Veelgestelde vragen

Wanneer krimpt kleding in de wasmachine

Kleding kan krimpen in de wasmachine om verschillende redenen:

  1. Hoge temperatuur: Hoge temperaturen tijdens het wassen of drogen kunnen natuurlijke vezels zoals katoen, wol, en zijde doen krimpen. Dit gebeurt omdat de hitte de vezels laat samentrekken.
  2. Materiaaltype: Sommige materialen zijn gevoeliger voor krimp dan andere. Natuurlijke vezels zoals katoen, wol, en zijde hebben een grotere kans om te krimpen dan synthetische vezels zoals polyester of nylon.
  3. Was- en droogmethode: Naast de temperatuur kan ook de manier van wassen of drogen invloed hebben. Bijvoorbeeld, het gebruik van een droogtrommel met hoge hitte kan kleding meer laten krimpen dan aan de lucht laten drogen.
  4. Voorbehandeling van Stoffen: Sommige kledingstukken zijn voorbehandeld om krimpen te minimaliseren. Als kleding niet voorbehandeld is, heeft het een grotere kans om bij de eerste wasbeurten te krimpen.

Om krimp te voorkomen, is het aanbevolen om de wasvoorschriften op het label van het kledingstuk te volgen, zoals wassen met koud water en vermijden van hoge temperaturen bij het drogen. Ook is het vaak beter om kleding aan de lucht te laten drogen in plaats van in de droger.

Heat pump dryer advantages happy woman with clothes

De beste wasmachines van 2024

1

Samsung WW90T636ALH Autodose

Vulgewicht: 9 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 72 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
2

Miele WSF 363 WCS PowerWash 2.0

Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 69 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
3

Miele WWR 760 WPS PowerWash 2.0 & TwinDos

Vulgewicht: 9 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 68 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review