Mijn wasmachine maakt veel lawaai, hoe los ik dit op

Veelvoorkomende oorzaken van een lawaaierige wasmachine zijn defecte lagers, problemen met de aandrijfriem, ongelijkmatig gewicht en onjuiste plaatsing. Zelfstandige oplossingen omvatten het vervangen van versleten componenten en het gelijkmatig verdelen van wasgoed. Echter, bij ernstige problemen zoals volledige defecten of waterlekkage, wordt aanbevolen een professional in te schakelen. Een goede professional kan worden gevonden via referenties en online beoordelingen, en moet gecertificeerd zijn. De kosten voor reparaties variëren doorgaans tussen €100 en €500.
Inhoudsopgave

Oorzaken van lawaai in wasmachines

Het is je vast wel eens opgevallen, je bent lekker rustig thuis aan het genieten van een kopje thee en plotseling wordt de rust verstoord door je wasmachine die klinkt alsof er een orkest in je bijkeuken speelt. Een lawaaierige wasmachine kan behoorlijk storend zijn, maar wat zijn eigenlijk de oorzaken van dat kabaal? Laten we dit eens onder de loep nemen.

Mechanische problemen

Mechanische problemen zijn een van de hoofdverdachten als het gaat om een rumoerige wasmachine. Denk maar eens aan die vertrouwde rammel die je hoort wanneer de wasmachine draait.
 1. Defecte lagers: het eerste waar je aan zou moeten denken zijn defecte lagers. Deze kleine componenten zorgen ervoor dat de trommel van de wasmachine soepel draait. Als ze beginnen te slijten, kunnen ze een luid ratelend geluid veroorzaken dat zelfs je buren zullen opmerken!
 2. Problemen met de aandrijfriem: de aandrijfriem is een ander onderdeel dat problemen kan veroorzaken. Deze riem, die de motor met de trommel verbindt, kan uitgerekt of versleten raken. Dit kan resulteren in een piepend of knarsend geluid dat je de kriebels kan geven.
 3. Problemen met de schokdempers: schokdempers zijn er om de trillingen van de draaiende trommel te absorberen. Als deze versleten zijn, kan de wasmachine gaan schudden en een luid bonzend geluid maken.
 4. Gebroken motorbevestigingen: als laatste zijn er de motorbevestigingen. Wanneer deze kapot gaan, kan de motor losraken en tegen de zijkanten van de wasmachine aan slaan, wat een hoop herrie veroorzaakt.

Niet-mechanische problemen

Maar niet alle problemen zijn mechanisch van aard. Er zijn ook een aantal niet-mechanische problemen die ervoor kunnen zorgen dat je wasmachine meer herrie maakt dan een drumband.
 1. Onevenwichtige lading: als de lading in de wasmachine niet gelijkmatig is verdeeld, kan dit zorgen voor een onbalans. Dit kan resulteren in een luide bonk tijdens de centrifugecyclus.
 2. Incorrecte plaatsing van de wasmachine: het klinkt misschien simpel, maar als je wasmachine niet waterpas staat, kan dit ook zorgen voor onnodig lawaai.
 3. Losse muntjes of andere kleine voorwerpen in de trommel: we kennen het allemaal, je vergeet een muntje of een ander klein voorwerp uit je zakken te halen voor je je kleren in de wasmachine gooit. Deze kunnen in de wasmachine terecht komen en een vreselijk lawaai maken.
  Nu we de oorzaken van het lawaai kennen, kunnen we kijken naar de oplossingen om je wasmachine weer stil te krijgen.
Quiet washing machine housewife relaxes on the quiet washing machine

De beste wasmachines van 2024

1

Samsung WW90T636ALH Autodose

Vulgewicht: 9 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 72 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
2

Miele WSF 363 WCS PowerWash 2.0

Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 69 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
3

Miele WWR 760 WPS PowerWash 2.0 & TwinDos

Vulgewicht: 9 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 68 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review

Het oplossen van lawaaiproblemen van wasmachines

Dus je wasmachine maakt een hels kabaal en je bent er helemaal klaar mee? Geen zorgen, we gaan je helpen om dit op te lossen. We duiken dieper in op zowel de mechanische als niet-mechanische problemen die we eerder hebben besproken, en geven je tips om deze aan te pakken.

Hoe je mechanische problemen kunt oplossen

Het oplossen van mechanische problemen kan een beetje intimiderend lijken, maar met de juiste gids en wat geduld, kun je jouw wasmachine weer zo stil als een muis krijgen. Laten we eens kijken hoe dat moet.
 1. Stap-voor-stap gids om defecte lagers te vervangen: als eerste check je de lagers. Als ze versleten zijn, zul je ze moeten vervangen. Dit is een klusje waar je wel wat tijd voor uit moet trekken. Zorg ervoor dat je de juiste reserveonderdelen hebt en volg dan de instructies van de fabrikant om de klus te klaren.
 2. Richtlijnen voor het controleren en vervangen van de aandrijfriem: de aandrijfriem is ook een onderdeel dat mogelijk vervangen moet worden. De riem kun je zelf inspecteren door de achterkant van de wasmachine te openen. Als je ziet dat de riem versleten of los is, vervang deze dan door een nieuwe.
 3. Instructies voor het controleren en vervangen van de schokdempers: als de schokdempers het probleem zijn, zul je merken dat de wasmachine tijdens het centrifugeren veel beweegt. Het vervangen van de schokdempers kan een beetje lastig zijn, maar met de juiste handleiding is het goed te doen.
 4. Tips voor het repareren van gebroken motorbevestigingen: tot slot kunnen gebroken motorbevestigingen zorgen voor veel lawaai. In dit geval zul je de bevestigingen moeten vervangen. Schakel een professional in als je je hier niet comfortabel bij voelt.

Hoe je niet-mechanische problemen kunt oplossen

Naast de mechanische problemen, zijn er ook een aantal niet-mechanische problemen die we kunnen aanpakken.
 1. Informatie over het correct verdelen van een waslading: als de lading niet goed verdeeld is, probeer dan kleinere ladingen te wassen of zorg ervoor dat zware items, zoals handdoeken, gelijkmatig in de trommel worden verdeeld.
 2. Advies over de juiste plaatsing van een wasmachine: zorg ervoor dat je wasmachine waterpas staat om onnodig lawaai te voorkomen. Je kunt dit controleren met een waterpas en indien nodig de pootjes van de wasmachine aanpassen.
 3. Instructies voor het controleren en verwijderen van voorwerpen in de trommel: en vergeet niet om je zakken te legen voordat je je kleren in de wasmachine doet. Als er al iets in de trommel zit, zet dan de wasmachine uit en haal het eruit.
  Door deze stappen te volgen, kun je de rust in je huis weer herstellen en kun je weer genieten van de stilte terwijl je wasmachine het zware werk doet.

Wanneer je een professional moet inschakelen

Ben je al die doe-het-zelf-oplossingen een beetje zat? Heb je geen tijd om met je wasmachine bezig te zijn? Of misschien wil je gewoon zeker weten dat het probleem goed en veilig wordt opgelost. In dat geval is het tijd om een professional in te schakelen. Maar hoe weet je wanneer je dat moet doen, en hoe kies je de juiste persoon voor de klus?

Situaties waarin een expert nodig is

Laten we eerlijk zijn, niet elk wasmachineprobleem kan of moet je zelf oplossen. Hier zijn een paar situaties waarin je beter een professional kunt bellen.
 1. Wanneer de wasmachine helemaal niet meer werkt: als de wasmachine helemaal niet meer aan gaat, kan er een ernstig elektrisch probleem zijn. Probeer dit niet zelf te repareren.
 2. Als er water lekt uit de wasmachine: waterlekkages kunnen veel oorzaken hebben en kunnen ook waterschade veroorzaken in je huis. Een professional kan het probleem snel en efficiënt oplossen.
 3. als je niet zeker weet wat het probleem is: Als je al onze tips hebt geprobeerd en je wasmachine maakt nog steeds lawaai, dan is het tijd om een professional in te schakelen.

Tips voor het kiezen van een gekwalificeerde reparateur

Het kiezen van de juiste reparateur is net zo belangrijk als het identificeren van het probleem. Hier zijn een paar tips om je te helpen bij het kiezen van de juiste professional.

 1. Zoek naar referenties: vraag aan familie, vrienden of buren of ze een goede reparateur kennen.
 2. Lees recensies online: kijk naar de ervaringen van andere klanten om een beeld te krijgen van de betrouwbaarheid en kwaliteit van de dienstverlening.
 3. Controleer of de reparateur gecertificeerd is: dit geeft je de zekerheid dat de reparateur de nodige opleiding en vaardigheden heeft om de klus te klaren.

Geschatte kosten van professionele reparaties

De kosten van een professionele reparatie kunnen variëren, afhankelijk van het specifieke probleem en de reparateur. Gemiddeld kun je rekenen op kosten tussen de €100 en €500. Houd er rekening mee dat dit een investering is in de levensduur van je wasmachine. Soms is het beter om iets meer te betalen voor een kwaliteitsreparatie dan te proberen geld te besparen door het zelf te doen en mogelijk meer schade aan te richten. Denk eraan: een rustige, efficiënte wasmachine is goud waard!

Veelgestelde vragen

Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar een veel voorkomend probleem is een onbalans in de trommel. Probeer je wasgoed gelijkmatig te verdelen en overbelasting te voorkomen. Als het lawaai aanhoudt, kan er een ernstiger mechanisch probleem zijn, zoals een kapotte aandrijfriem of defecte lagers.
Probeer de trommel met de hand te bewegen. Als er veel speling is of als de trommel geluid maakt bij het bewegen, kunnen de lagers beschadigd zijn. Een ander teken van beschadigde lagers is een metalig schrapend geluid tijdens het draaien van de wasmachine.
Kleine voorwerpen kunnen vaak via de opening voor de pompfilter worden verwijderd. Als het voorwerp niet bereikbaar is via deze opening, moet je mogelijk de trommel of de kuip openen. Als je hier niet zeker van bent, kun je beter een professional inschakelen.
Niet per se. Een lawaaierige wasmachine kan vaak gerepareerd worden. Als de reparatiekosten echter hoger zijn dan de kosten van een nieuwe wasmachine, of als je wasmachine al oud is en vaak problemen heeft, kan het verstandiger zijn om te investeren in een nieuw model.
Begin met het correct positioneren en nivelleren van je wasmachine. Zorg ervoor dat de poten stabiel zijn en dat de machine niet wiebelt. Verdeel vervolgens je wasgoed gelijkmatig over de trommel om onbalans tijdens het wassen te voorkomen.
Dat hangt af van de oorzaak van het lawaai. Als het een kleine onbalans is of een voorwerp in de trommel, is het waarschijnlijk veilig. Als het lawaai echter komt door een kapotte aandrijfriem of beschadigde lagers, kan het verder gebruik van de wasmachine tot ernstige schade leiden.
Het is een goed idee om je wasmachine minimaal één keer per jaar grondig te inspecteren en te onderhouden. Dit omvat het controleren van lagers, aandrijfriemen en schokdempers, evenals het schoonmaken van filters en het controleren op voorwerpen in de trommel. Regelmatig onderhoud kan je helpen om problemen vroegtijdig te identificeren en te voorkomen.
AEG dryer dryer in room

Energiebesparing met nieuwe wasmachine

Ontdek de magie van energiebesparing met je gloednieuwe wasmachine De nieuwste wasmachinetechnologieën, zoals borstelloze motoren, afstandsbediening en beladingsoptimalisatie, zorgen voor aanzienlijke energiebesparing en dragen bij

Lezen