Beste wasmachine TEST

Wat is de wasmachine TEST?

Als je een nieuwe wasmachine gaat kopen, staat er een flinke afweging voor je neus. Er zijn namelijk een hele boel verschillende wasmachines te koop, maar hoe weet je nou wat de beste wasmachine is? Om jou te helpen in je zoektocht naar een nieuwe wasmachine, gaan we hier uitgebreid in op de beste wasmachines van dit moment. Wil je een kwalitatieve wasmachine hebben? Hier ben je aan het juiste adres! We verklappen hier was de beste wasmachine 2022 is, en geven aanvullende tips om de beste koop wasmachine te vinden voor jouw specifieke eisen en behoeften.
Bekijk onze unieke top 3 met de beste wasmachine TESTs van 2024.

Beste wasmachine TEST van 2024

Het klinkt misschien eenvoudig, een nieuwe wasmachine kopen. Maar er komt meer bij kijken dan je denkt! Zo zijn er ongelofelijk veel verschillende soorten wasmachines om uit te kiezen; een stille wasmachine, een energiezuinige wasmachine, een bovenlader of voorlader wasmachine, een moderne wasmachine of juist een goedkope wasmachine… En dat maakt het moeilijk om te bepalen wat voor soort wasmachine past bij de behoeftes van jou en je huishouden. Zelfs als je weet wat voor soort wasmachine geschikt is voor jou, zijn er nog meer factoren om rekening mee te houden.

 Zoals de energieklasse, het kg vulgewicht (hoeveel kilo wasgoed er in een volle trommel past) en eventuele extra’s, zoals een zelfreinigende wasmiddellade, een kledingbeschermende trommel en verschillende wasprogramma’s, bijvoorbeeld voor vervelende vlekken. Als wij denken aan ‘de beste wasmachine’ heeft dat apparaat het allemaal! Dat is een stille wasmachine, met de meest zuinige klasse, de nieuwste technologie, en natuurlijk een goede prijs-kwaliteitverhouding. Zo heb je een betrouwbare wasmachine waar je jaren lang plezier van hebt!

Not found names
1

Samsung WW90T636ALH Autodose

Vulgewicht: 9 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 72 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
2

Miele WSF 363 WCS PowerWash 2.0

Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 69 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
3

Miele WWR 760 WPS PowerWash 2.0 & TwinDos

Vulgewicht: 9 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 68 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
1

Samsung WW90T636ALH Autodose

De Samsung WW90T636ALH Autodose wast snel, slim en energiezuinig met innovatieve functies.

De best geteste wasmachine TEST van 2024 is de Samsung WW90T636ALH Autodose. De Samsung WW90T636ALH Autodose is een efficiënte wasmachine met functies zoals Autodose, AI Control en SuperSpeed. Het apparaat biedt gebruiksgemak en zorgt ervoor dat je was langer mooi blijft.

Autodose zorgt voor automatische dosering van wasmiddel en wasverzachter, terwijl AI Control het mogelijk maakt de wasmachine op afstand te bedienen. Met de SuperSpeed cyclus kun je snel tot 5 kg kleding wassen. De EcoBubble technologie zorgt voor schone kleding op lage temperaturen en het grote vulgewicht is ideaal voor grote hoeveelheden wasgoed.

Er zijn echter ook nadelen, zoals het ontbreken van een AddWash deur en QuickDrive technologie, en een lange eindtune. Gebruikerservaringen zijn overwegend positief, met lof voor de stille werking en aanpasbare wasprogramma's. Negatieve punten zijn het lange eindgeluid en het ontbreken van de AddWash deur.

De Autodose functie doseert automatisch de juiste hoeveelheid wasmiddel en wasverzachter. Met AI Control kun je de wasmachine bedienen via je smartphone. De SuperSpeed cyclus wast kleding in 59 minuten en de EcoBubble technologie zorgt voor een effectieve reiniging op 15°C.
2

Miele WSF 363 WCS PowerWash 2.0

Deze wasmachine is energiezuinig en heeft een snelle QuickPowerWash functie.

De Miele WSF 363 WCS PowerWash 2.0 is een efficiënte en energiezuinige wasmachine die uitblinkt in zijn prestaties. Met de PowerWash 2.0 technologie wordt water efficiënt over het wasgoed gesproeid, wat zorgt voor grondige reiniging met minder water- en energieverbruik.

CapDosing is een speciale functie die bescherming biedt aan delicate stoffen zoals wol en zijde door middel van wasmiddelcapsules. De QuickPowerWash functie wast een halve lading in slechts 49 minuten, ideaal voor snelle wasbeurten. Met een hoog vulgewicht van 8 kg is de machine geschikt voor huishoudens van 2 tot 3 personen. Gebruikers waarderen de stille werking, vooral tijdens het centrifugeren met 1600 toeren per minuut.

Een nadeel is het ontbreken van TwinDos, waardoor je zelf de hoeveelheid wasmiddel moet doseren. De machine is aan de prijzige kant en biedt geen volledige bediening op afstand. Toch zijn gebruikers tevreden over de energiezuinigheid en de gebruiksvriendelijke app die meldingen stuurt bij een voltooide was. De wasmachine is aan te raden voor wie kwaliteit en duurzaamheid belangrijk vindt, ondanks de hogere prijs.
3

Miele WWR 760 WPS PowerWash 2.0 & TwinDos

De Miele WWR 760 WPS blinkt uit in efficiëntie en energiebesparing met slimme doseringstechnologie.

De Miele WWR 760 WPS PowerWash 2.0 en TwinDos is een geavanceerde wasmachine die ideaal is voor grote huishoudens en mensen die op zoek zijn naar een energiezuinige en efficiënte wasoplossing. De wasmachine beschikt over innovatieve functies zoals de TwinDos-functie voor automatische dosering van wasmiddel, de water- en energiebesparende PowerWash 2.0 technologie, en WiFiConn@ct voor bediening op afstand. Bovendien heeft het een grote vulcapaciteit van 9 kg en een duurzame koolborstelloze motor.

TwinDos zorgt voor een optimale behandeling van je wasgoed door automatisch de juiste hoeveelheid wasmiddel toe te voegen. Met de PowerWash 2.0 technologie wordt wasgoed in slechts 49 minuten schoon, zelfs bij halve ladingen, en bespaart het zowel water als energie. De koolborstelloze motor zorgt voor een stillere en langdurigere werking. Gebruikerservaringen benadrukken de robuustheid, stille werking, energiezuinigheid en handige functies zoals de automatische dosering.

Er zijn echter ook enkele nadelen. De wasmachine mist trommelverlichting, wat extra zichtbaarheid zou kunnen bieden, en het touchscreen kan soms traag reageren. Bovendien is er geen ingebouwde weegschaal, wat sommige gebruikers als een gemis ervaren. Desondanks wordt de Miele WWR 760 WPS over het algemeen aanbevolen voor wie een combinatie van gemak, efficiëntie en energiebesparing zoekt in een wasmachine.

wasmachine TEST: vergeleken

[table_shortcode_text category="Wasmachine" tags="Miele,Zanussi,Siemens,Bosch,AEG"]
[table_shortcode_table]

Beste wasmachine test

In onze zoektocht naar de beste koop wasmachine, doen we uitgebreid onderzoek. We kijken naar vrijwel alle wasmachines die op dat moment verkrijgbaar zijn en vergelijken ze op de meeste belangrijke punten. Een wasmachine komt alleen op onze lijst ‘beste wasmachines 2024’ als hij voldoet aan bepaalde criteria.

Waar testen wij een goede wasmachine op?

Het kan best lastig zijn om na te gaan welke wasmachine goed is en welke niet, omdat er een heleboel aspecten meespelen. Daarom testen we wasmachines uitgebreid voordat ze op onze lijst met beste wasmachines komen. Zodat jij ook kunt onderscheiden wat goede wasmachines zijn, leggen we graag aan je uit waar we allemaal naar kijken bij het maken van onze selectie. Zo vinden wij de beste wasmachine voor ieder type huishouden:

Energieklasse

Het energieverbruik speelt een grote rol. Daarom zul je niet snel een wasmachine met een lagere klasse dan energieklasse B tegenkomen in onze lijst met de beste wasmachines. Steeds meer mensen kiezen voor energiezuinige wasmachines omdat ze in gebruik vaak veel goedkoper zijn dan een minder zuinige wasmachine of een oude wasmachine. In aanschaf zijn ze vaak duurder, maar omdat een energiezuinige wasmachine draait op minder elektriciteit, ben je hier uiteindelijk toch goedkoper mee uit.

Toerental

Het toerental geeft aan hoevaak de trommel van een wasmachine draait per minuut. Hoe hoger het toerental, hoe meer vocht er uit je wasgoed onttrokken wordt. Vaak zonder dat dit je meer energie kost. Om die reden kiezen wij het liefst voor wasmachines met een toerental van 1400 rpm (rounds per minute) of meer. Met een lager toerental wassen? Bij de meeste wasmachines kun je dit gemakkelijk instellen per wasbeurt.

Geluidsniveau centrifugeren

Het geluidsniveau wassen is nooit zo hoog. Maar tijdens het centrifugeren kan een wasmachine best wat lawaai maken. Als we het hebben over het geluidsniveau van een wasmachine, spreken we daarom altijd over de hoeveelheid decibel (dB) die het apparaat produceert wanneer hij centrifugeert. In onze lijst met goede wasmachines, vind je alleen stille en extra stille wasmachines, die niet meer dan 73 dB geluid produceren.

Gebruiksgemak

De meeste wasmachines die nu nieuw verkocht worden, beschikken over allemaal functies en specificaties die het voor jou makkelijker maken om de was te doen. Denk aan automatisch uitschakelen, een verlichtte en/of kledingbeschermende trommel, startuitstel, een zelfreinigende wasmiddellade, bediening via een app en een resttijdindicator. Hoe meer van deze functies een wasmachine heeft, hoe groter de kans is dat wij hem als ‘beste wasmachine’ bestempelen.

Waskwaliteit en bouwkwaliteit

Deze specificaties geven aan hoe goed een wasmachine wast en hoe sterk hij gebouwd is. Voor zowel de waskwaliteit als de bouwkwaliteit kan een wasmachines gecategoriseerd worden in basisklasse, middenklasse of topklasse. De beste wasmachine beschikt over topklasse in beide categorieën.

Type motor

De meeste wasmachines die nu verkocht worden hebben een koolborstelloze motor. Wat goed is, want dit zorgt voor een stille en zuinige wasmachine. Om op onze lijst te komen, moet een wasmachine dit type motor hebben.

Prijs en merk

De beste merken voor wasmachines zijn Siemens, Bosch, Samsung en Miele. En een Miele wasmachine wordt door gebruikers het hoogste beoordeeld. Voor deze merken betaal je echter ook vaak meer en je kan je afvragen of hun wasmachines echt de prijs waard zijn. Daarom kijken we ook heel specifiek naar de prijs-kwaliteitverhouding bij het selecteren van de beste wasmachine 2024.

Beoordeling van gebruikers

Ten slotte vinden we het heel belangrijk wat de daadwerkelijke gebruikers van hun wasmachine vinden. Daarom struinen we het internet af, op zoek naar reviews en recensies en natuurlijk ook kijkend naar de beste wasmachine van 2021 en de modellen die daarop volgden.

Koopgids: hoe vind je de beste wasmachine

We hebben je net uitgelegd welke eigenschappen wij onderzoeken in onze zoektocht naar de beste wasmachine van het jaar. Zo zijn wij er best zeker van dat wij een betrouwbare lijst creëren met de beste getest wasmachines! Maar dat betekent niet per se dat al deze wasmachines goed aansluiten op jouw behoeften en eisen. Om die reden hebben we ook op een rijtje gezet waar jij allemaal rekening mee wilt houden als je een nieuwe wasmachine koopt.

Er zijn verschillende dingen waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuwe wasmachine. Ieder huishouden heeft zo zijn eigen wensen. Het belangrijkste is dat goed nadenkt over het budget dat je beschikbaar hebt. Vervolgens is het verstandig om voor jezelf te bepalen welke eigenschappen van de wasmachine essentieel voor je zijn en welke eigenschappen wat minder belangrijk zijn.

Energiezuinigheid

Een zuinige wasmachine is goed voor het milieu en je portemonnee. Energiezuinige apparaten verdienen zichzelf binnen een aantal jaar terug.

Toerental

In de regel geldt dat hoe hoger het toerental is, hoe droger de was uit de trommel komt. Zeker voor wie geen wasdroger heeft, is dit erg belangrijk.

Vulgewicht

Hoeveel kilo wasgoed moet jij kwijt kunnen? Een goede wasmachine is niet te klein en niet te groot ten opzichte van je huishouden.

Functionaliteiten

Wasmachines hebben speciale wasprogramma’s zodat je wasgoed doelgerichter gewassen wordt en langer mee gaat.

Geluidsniveau

Niemand is graag zichzelf en zijn buren tot last omdat de centrifuge klinkt alsof er een vliegtuig laag overvliegt.

Prijs

De beste wasmachine past binnen je budget. Je kan het zo duur (en gek) maken als je wilt, of gewoon gaan voor de goedkoopste wasmachine.

Wat moet je weten van een wasmachine

Je hebt als het goed is hiervoor al het één en ander geleerd over de factoren waar je op moet letten bij het vinden van de beste wasmachine voor jouw huishouden. Bijvoorbeeld dat goedkopere wasmachines duurder zijn in gebruik, omdat ze vaak meer energie verbruiken. Maar er komt natuurlijk nog veel meer kijken bij de aankoop van een wasmachine. Hoe duur zijn wasmachines bijvoorbeeld precies in het gebruik en wat is de afschrijftijd? Daarom beantwoorden we hier nog een aantal veelgestelde vragen over wasmachines.

Een goede wasmachine zorgt ervoor dat jouw vuile was keer op keer stralend schoon wordt en past ook bij de gezinsgrootte van jouw huishouden. Zo hoef je niet onnodig vaak een was te draaien. De juiste wasmachine beschikt daarnaast over de functies die jij voor jezelf belangrijk vindt. Denk bijvoorbeeld aan startuitstel, als je het fijn vindt dat de was klaar is wanneer je uit je werk komt. En ten slotte is goed als hij zuinig is. Energiezuinige wasmachines zijn in aankoop iets duurder maar verdienen zichzelf in een paar jaar tijd ruim terug.

Wasmachines zijn er in vele soorten en van tal van fabrikanten. De goedkoopste wasmachines kosten vaak een kleine €400,- terwijl de topmodellen makkelijk over de €1000,- euro gaan. Maar dit betreft enkel de aanschafprijs. De wasmachine hoort samen met de wasdroger tot de duurste huishoudelijke apparaten om te gebruiken. Dit omdat ze beide nu eenmaal veel energie verbruiken. Buiten dat heb je bij de wasmachine ook nog eens kosten voor het water en het wasmiddel. En dan is het bijvoorbeeld ook nog een stuk duurder om op 90°C dan op 30°C te wassen.


Het NIBUD heeft uitgerekend dat men op basis van een elektriciteitstarief van €0,22 per kWh een watertarief van €1,15 per m3 ongeveer de volgende bedragen kwijt is per wasbeurt. Overal is 18 eurocent aan wasmiddel bijgerekend.

  • Wassen op 90°C: €0,72 per wasbeurt
  • Wassen op 60°C: €0,50 per wasbeurt
  • Wassen op 40°C: €0,41 per wasbeurt
  • Wassen op 30°C: €0,32 per wasbeurt

De levensduur van een wasmachine is afhankelijk van een aantal facturen. Een belangrijk onderdeel van de wasmachine zelf is bijvoorbeeld hoe hoog de kwaliteit en duurzaamheid van de gebruikte materialen is. Bij hetzelfde gebruik kan dat het verschil zijn tussen een levensduur van vele jaren. Het meest belangrijke daarentegen is hoe goed de wasmachine onderhouden wordt en vooral hoe vaak deze gebruikt wordt. Hier een aantal tips om de levensduur van je wasmachine te vergroten:

  • Draai geen onnodige (bijna lege) wasbeurten.
  • Doe maandelijks een hete was met enkel azijn of wat afwasmiddel om vuil goed weg te krijgen.
  • Vervang om de 5 jaar de waterslang
  • Zorg ervoor dat de wasmachine waterpas staat

Het is voor ons mogelijk om voor iedereen direct de beste wasmachine aan te kunnen wijzen zonder op de hoogte te zijn van de specifieke wensen en eisen. Wanneer je de informatie op deze pagina in je voordeel gebruikt kan je vaak al tot een goede keuze komen. En anders kan je altijd een kijkje nemen naar de door ons als beste geteste wasmachines. Deze zullen voor de meeste huishoudens meer dan goed genoeg zijn.

Een wasmachine staat waterpas wanneer hij volledig recht staat. Als een wasmachine niet waterpas staat kan hij onnodig veel gaan schudden, en dat veroorzaakt een hoop lawaai maar het vergroot ook de kans op schade aan de onderdelen van de wasmachine. En dat kan de levensduur van het apparaat flink aantasten. Wasmachines beschikken vaak over draaipootjes waarmee je hem gemakkelijk waterpas zet.