Problemen met je wasdroogcombinatie? Zo los je ze op

Een wasdroogcombinatie kan diverse problemen vertonen, variërend van waterafvoerproblemen tot softwarestoringen. Gelukkig zijn er veel zaken die je zelf kunt oplossen, zoals het reinigen van filters of het resetten van de machine. Als deze oplossingen niet werken, kun je altijd een expert inschakelen. Preventie is echter de beste aanpak: regelmatig onderhoud kan veel problemen voorkomen. Als je echt vastloopt, overweeg dan of het tijd is voor een nieuwe, efficiëntere machine. In dit artikel zullen we kijken naar de meest voorkomende technische storingen, softwarestoringen, onderhoudstips om storingen te voorkomen, en wat te doen als je de storing niet kunt oplossen.

Inhoudsopgave

Meest voorkomende technische storingen

Als je wasdroogcombinatie kuren vertoont, niet getreurd. Deze apparaten zijn superhandig, maar helaas niet immuun voor technische problemen. Hieronder bespreken we de meest voorkomende storingen en hoe je die kunt aanpakken.

Waterafvoer problemen

Een veelvoorkomend probleem is dat het water niet goed wordt afgevoerd. Dit kan veroorzaakt worden door verstopte filters of geblokkeerde afvoerslangen. Het is vaak mogelijk om dit zelf op te lossen door de filters schoon te maken of de slang te ontstoppen. Als dat niet helpt, is het wellicht tijd om een professional in te schakelen.

Problemen met de trommel

Soms doet de trommel raar. Hij draait niet, maakt vreemde geluiden of zit helemaal vast. Dit kan meerdere oorzaken hebben, zoals een kapotte aandrijfriem of een probleem met het toerental. Vaak kun je dit zelf oplossen, maar soms is het verstandiger om deskundige hulp in te roepen.

Verwarmingselement defect

Als je merkt dat je was niet meer goed droogt, kan het zijn dat het verwarmingselement kapot is. Je herkent dit aan koude lucht tijdens de droogcyclus. Om dit te controleren, kun je de machine openmaken en het verwarmingselement testen met een multimeter. Is het inderdaad defect? Dan kun je het zelf vervangen, of dit overlaten aan een professional.
Washer dryer combo washer dryer in the room 1

De beste wasdroogcombinaties van 2024

1

LG GD3M108N3 Direct Drive – 8/5 kg

Bekijk review
2

Samsung WD80T654ABH/S2 AddWash – 8/5 kg

Bekijk review
3

Miele WTD 163 WCS – 8/5 kg

Bekijk review

Storingen in de software

Niet alle problemen met je wasdroogcombinatie zijn mechanisch van aard; soms zijn er softwarestoringen die je het leven zuur maken. Het goede nieuws is dat deze vaak eenvoudiger zijn op te lossen. Hier een overzicht van softwareproblemen waar je mogelijk tegenaan loopt en wat je eraan kunt doen.

Display foutmeldingen

Foutmeldingen op het display zijn irritant, maar ze zijn er om je te helpen. Veelvoorkomende codes kunnen variëren van dingen als ‘E01’, wat een deurprobleem kan aanduiden, tot ‘F02’, wat te maken kan hebben met waterafvoer. Voor elk type foutmelding is meestal een snelle oplossing, zoals het controleren van de deurvergrendeling of het schoonmaken van het filter. Een beetje googelen op de code kan je al een eind op weg helpen.

Problemen met de startknop of andere knoppen

Niks zo frustrerend als knoppen die niet doen wat je wilt. Soms reageren ze niet, soms knipperen ze alleen maar. Meestal is een reset voldoende om dit probleem op te lossen. Als dat niet werkt, kan het zijn dat het bedieningspaneel defect is. In dat geval is het verstandig om een professional in te schakelen.

Onderhoudstips om storingen te voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, toch? Als je een beetje tijd investeert in het onderhoud van je wasdroogcombinatie, kun je een hoop technische problemen vermijden. Hier zijn enkele tips om je machine in topvorm te houden.

Regelmatige reiniging

Schoonmaken is niet alleen belangrijk voor hygiëne, maar ook voor de prestaties van je machine. Het beste is om de trommel eens per maand schoon te maken met een mengsel van azijn en water. Vergeet ook niet de filters en de afvoerslang regelmatig te controleren en schoon te maken.

Vervanging van onderdelen

Sommige onderdelen hebben een beperkte levensduur. Denk bijvoorbeeld aan aandrijfriemen of het verwarmingselement. Het is een goed idee om deze onderdelen eens in de zoveel tijd te vervangen, zelfs als ze nog werken. Dit kan veel problemen in de toekomst voorkomen.

Veiligheidsmaatregelen

Safety first! Zorg altijd dat de machine op een stabiele ondergrond staat om trillingen en verschuivingen te voorkomen. Let ook op voor lekkages en losse bedrading, want water en elektriciteit zijn een gevaarlijke combinatie. Door deze simpele veiligheidsmaatregelen te volgen, verleng je de levensduur van je wasdroogcombinatie en voorkom je ongelukken.

Wat te doen als je de storing niet kunt oplossen

Er komt een moment waarop zelfs de meest handige doe-het-zelver er niet meer uitkomt. Als je alle mogelijke oplossingen hebt geprobeerd en je wasdroogcombinatie nog steeds niet goed functioneert, is het tijd om over te schakelen naar plan B. Hier zijn je opties.

Professionele reparatiediensten

Als je vastloopt, is het soms beter om gewoon een expert in te schakelen. Er zijn verschillende bedrijven die gespecialiseerd zijn in wasmachine- en drogerreparatie. De gemiddelde kosten variëren, maar houd rekening met een paar tientjes voor het voorrijkosten en diagnose, plus eventuele reparatiekosten. Vergeet niet te vragen naar garantie op de reparatie, want het zou zonde zijn als je twee weken later weer met hetzelfde probleem zit.

Overwegingen voor vervanging

Op een bepaald moment moet je jezelf de vraag stellen: is repareren nog wel de moeite waard? Als je machine al wat ouder is, of als de reparatiekosten de waarde van het apparaat overstijgen, kan een nieuwe machine kopen een betere optie zijn. Het voordeel van een nieuwe machine is ook dat je weer garantie hebt en waarschijnlijk een zuiniger en efficiënter model kunt kiezen.

Veelgestelde vragen

Een schone filter is essentieel voor een goed werkende machine. Afhankelijk van hoe vaak je de wasdroogcombinatie gebruikt, is het aan te raden om de filters minimaal één keer per maand schoon te maken.
De foutcode E01 kan wijzen op een probleem met de deur van de machine. Meestal betekent dit dat de deur niet goed gesloten is of dat de sensor die dit controleert defect is.
Dit kan komen door een defecte deurvergrendeling of een storing in het systeem. Probeer eerst een harde reset van de machine. Als dat niet werkt, kan het zijn dat je een professional moet inschakelen.
Meestal vind je in de handleiding van je wasdroogcombinatie een stap-voor-stap beschrijving van hoe je de fabrieksinstellingen kunt herstellen. Zo niet, dan kun je altijd de klantenservice bellen voor advies.
Een beetje geluid is normaal, maar als het lijkt alsof er een vliegtuig opstijgt, is er waarschijnlijk iets mis. Mogelijke oorzaken zijn een onbalans in de lading of een versleten lager. Het is in dit geval goed om even een expert te raadplegen.