Beste wasdroogcombinatie voor 1 persoon

Wat is een wasdroogcombinatie voor 1 persoon?

Een wasdroogcombinatie voor 1 persoon is een wasdroogcombinatie met een vulgewicht van 6 of 7 kg. Dit vulgewicht is perfect voor de hoeveelheid wasgoed van 1 persoon. Zo verspil je geen water en energie omdat je niet met een halfvolle trommel een was draait.
Bekijk onze unieke top 3 met de beste wasdroogcombinatie voor 1 persoons van 2024.

Beste wasdroogcombinatie voor 1 persoon van 2024

Vulgewicht van een wasdroogcombinatie voor 1 persoon

Als je alleen woont heb (meestal) niet zo veel wasgoed, en ook niet altijd alle ruimte. Daarom kan een kleine wasdroogcombinatie ideaal zijn voor alleenstaanden; hij neemt niet veel plek in beslag, je kunt ermee wassen én drogen en hij geeft je genoeg was- en droogcapaciteit voor een eenpersoonshuishouden.
Wasdroogcombinaties hebben altijd een ander vulgewicht voor wassen en drogen. Dat betekent dat je met een wasdroogcombi met 7 kg wascapaciteit vaak slechts 4 kg wasgoed tegelijkertijd kunt drogen. Hoe die verhoudingen precies zitten, lees je terug in de specificaties en het energielabel van de wasdroogcombinatie.

Vulgewicht per huishouden

Net als bij het kopen van een wasmachine of wasdroger, speelt het vulgewicht een grote rol bij het uitkiezen van je nieuwe wasdroogcombinatie. Als je wasdroogcombinatie te groot of te klein is, kan dat namelijk vervelend zijn in het gebruikt, maar je verbruikt ervoor ook onnodig veel water en energie – wat slecht is voor het milieu, maar ook je portemonnee.

Hoeveel vulgewicht je precies nodig hebt, dat is grotendeels afhankelijk van de grootte van je huishouden. Probeer de onderstaande aanbevelingen aan te houden:

  • Voor een huishouden van 1 of 2 personen: een wasdroogcombinatie met 7 kg vulgewicht
  • Voor een huishouden van 3 of 4 personen: een wasdroogcombinatie met 8 kg vulgewicht
  • Voor een huishouden van 5 personen of meer: een wasdroogcombinatie met 9 kg vulgewicht


Dit gaat dan over het vulgewicht voor wassen. Wasdroogcombinaties hebben een kleiner vulgewicht voor drogen dan voor wassen. Hoeveel dit precies is, lees je af van het energielabel.

Uiteraard zijn er uitzonderingen op de bovenstaande aanbevelingen. Verwacht je binnenkort een nieuwe huisgenoot of gezinsuitbreiding? Of was je extra vaak vanwege sport of allergieën? Dan kun je ook kijken naar wasdroogcombinaties van een maatje groter.

Alternatieven voor een wasdroogcombinatie voor 1 persoon

Een wasdroogcombinatie brengt veel voordelen met zich mee: je bespaart ruimte, tijd – omdat je het wasgoed niet over hoeft te plaatsen van de wasmachine naar de droger – en in aanschaf is een wasdroogcombinatie vaak goedkoper dan twee losse apparaten. Maar wasdroogcombinaties zijn niet perfect. Ze verbruiken over het algemeen meer energie en water dan losse wasmachines en drogers, de droogcapacitiet is lager dan de wascapaciteit, en wassen en drogen duurt vaak langer. Vind je dat vervelend? Dan staat hieronder het alternatief van een wasdroogcombinatie voor één persoon.

Kleine wasmachine en droger set

Als alternatief van een wasdroogcombinatie met 7 kg vulgewicht, kun je ook kijken naar een set van een wasmachine en droger met een vulgewicht van 6 kg of 7 kg. Dit zijn de voordelen van een kleine wasmachine en droger set ten opzichte van een wasdroogcombinatie:

  1. Losse wasmachines en wasdrogers zijn energiezuiniger. Niet allemaal natuurlijk, maar de meeste wel. Je hebt bij losse wasmachines en drogers in ieder geval de keuze voor een energiezuinige optie. Er zijn slechts enkele energiezuinige wasdroogcombinaties. En die zijn dan nog niet zo zuinig als losse apparaten kunnen zijn.
  2. Wasmachines verbruiken minder water dan wasdroogcombinaties. Net als dat wasdroogcombinaties meer energie gebruiken, gebruiken ze tijdens het wassen ook meer water.
  3. Meer droogcapaciteit bij losse wasdrogers. Bij wasdroogcombinaties heb je vaak veel minder droogcapaciteit dan wascapaciteit. Dat houdt in dat je lang niet zo veel wasgoed tegelijkertijd kunt drogen als je kunt wassen. Er zijn genoeg losse wasdrogers te vinden met een vulgewicht dat gelijk is aan je wasmachine. Hierdoor weet je zeker dat al je natte was direct in de droger past.
  4. Zowel wassen als drogen gaat sneller in losse apparaten dan bij wasdroogcombinaties.
  5. Gebrek aan ruimte in huis? Het fijne aan een wasdroogcombinatie is dat ze minder plek in beslag nemen dan een wasmachine én een drogen. Maar je kunt je wasmachine en droger ook gemakkelijk stapelen, en zo ruimte besparen.

Wat moet je weten van een wasdroogcombinatie voor 1 persoon

Als je alleen woont, is het een logische keuze om voor een wasdroogcombinatie te gaan in plaats van een wasmachine en droger. Wasdroogcombi’s nemen namelijk een stuk minder plek in beslag, waardoor je ruimte overhoudt voor andere dingen. Wasdroogcombinaties zijn makkelijk omdat je je natte wasgoed niet van de wasmachine hoeft over te plaatsen naar de wasdroger. Daarnaast zijn wasdroogcombinaties in aanschaf vaak goedkoper dan wanneer je zowel een wasmachine als droger aan moet schaffen.