Luister naar de stilte: ontdek de wereld van fluisterstille wasmachines

Het kiezen van een nieuwe wasmachine betreft meer dan vulgewicht en energie-efficiëntie; het geluidsniveau speelt ook een belangrijke rol. Wasmachines variëren van ‘extra stil’ (70 decibel of minder) tot ‘luid’ (77 decibel of meer), elk met hun eigen voordelen. Stille wasmachines, met koolborstelloze motoren, zijn ideaal voor open concept huizen of huizen waar de wasmachine dicht bij de woonruimte staat. Het overwegen van het geluidsniveau kan een groot verschil maken in de tevredenheid over je aankoop.
Inhoudsopgave

De verschillende geluidsniveaus van wasmachines

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe wasmachine, is het belangrijk om ook rekening te houden met het geluidsniveau. Wasmachines kunnen namelijk behoorlijk wat lawaai maken, wat vooral vervelend is als je woont in een open concept huis of als je jouw wasmachine dicht bij je woon- of slaapruimte hebt staan. Er zijn vier hoofdcategorieën als het gaat om het geluidsniveau van wasmachines: extra stil, stil, normaal en luid.

Extra stil (70 decibel of minder)

Deze categorie wasmachines zijn een game changer als je waarde hecht aan rust in huis. Ze maken 70 decibel of minder geluid, wat vergelijkbaar is met het geluid van een normaal gesprek. Je kunt dus rustig je serie blijven kijken of een boek lezen terwijl de wasmachine draait.

Stil (71 of 72 decibel)

Stille wasmachines produceren een geluidsniveau van 71 of 72 decibel. Dit is nog steeds vrij rustig, ongeveer vergelijkbaar met het geluid van een vaatwasser. Hoewel je het zeker zult horen, is het waarschijnlijk niet storend genoeg om je dagelijkse activiteiten te onderbreken.

Normaal (73 tot en met 76 decibel)

Dit is de meest voorkomende categorie. Met een geluidsniveau tussen 73 en 76 decibel zijn deze wasmachines goed hoorbaar, maar voor de meeste mensen nog wel acceptabel. Het is ongeveer even luid als een stofzuiger.

Luid (77 decibel of meer)

Tenslotte zijn er de luide wasmachines, die een geluidsniveau van 77 decibel of meer produceren. Dit is vergelijkbaar met het geluid van een druk restaurant of een auto op de snelweg. Als je gevoelig bent voor geluid, is het wellicht beter om voor een stillere optie te gaan.

In het algemeen is het dus belangrijk om na te denken over het geluidsniveau van een wasmachine voordat je jouw aankoop doet. Dit kan een groot verschil maken in je tevredenheid over het apparaat, vooral als je van rust houdt of als je jouw wasmachine in de buurt van je leefruimte plaatst.

Washing machine measurements washing machine with clothes in the room

De beste wasmachines van 2024

1

Samsung WW90T534AAW Autodose

Vulgewicht: 9 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 72 dB
Toerental: 1400 rpm
Bekijk review
2

Samsung WW90T636ALH Autodose

Vulgewicht: 9 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 72 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
3

Miele WSF 363 WCS PowerWash 2.0

Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 69 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review

Extra stil (70 decibel of minder)

Bij het overwegen van een nieuwe wasmachine, is een stil apparaat een absolute game changer. Het geluidsniveau van een wasmachine kan behoorlijk variëren, maar machines die onder de 70 decibel blijven, zijn een zegen voor je rust in huis.

Een extra stille wasmachine maakt niet meer geluid dan een normaal gesprek, waardoor je zonder verstoring van je dagelijkse activiteiten je was kunt doen. Het kiezen voor zo’n model betekent dat je ’s avonds laat kunt wassen zonder anderen te storen, of misschien zelfs de was kunt doen terwijl de baby slaapt.

Nu vraag je je misschien af, hoe wordt dit lage geluidsniveau bereikt? Nou, veel van deze machines maken gebruik van een koolborstelloze motor, die niet alleen stiller is, maar ook efficiënter en duurzamer dan traditionele wasmachine motoren.

Deze modellen zijn vaak voorzien van extra isolatie en speciaal ontworpen onderdelen die trillingen verminderen. Ook de plaatsing van de wasmachine kan een verschil maken. Een machine die op een stevige, vlakke vloer staat, zal minder lawaai maken dan een die op een ongelijke ondergrond staat.

Het kiezen van een extra stille wasmachine kan jouw wasroutine totaal veranderen. Het betekent dat je kunt genieten van je rust, zelfs terwijl je de was doet. Een wasmachine met een geluidsniveau van 70 decibel of minder biedt je de vrijheid om te wassen wanneer je maar wilt, zonder je zorgen te hoeven maken over het lawaai.

Stil (71 of 72 decibel)

Kun je je een dag voorstellen zonder het constante gezoem van apparaten op de achtergrond? Met een wasmachine die geclassificeerd is als ‘stil’ met een geluidsniveau van 71 of 72 decibel, kom je een stap dichter bij die droom. Deze machines zijn perfect voor mensen die hunkeren naar wat rust en stilte, maar niet de prijs van de stilste modellen willen betalen.

Stille wasmachines zijn niet zo stil als de extra stille modellen, maar ze maken nog steeds veel minder lawaai dan de gemiddelde wasmachine. Je kunt een boek lezen, een gesprek voeren of zelfs een dutje doen terwijl je kleren schoon worden. De stille wasmachine is de ideale mix van prijs en comfort, een waarlijk compromis dat werkt voor je portemonnee en je oren.

Hoe is dat mogelijk, vraag je je af? Net als de extra stille modellen, gebruiken stille wasmachines koolborstelloze motoren. Daarnaast worden ze vaak geleverd met speciale functies zoals ‘stille was’, ‘nachtmodus’ of ‘eco stil’. Deze functies zijn speciaal ontworpen om het geluid tot een minimum te beperken.

Het kiezen voor een stille wasmachine kan het verschil betekenen tussen je ergeren aan de constante herrie of genieten van een rustige huishoudelijke routine. Kortom, een stille wasmachine kan een game changer zijn voor je huiselijke leven. Als je een beetje meer wilt betalen voor comfort en rust, dan is een stille wasmachine met een geluidsniveau van 71 of 72 decibel de ideale keuze voor jou.

Normaal (73 tot en met 76 decibel)

In de wondere wereld van wasmachines is ‘normaal’ zeker niet saai. Wasmachines die een geluidsniveau van 73 tot 76 decibel produceren vallen in deze categorie. Dit is misschien niet de stille oase waar sommige mensen van dromen, maar het is absoluut een haalbare optie voor de gemiddelde huishouding.

Laten we eerlijk zijn, we kunnen niet allemaal in volledige stilte leven. Er zijn altijd geluiden om ons heen, of het nu het geblaf van een hond is, het getoeter van auto’s of het gezoem van een wasmachine. Een normaal geluidsniveau van 73 tot 76 decibel is vergelijkbaar met het geluid van een gesprek of achtergrondmuziek.

Maar, zoals het oude gezegde luidt, normaal is slechts een instelling op de wasmachine, toch? Het mooie van deze modellen is dat ze een redelijke balans bieden tussen prestaties, energiezuinigheid en kosten. Met een dergelijke machine, hoef je je niet te beperken tot alleen ’s nachts wassen of je zorgen te maken dat je jouw favoriete tv-programma niet kunt horen.

Zeker, het kan een beetje lawaaierig zijn tijdens de centrifugeercyclus. Maar als je de wasmachine in een aparte ruimte hebt of het niet erg vindt om het geluid op de achtergrond te hebben, dan is een wasmachine met een normaal geluidsniveau een prima keuze. Vergeet niet, zelfs met het geluid, doet het nog steeds zijn belangrijkste taak: je kleding schoon krijgen!

Luid (77 decibel of meer)

Het is tijd om de wereld van luidruchtige wasmachines te betreden, de apparaten die een krachtige 77 decibel of meer produceren. Als je denkt aan het lawaai dat deze machines maken, kan het aanvoelen alsof je in een druk café zit met een druk gesprek gaande. Maar laten we een ding duidelijk maken: luid betekent niet per se slecht.

Geloof het of niet, sommige mensen vinden het geluid van een wasmachine op de achtergrond eigenlijk heel geruststellend. Het is een beetje zoals het geluid van de regen op een dak. Het is een constante, vertrouwde ruis die je aan het eind van de dag aan het feit herinnert dat jouw vuile was schoon wordt!

Bovendien hebben deze machines vaak een hoger vulgewicht, wat betekent dat je meer kleding in één keer kunt wassen. Dat is een game changer, vooral als je een groot gezin hebt of als je gewoon niet de tijd hebt om elke dag een lading te doen. Maar, er is altijd een maar, je moet wel tegen het geluid kunnen. Een luidruchtige wasmachine kan het moeilijk maken om een gesprek te voeren of te genieten van een stille avond voor de tv.

Maar hé, misschien kun je dat zien als een kans om even te ontsnappen van de dagelijkse hectiek. Zet een koptelefoon op, geniet van jouw favoriete muziek en laat de wasmachine doen waar hij goed in is. Als je het vanuit dat perspectief bekijkt, zijn die extra decibels misschien niet zo’n groot probleem. En aan het eind van de dag, ondanks het lawaai, doet een luidruchtige wasmachine nog steeds wat hij moet doen – het houden van jouw kleding fris en schoon!

Veelgestelde vragen

Een stille wasmachine is een apparaat dat is ontworpen om zo min mogelijk geluid te maken tijdens het gebruik. Het geluidsniveau ligt meestal rond de 71 decibel of lager, ongeveer gelijk aan het geluid van een normaal gesprek. Dit is mogelijk gemaakt door technologieën zoals koolborstelloze motoren die minder trillingen en geluiden produceren.
Als je wasmachine een bonkend geluid maakt, kan dat betekenen dat de trommel uit balans is. Dit gebeurt meestal wanneer er een te grote lading in de wasmachine zit, of de lading niet gelijkmatig is verdeeld. Probeer minder was in een keer te wassen, of zorg ervoor dat zwaardere items zoals handdoeken of beddengoed gelijkmatig zijn verdeeld in de trommel.
Goed onderhoud van je wasmachine is de sleutel om abnormale geluiden te voorkomen. Dit omvat dingen zoals het regelmatig schoonmaken van de wasmachinetrommel, het zorgvuldig laden van de was om een evenwichtige lading te verzekeren, en het tijdig laten repareren van kleine problemen voordat ze groter worden.
Veelvoorkomende reparaties voor wasmachinegeluiden omvatten het aanpassen van de balans van de trommel, het vervangen van versleten of gebroken onderdelen zoals lagers of schokdempers, en het repareren of vervangen van de motor indien nodig.
Als je wasmachine luidruchtiger is dan normaal en je hebt alle gemakkelijke oplossingen geprobeerd (zoals het opnieuw balanceren van de lading of het schoonmaken van de machine), dan is het tijd om een professional in te schakelen. Als er iets kapot is aan de binnenkant van de machine, heb je een gekwalificeerde technicus nodig om het te repareren.
Er zijn een paar dingen die je kunt doen om het geluid van je wasmachine te verminderen. Een optie is om de wasmachine op een stabiele, vlakke vloer te plaatsen. Een andere tip is om ervoor te zorgen dat de wasmachine niet overladen is en dat de was gelijkmatig is verdeeld in de trommel. Het gebruik van een koolborstelloze motor kan ook helpen om het geluid te verminderen.
AEG dryer dryer in room

Energiebesparing met nieuwe wasmachine

Ontdek de magie van energiebesparing met je gloednieuwe wasmachine De nieuwste wasmachinetechnologieën, zoals borstelloze motoren, afstandsbediening en beladingsoptimalisatie, zorgen voor aanzienlijke energiebesparing en dragen bij

Lezen