Veelgestelde vragen

Een gids voor het wassen van je schoenen in de wasmachine

Het onderhouden van je schoenen kan soms een moeilijke taak zijn, vooral als ze vies worden en een grondige reiniging nodig hebben. In deze gids leggen we stap voor stap uit hoe je jouw schoenen – van gewone schoenen tot specifieke merken zoals Skechers en Yeezys – veilig en effectief in de wasmachine kunt wassen. We begrijpen dat elke schoen uniek is, dus we bieden je ook specifieke adviezen voor verschillende soorten en merken.
Inhoudsopgave

Hoe was je schoenen in de wasmachine?

Het wassen van je schoenen in de wasmachine is een eenvoudig proces, maar het vereist enige voorzichtigheid om ervoor te zorgen dat je schoenen niet beschadigd raken. Volg de onderstaande stappen:

Verwijder los vuil en modder: begin met het verwijderen van los vuil en modder van je schoenen met behulp van een borstel. Dit voorkomt dat de wasmachine verstopt raakt met vuil en beschermt je schoenen.

Verwijder veters en binnenzolen: indien mogelijk, verwijder de veters en de binnenzolen. Deze kun je met de hand wassen voor een grondige reiniging.

Gebruik een waszak of kussensloop: plaats je schoenen in een waszak of kussensloop. Dit beschermt zowel de schoenen als de wasmachine tijdens de wascyclus.

Kies de juiste wasinstellingen: kies een zachte cyclus op je wasmachine, gebruik koud water en een zachte zeep. Dit minimaliseert de impact op de stof en structuur van je schoenen.

Laat de schoenen aan de lucht drogen: na het wassen is het belangrijk om de schoenen aan de lucht te laten drogen. Plaats ze niet in direct zonlicht en vermijd de droger, omdat dit de schoenen kan vervormen of beschadigen.

Belangrijke opmerking: niet alle schoenen kunnen veilig in de wasmachine worden gewassen. Controleer altijd het etiket of de website van de fabrikant voor specifieke wasinstructies. Wees voorzichtig met leren schoenen, omdat deze speciale zorg nodig hebben en mogelijk niet geschikt zijn voor machinewas. 

Washing machine 2 people or couple couple near washing machine

Hoe was je sneakers in de wasmachine?

Hoewel het basisproces voor het wassen van sneakers in de wasmachine vergelijkbaar is met andere schoenen, zijn er enkele specifieke overwegingen waarmee je rekening moet houden bij sneakers, vooral als ze van materialen als canvas, stof of kunststof zijn gemaakt.

Maak de sneakers schoon van grof vuil of modder: begin met het voorzichtig schoonmaken van de sneakers om grof vuil of modder te verwijderen. Gebruik hiervoor een zachte borstel en wrijf er zachtjes overheen.

Verwijder veters en binnenzolen: indien mogelijk, verwijder de veters en de binnenzolen. Veters kunnen afzonderlijk worden gewassen of vervangen, en binnenzolen kunnen het beste met de hand worden schoongemaakt voor een grondige reiniging.

Gebruik een waszak of oude kussensloop: plaats je sneakers in een waszak of een oude kussensloop om te voorkomen dat ze tijdens de wasbeurt tegen de trommel van de wasmachine slaan. Dit beschermt zowel de schoenen als de wasmachine.

Stel de wasmachine in op de juiste instellingen: kies voor een koud, delicaat programma met een langzame centrifugeersnelheid. Gebruik een mild wasmiddel zonder bleekmiddel om de sneakers voorzichtig te reinigen.

Laat de sneakers aan de lucht drogen: na het wassen is het belangrijk om de sneakers aan de lucht te laten drogen. Plaats ze weg van direct zonlicht of hittebronnen, omdat dit het materiaal kan doen krimpen of vervormen.

Belangrijke opmerking: hoewel veel sneakers in de wasmachine kunnen worden gewassen, is dit niet voor alle sneakers veilig. Controleer altijd de schoonmaakinstructies van de fabrikant om er zeker van te zijn dat je de juiste methode gebruikt.

De beste wasmachines van 2024

1

Samsung WW90T636ALH Autodose

Vulgewicht: 9 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 72 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
2

Miele WSF 363 WCS PowerWash 2.0

Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 69 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
3

Miele WWR 760 WPS PowerWash 2.0 & TwinDos

Vulgewicht: 9 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 68 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review

Welke Skechers kunnen in de wasmachine worden gewassen?

Sommige modellen van Skechers-schoenen zijn machinewasbaar, maar niet allemaal. Hier zijn enkele tips om je te helpen bepalen welke Skechers je in de wasmachine kunt wassen:

Bepaal of je Skechers-schoenen machinewasbaar zijn: controleer of je Skechers-schoenen behoren tot de ‘Performance Shoes’ met ‘Go Knit’ bovenwerk of tot de ‘Bobs’-collectie. Deze zijn over het algemeen machinewasbaar. Let op: Schoenen met lichteffecten, leren schoenen of schoenen met andere gevoelige materialen of decoraties zijn over het algemeen niet geschikt voor de wasmachine.

Kies de juiste wasinstellingen: als je Skechers machinewasbaar zijn, selecteer dan een zachte cyclus op je wasmachine met koud water. Gebruik mild wasmiddel om je schoenen voorzichtig te reinigen.

Gebruik een waszak of oude kussensloop: plaats je schoenen in een waszak of oude kussensloop om ze te beschermen tijdens de wasbeurt. Dit voorkomt schade aan de schoenen en de wasmachine.

Drogen op een goed geventileerde plek: na het wassen is het belangrijk om de Skechers op een goed geventileerde plek te laten drogen. Zorg ervoor dat ze weg zijn van warmtebronnen en direct zonlicht om vervorming van het materiaal te voorkomen.

Belangrijke opmerking: als je twijfelt of jouw specifieke paar Skechers in de wasmachine kan worden gewassen, raadpleeg dan de onderhoudsinstructies van de fabrikant of neem contact op met de klantenservice van Skechers voor advies op maat.

Hoe kun je Yeezys wassen in de wasmachine?

Het wassen van Yeezys, een populair sneakermerk van Adidas, vereist enige zorg om de kwaliteit en vorm van de schoenen te behouden. Hier zijn enkele stappen en overwegingen specifiek voor het wassen van Yeezys:

Verwijder veters en binnenzolen: begin met het zorgvuldig verwijderen van de veters en de binnenzolen van je Yeezys. Dit maakt een grondigere reiniging mogelijk en voorkomt dat de veters verstrikt raken of verkleuren tijdens het wassen.

Gebruik een waszak of kussensloop: plaats je Yeezys in een waszak of kussensloop voordat je ze in de wasmachine plaatst. Dit biedt extra bescherming voor je schoenen en voorkomt schade aan zowel de Yeezys als de wasmachine zelf.

Selecteer de juiste wasinstellingen: kies voor koud water en selecteer een delicate wascyclus op je wasmachine. Gebruik een mild wasmiddel om de kleur en vorm van je Yeezys te behouden.

Laat je Yeezys op natuurlijke wijze drogen: na het wassen is het cruciaal om je Yeezys op een natuurlijke manier te laten drogen. Vermijd direct zonlicht en hitte, omdat dit de vorm en kleur van de schoenen kan beïnvloeden.

Let op: hoewel deze methode over het algemeen veilig is voor veel modellen van Yeezys, kan het niet geschikt zijn voor alle varianten. Controleer altijd de specifieke zorginstructies voor jouw paar Yeezys.

Het wassen van je Yeezys in de wasmachine kan helpen om ze er weer fris en nieuw uit te laten zien, maar houd er rekening mee dat het altijd een beetje risico inhoudt. Het met de hand schoonmaken van je schoenen is vaak de veiligste optie om de levensduur van je schoenen te maximaliseren.