Veelgestelde vragen

Het bepalen van de leeftijd van je wasmachine: een compleet overzicht

Het is niet altijd gemakkelijk om de leeftijd van je wasmachine te bepalen. Dit is echter cruciaal als je wilt beslissen of je een nieuwe wasmachine moet kopen of de oude moet laten repareren. In dit artikel zullen we de meest voorkomende vragen over dit onderwerp beantwoorden en specifieke merken zoals AEG, Bosch en Miele bespreken, om je te helpen bij het beoordelen van de leeftijd van jouw wasmachine.

Inhoudsopgave

Hoe oud is mijn wasmachine?

Het vaststellen van de leeftijd van je wasmachine kan afhangen van verschillende factoren. Een van de eenvoudigste manieren is door te kijken naar het serienummer of het modelnummer van je wasmachine. Dit is meestal te vinden op een sticker of plaatje aan de binnenkant van de deur of aan de achterkant van het apparaat.

Het serienummer of modelnummer kan informatie bevatten over het jaar en de maand waarin je wasmachine is geproduceerd. Echter, de interpretatie van deze nummers kan variëren per fabrikant. Het is daarom handig om online te zoeken op de naam van de fabrikant samen met ‘datumcode’ of ‘productiejaar’.

Sommige wasmachines hebben ook een datum op de achterkant of binnenkant van de machine geprint. Maar houd er rekening mee dat deze datum mogelijk de productiedatum van het onderdeel is, niet noodzakelijk van de volledige machine.

Het is belangrijk om te benadrukken dat dit slechts algemene richtlijnen zijn, en dat het model en merk van je wasmachine specifieke methoden kunnen hebben om de leeftijd te bepalen. 

Compact washer dryer combo compact washer dryer in the kitchen

Hoe oud is mijn AEG wasmachine?

Het bepalen van de leeftijd van je AEG wasmachine verschilt enigszins van de algemene methode. Het model- en serienummer van AEG wasmachines bevatten meestal geen informatie over de productiedatum. Maar niet getreurd, er is een andere manier om deze informatie te vinden.

AEG wasmachines hebben een productnummer (ook wel PNC-nummer genoemd) dat uniek is voor elk model en productiebatch. Je vindt dit nummer op het typeplaatje aan de binnenkant van de deur of aan de achterkant van het apparaat. Het bestaat meestal uit 9 of 11 cijfers.

Met dit PNC-nummer kun je contact opnemen met de klantenservice van AEG. Zij kunnen aan de hand van dit nummer achterhalen in welk jaar en welke maand je wasmachine is geproduceerd. Dit is een zeer accurate methode om de leeftijd van je AEG wasmachine te bepalen.

De beste wasmachines van 2024

1

Samsung WW90T636ALH Autodose

Vulgewicht: 9 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 72 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
2

Miele WSF 363 WCS PowerWash 2.0

Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 69 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
3

Miele WWR 760 WPS PowerWash 2.0 & TwinDos

Vulgewicht: 9 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 68 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review

Hoe oud is mijn Bosch wasmachine?

Bij Bosch wasmachines is de productiedatum vaak terug te vinden in het serienummer, dat je kunt vinden op het typeplaatje aan de binnenkant van de deur of aan de achterkant van het apparaat. Het serienummer van een Bosch wasmachine bestaat doorgaans uit twee letters gevolgd door acht cijfers. De eerste twee cijfers geven het productiejaar aan, terwijl de volgende twee de productiemaand weergeven.

Stel dat het serienummer van je wasmachine begint met ’93’, dan is je Bosch wasmachine geproduceerd in het jaar 1993. Als de volgende twee cijfers ’07’ zijn, betekent dit dat je wasmachine in juli van dat jaar is gefabriceerd.

Dit is een efficiënte en directe manier om de leeftijd van je Bosch wasmachine te achterhalen. Maar zoals eerder aangegeven, deze methode kan variëren, dus het is raadzaam om de instructies in de handleiding van je apparaat of op de website van de fabrikant te raadplegen voor specifieke informatie.

Hoe oud is mijn Miele wasmachine?

Bij Miele wasmachines is de productiedatum vaak gecodeerd in het serienummer. Dit serienummer, ook wel bekend als het ‘Fabrikationsnummer’, kun je vinden op het typeplaatje aan de binnenkant van de deur of aan de achterzijde van het apparaat.

Doorgaans bestaat het serienummer van een Miele wasmachine uit een reeks van 10 cijfers. Het tweede en derde cijfer geven het productiejaar aan, terwijl het vierde en vijfde cijfer de productiemaand aanduiden. Bijvoorbeeld, als het serienummer begint met ‘0’ gevolgd door ’20’, dan is je Miele wasmachine geproduceerd in het jaar 2020.

Let wel op dat deze methode niet altijd toepasbaar is op oudere Miele wasmachines. Voor modellen van vóór 1997 dien je mogelijk contact op te nemen met de klantenservice van Miele om de leeftijd van de wasmachine te achterhalen.

We hopen dat deze informatie je van dienst zal zijn bij het vaststellen van de leeftijd van je wasmachine.