

Voor waterlekkages is het altijd goed om eerst de slangen en aansluitingen te controleren. Een losse slang of een lekkende aansluiting kan vaak de boosdoener zijn. Als er geen water in de machine komt, controleer dan de waterkraan en de waterinlaatslang. Het kan zijn dat de kraan dicht is of dat er een knik in de slang zit.

Preventieve maatregelen tegen storingen

We hebben veel besproken over het oplossen van problemen, maar laten we nu eens kijken hoe je deze problemen in de eerste plaats kunt voorkomen. Want voorkomen is altijd beter dan genezen, toch?

Onderhoud van Indesit wasmachines

Het is geen geheim dat een beetje liefde en zorg een lange weg kan banen. Regelmatig onderhoud van je wasmachine kan helpen storingen te voorkomen en de levensduur van je apparaat te verlengen. Denk eraan om de trommel regelmatig te reinigen, kalkaanslag te voorkomen en de deurafdichting droog en schoon te houden. En vergeet de filters niet! Een verstopt filter kan tot allerlei problemen leiden, dus zorg ervoor dat je deze regelmatig schoonmaakt.

Correct gebruik van de wasmachine

Een andere game changer is hoe je de wasmachine gebruikt. Het klinkt misschien simpel, maar door je aan een paar basisregels te houden, kun je veel problemen voorkomen. Overbelast de wasmachine niet. Het is verleidelijk om alles in één keer te wassen, maar overbelasting kan leiden tot problemen met het vulgewicht en kan zelfs schade aan de trommel veroorzaken.

Zorg er ook voor dat je de juiste wasmiddelen gebruikt en volg de instructies op het etiket. Verkeerd gebruik van wasmiddel kan leiden tot opbouw in de machine, wat op zijn beurt weer kan leiden tot storingen. En tot slot, draai af en toe een ‘lege’ wasbeurt op hoge temperatuur. Dit helpt om vet en zeepresten die zich in de machine hebben opgehoopt, te verwijderen.

Veelgestelde vragen

Het is een scenario dat we allemaal vrezen – je doet je wasgoed in de wasmachine, stelt de cyclus in, maar er gebeurt niets. Als je Indesit wasmachine niet start, controleer dan eerst of hij goed is aangesloten op het stroomnet. Zorg er ook voor dat de deur goed gesloten is. Als het nog steeds niet lukt, kan er een probleem zijn met de bediening op afstand of het bedieningspaneel, en dan is het misschien tijd om een professional in te schakelen.
Waterlekken kunnen vele oorzaken hebben. Het kan zijn dat er een probleem is met de afvoer of de leidingen, of misschien is de deurafdichting beschadigd. Probeer eerst de bron van het lek te vinden. Als je niet zeker weet wat het probleem is, is het een goed idee om contact op te nemen met een servicetechnicus.
Als je de foutcode F05 op het display van je Indesit wasmachine ziet, wijst dit op een probleem met het afvoersysteem. Dit kan zijn door een verstopping of een probleem met de afvoerpomp. Het is aan te raden om eerst de filters en de afvoerslang te controleren, en als het probleem aanhoudt, een professional te raadplegen.
Een luidruchtige wasmachine kan een teken zijn van verschillende problemen. Het kan zijn dat je wasmachine niet goed uitgelijnd is of dat de koolborstelloze motor problemen ondervindt. Een andere mogelijkheid is dat er iets in de trommel zit wat daar niet thuishoort, zoals een munt of een sleutel. Probeer eerst te controleren op losse voorwerpen en zorg ervoor dat je wasmachine waterpas staat. Als het lawaai blijft, is het verstandig om een expert in te schakelen.
Als je problemen ondervindt met je Indesit wasmachine, kan het soms helpen om een reset uit te voeren. Meestal kun je dit doen door de stekker uit het stopcontact te halen, een paar minuten te wachten en vervolgens weer aan te sluiten. Voor sommige modellen moet je mogelijk een specifieke knopcombinatie op de bediening op afstand gebruiken. Raadpleeg altijd de handleiding van jouw specifieke model voor de correcte resetprocedure.
AEG dryer dryer in room

Energiebesparing met nieuwe wasmachine

Ontdek de magie van energiebesparing met je gloednieuwe wasmachine De nieuwste wasmachinetechnologieën, zoals borstelloze motoren, afstandsbediening en beladingsoptimalisatie, zorgen voor aanzienlijke energiebesparing en dragen bij

Lezen