Veelgestelde vragen

Veilig omgaan met je wasdroger: brandrisico's en preventie

Het is belangrijk om veilig met huishoudelijke apparaten om te gaan, en je wasdroger vormt hierop geen uitzondering. Wist je dat er brand kan ontstaan door onjuist gebruik of gebrek aan onderhoud van je wasdroger? In deze sectie behandelen we veelgestelde vragen over het voorkomen van brandgevaar met je wasdroger. We begeleiden je stap voor stap door het proces van het herkennen van mogelijke gevaren, wat je moet doen als je wasdroger in brand staat en hoe je het risico op brand kunt verminderen.

Inhoudsopgave

Is een wasdroger gevaarlijk?

Een wasdroger op zichzelf is niet gevaarlijk, mits deze correct wordt gebruikt en onderhouden. Als je jouw wasdroger regelmatig reinigt, goed ventileert en niet overbelast, is het risico op problemen, waaronder brand, relatief klein. Echter, zoals bij elk elektrisch apparaat, kunnen er veiligheidsrisico’s ontstaan door onjuist gebruik of nalatigheid in onderhoud. Daarom is het belangrijk om je wasdroger op de juiste manier te gebruiken en de onderhoudsrichtlijnen van de fabrikant te volgen.
Lifespan of a washer dryer combo two man and washer dryer combo

Hoe kan een wasdroger in brand vliegen?

Een wasdroger kan in brand vliegen door een ophoping van pluisjes en stof. Wanneer je kleding droogt, komen er kleine vezels vrij die door de luchtstroom van de droger in de pluizenfilter worden opgevangen. Als je deze filter niet regelmatig schoonmaakt, kunnen deze pluisjes zich ophopen en uiteindelijk oververhit raken, wat tot brand kan leiden.

Daarnaast kan een defect aan de wasdroger, zoals een probleem met de bedrading of de thermostaat, ook een brand veroorzaken. Daarom is het belangrijk om je wasdroger regelmatig te laten controleren door een professional, vooral als je merkt dat deze niet goed functioneert of vreemde geluiden maakt.

De beste wasdrogers van 2024

1

Bosch WTU87675NL

Type Droger: Warmtepompdroger
Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: A+++
Geluidsniveau: 64 dB
Bekijk review
2

AEG T6DB72GP ProSense

Type Droger: Condensdroger
Vulgewicht: 7 kg
Energieklasse: B
Geluidsniveau: 66 dB
Bekijk review
3

AEG T6DBC482 ProSense

Type Droger: Condensdroger
Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: B
Geluidsniveau: 65 dB
Bekijk review

Hoe vaak ontstaat er brand door een wasdroger?

Het exacte aantal branden veroorzaakt door wasdrogers varieert van jaar tot jaar en is afhankelijk van vele factoren, waaronder het correcte gebruik en onderhoud van de apparatuur. Volgens gegevens van verschillende brandweerdiensten vormen wasdrogers echter een significant percentage van de huishoudelijke branden.

In Nederland meldt de Brandweeracademie dat er gemiddeld ongeveer 3000 woningbranden per jaar zijn, waarvan een aanzienlijk deel te wijten is aan elektrische apparatuur, waaronder wasdrogers. Het is daarom essentieel om aandacht te besteden aan de veiligheid van jouw wasdroger om de kans op brand te minimaliseren.

Welke wasdrogers zijn brandgevaarlijk?

Het is niet zo dat bepaalde specifieke merken of modellen wasdrogers inherent brandgevaarlijk zijn. De veiligheid van een wasdroger hangt meer af van hoe je deze onderhoudt en gebruikt. Echter, oudere modellen die niet over moderne veiligheidsfuncties beschikken, zoals sensoren die oververhitting detecteren en de machine automatisch uitschakelen, kunnen potentieel een hoger risico vormen.

Bovendien kunnen wasdrogers, ongeacht het merk of model, een groter brandrisico vormen als ze niet regelmatig worden schoongemaakt en onderhouden vanwege de ophoping van pluisjes en stof. Daarom is het essentieel om je wasdroger goed te onderhouden, ongeacht het specifieke model.

Wat moet er gedaan worden als de wasdroger in brand staat?

Als je merkt dat je wasdroger in brand staat, is het allereerste dat je moet doen iedereen in huis waarschuwen en het huis zo snel en veilig mogelijk verlaten. Probeer niet de brand zelf te blussen, tenzij het een zeer kleine brand is en je een geschikt brandblusapparaat bij de hand hebt. Ook al lijkt het misschien een kleine brand, het kan snel escaleren, vooral als er brandbare materialen in de buurt zijn.

Zodra je veilig buiten bent, bel je het noodnummer 112 om de brandweer te waarschuwen. Wacht op veilige afstand van het huis totdat de brandweer arriveert. Het is cruciaal om niet terug te gaan naar het huis om persoonlijke bezittingen te redden.

Na de brand moet je een professional inschakelen om de schade te beoordelen en de wasdroger veilig te verwijderen of te repareren. Het is belangrijk om niet te proberen de wasdroger zelf te repareren of opnieuw te gebruiken totdat deze grondig is gecontroleerd en veilig is bevonden door een professional.