Beste warmtepompdroger

Wat is een warmtepompdroger?

Een warmtepompdroger is een apparaat om wasgoed te drogen. Nat wasgoed wordt in een trommel gestoken en terwijl deze trommel centrifugeert wordt er hete lucht doorheen geblazen.

Warmtepompdrogers zijn in essentie dus wasdrogers die met een warmtepomp werken. Hierdoor hebben ze een aantal voordelen en nadelen ten opzichte van een condensdroger. Op deze pagina geven we je graag wat meer informatie over hoe warmtepompdrogers exact werken, wat hun voordelen zijn en mocht je op zoek zijn naar een warmtepompdroger dan laten we je direct ook weten wat de beste warmtepompdroger van 2025 is.

Bekijk onze unieke top 3 met de beste warmtepompdrogers van 2025.

Beste warmtepompdroger van 2025

1

Bosch WTU87675NL

2

Beko DF8421TX0

3

Samsung DV80T7220BH

Laatste update 22 januari 2025

Beste warmtepompdroger van 2025

De beste warmtepompdrogers zorgen ervoor dat het natte wasgoed op de meest milieuvriendelijke wijze gedroogd wordt zonder dat je kleding zwaar gekreukt is of de meer kwetsbare lakens mogelijk zelfs beschadigd zijn. Omdat warmtepompdrogers minder hitte genereren dan condensdrogers zijn ze veiliger tegen krimpen maar duurt het droge in de regel wel iets langer. De beste warmtepompdrogers zorgen ervoor dat deze langere werkingstijd tot een minimum beperkt wordt en heeft speciale standen om zelfs de meest gevoelige was probleemloos en schadevrij te kunnen drogen.
We beoordelen de wasdrogers op een aantal punten waarvan wij denken dat ze van belang zijn. In 2025 kom je met energieverspilling niet meer weg dus zuinigheid wordt op prijs gesteld. Dit mag natuurlijk niet van invloed zijn op de snelheid waarmee de was droogt en we kijken ook naar het aantal beschikbare droogprogramma’s en de inhoud van de trommel. Vanzelfsprekend houden we de prijs/kwaliteitverhouding ook in het oog. Dit zijn de beste wasdrogers van 2025.
1

Bosch WTU87675NL

Type Droger: Warmtepompdroger
Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: A+++
Geluidsniveau: 64 dB
Bekijk review
2

Beko DF8421TX0

Type Droger: Warmtepompdroger
Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: A++
Geluidsniveau: 64 dB
Bekijk review
3

Samsung DV80T7220BH

Type Droger: Warmtepompdroger
Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: A+++
Geluidsniveau: 63 dB
Bekijk review
1

Bosch WTU87675NL

De Bosch WTU87675NL is een energiezuinige droger met handige SelfCleaning Condenser.

De best geteste warmtepompdroger van 2025 is de Bosch WTU87675NL. De Bosch WTU87675NL is een energiezuinige droger met een vulgewicht van 8 kg, ideaal voor kleine tot middelgrote huishoudens. Het apparaat is ontworpen om zowel je ecologische voetafdruk als je energierekening laag te houden, met een energielabel van A+++. De droger heeft een SelfCleaning Condenser, wat onderhoud vermindert en energiezuinigheid waarborgt.

Voor mensen met allergieën biedt de droger een AllergiePlus-functie, die extra goed allergenen uit wasgoed verwijdert. Een andere handige functie is de aansluiting op de waterafvoer, wat het legen van het condensreservoir overbodig maakt. Bovendien kun je de droger op afstand bedienen, wat extra gemak biedt.

Echter, het apparaat heeft ook nadelen, zoals het ontbreken van een stoomfunctie en een meegeleverde wolmand. Het geluidsniveau van 64 dB kan voor sommige mensen te hoog zijn. Gebruikerservaringen tonen aan dat de droger wordt geprezen om zijn bouwkwaliteit en efficiënte droogprestaties, terwijl de afwezigheid van een wolmand een veelgehoorde klacht is.
2

Beko DF8421TX0

De Beko DF8421TX0 droger is energiezuinig en heeft handige droogprogramma's.

De Beko DF8421TX0 droger heeft een groot vulgewicht van 8 kg en is daarmee geschikt voor huishoudens van 2 tot 3 personen. Het apparaat is voorzien van een A++ energielabel, wat een aanzienlijke besparing op de energierekening kan opleveren. Met een geluidsniveau van 64 dB is de droger relatief stil. Daarnaast biedt het verschillende handige droogprogramma's voor diverse soorten kleding en heeft het de mogelijkheid voor condenswaterafvoer via een afvoerslang.

Echter, de droger heeft geen zelfreinigende condensor, wat betekent dat je deze handmatig moet schoonmaken. Sommige gebruikers vinden dat de materialen zwak aanvoelen, wat de duurzaamheid kan beïnvloeden. Ook is de snelheidsklasse van de droger 'regulier', dus niet sneller dan gemiddeld. Gebruikerservaringen zijn overwegend positief, vooral wat betreft de energiezuinigheid en capaciteit. Toch zijn er opmerkingen over het geluidsniveau, dat hoger kan zijn dan verwacht. De droger is 59,9 cm diep, waardoor hij in de meeste ruimtes past.
3

Samsung DV80T7220BH

Deze warmtepompdroger biedt slimme technologie voor optimaal droogresultaat en gebruiksgemak.

De Samsung DV80T7220BH warmtepompdroger staat bekend om zijn kwaliteit en gebruiksgemak. De droger is uitgerust met Sensor Dry en AI Control technologieën voor een efficiënte en gepersonaliseerde droogervaring. Ondanks dat de droger onderhoud nodig heeft en niet de stilste is, zijn de voordelen significant.

De droger heeft een vulgewicht van 8 kg en biedt de mogelijkheid tot bediening op afstand via de SmartThings app. Het OptimalDry systeem beschermt kleding tegen krimp en de AI Control technologie kiest automatisch de juiste droogcyclus. Ook is het mogelijk de droger op de waterafvoer aan te sluiten.

Enkele nadelen zijn dat de condensor niet volledig zelfreinigend is, de droger niet de meest energiezuinige op de markt is en het maximale geluidsniveau voor sommigen storend kan zijn. Gebruikerservaringen zijn overwegend positief, waarbij men de energiezuinigheid, het design en de functionaliteit prijst. Kritiekpunten zijn onderhoud van de condensor en het geluidsniveau.

De droger heeft een Sensor Dry functie die de vochtigheid van kleding meet en de droogtijd aanpast. Het is een warmtepompdroger, wat betekent dat het energiezuiniger is dan traditionele drogers. Met een vulgewicht van 8 kg is de droger geschikt voor grotere wasjes. De AI Control technologie optimaliseert de droogcycli op basis van gebruikersgewoonten.

Koopgids: hoe vind je de beste warmtepompdroger

Warmtepompdrogers zijn dus niets meer dan een wasdroger die met een speciale warmtepomp werkt. Je kan dit in principe vergelijken met een airco. Alleen waar een airco de koude lucht verzamelt doet een warmtepomp dit met warmte. Deze warmte wordt vervolgens gebruikt om het wasgoed te drogen. Dit is een zeer efficiënte manier van werken en daarom staan warmtepompdrogers bekend als een milieuvriendelijke oplossing om je was te drogen. Je hebt alleen niets aan al deze zuinigheid wanneer je een te kleine trommel hebt voor je wasgoed en de warmtepompdroger dus tweemaal gebruikt moet worden. 

Let dus altijd goed op de inhoud van de trommel. Voor je eigen portemonnee en voor het milieu. Veel warmtepompdrogers hebben speciale programma’s om je was te drogen. Let bij aankoop dus op dat je de programma’s en functies hebt die bij jou en jouw kleding passen. En uiteindelijk is het ook wel zo prettig wanneer jij en de mensen rondom je niet steeds ergeren aan het geluid dat bij het centrifugeren vrijkomt. Een zo laag mogelijk decibel is dan onoverkomelijk.

Energiezuinigheid

Ondanks dat warmtepompdrogers de meest energiezuinige wasdroger zijn zit er nog steeds veel verschil tussen de verschillende apparaten.

Milieuvriendelijkheid

Liever een warmtepompdroger dan een condensdroger. Dit is naast beter voor het milieu ook een stuk beter voor je eigen financiën.

Inhoud

Een te kleine trommel zorgt er zeker ’s winters voor dat je meerdere programma’s moet draaien. En weg je voordeel.

Gebruiksgemak

Wanneer je gevoelig bent voor stof en pollen is een anti-allergieprogramma een ideale toevoeging. Of wat denk je van startuitstel of een antikreukprogramma?

Geluidsniveau

Je doet jezelf, je huisgenoten en zelfs buren een groot plezier met een stille droger.

Prijs

Een warmtepompdroger is de beste keus wanneer deze precies past in jouw budget. Je kunt zo duur kopen als je wilt. Kies wat past bij jou.

Wat moet je weten van een warmtepompdroger

Naast het feit dat je aanzienlijk minder energie verbruikt met een warmtepompdroger, zijn er nog meer voordelen ten opzichte van een reguliere condensdroger. Zo hebben warmtepompdrogers over het algemeen een langere levensduur en slijt je kleding minder snel door de lage droogtemperatuur. Een warmtepompdroger is daarom hoe dan ook een duurzamere keuze. Maar wat vind je nog meer belangrijk? Moet hij bijvoorbeeld binnen een bepaald budget passen, of aan een minimaal vulgewicht voldoen? Wil je dat hij klein van formaat is, of vind je het belangrijker dat hij stil is? Al deze aspecten nemen we mee in onze koophulp.


We hebben eerder al aangehaald dat de warmtepompdroger iets minder warm wordt dan een condensdroger. Een goede warmtepompdroger minimaliseert dit verschil. En ondanks dat ze energiezuinig zijn in vergelijking met een condensdroger verbruiken ze natuurlijk nog steeds energie en zijn de verschillen van model tot model groot. Laat je dus niet direct foppen door het labeltje energiezuinig of milieuvriendelijk! Hieronder behandelen we als eind overzicht nog eens de belangrijkste vragen en feiten die bij warmtepompdrogers komen kijken.

Een goede warmtepompdroger is in vergelijking met andere warmtepompdrogers nog steeds energiezuinig maar dan zonder dat het droogproces daardoor erg vertraagd wordt zoals bij de niet al te beste modellen het geval is. Een goede warmtepompdroger is vriendelijk voor je kleding waardoor deze nooit beschadigd raakt en ook zo min mogelijk kreukt en heeft een inhoud die groot genoeg is voor het huishouden.

Warmtepompdrogers zijn in de regel duurder in aanschaf dan bijvoorbeeld een condensdroger. De prijzen verschillen uiteraard op basis van merk en model maar je mag rekening houden met een gemiddelde aankoopprijs van rond de €700. De goedkoopste modellen zullen tegen de €500 kosten terwijl het topsegment rond de 1000 euro bivakkeert.

De exacte kost per programma is van een aantal zaken afhankelijk. In de regel kan je onderstaande schema aanhouden waarbij rekening gehouden wordt met een gemiddelde elektriciteitsprijs van €0,22 per kWh. Warmtepompdrogers zijn over het algemeen gekwalificeerd als A+++ of A++ maar er zijn ook een paar A+ modellen op de markt.

Energieklasse A+++ – 1,06 kWh = ongeveer €0,23
Energieklasse A++ – 1,30 kWh = ongeveer €0,29
Energieklasse A+ – 1,55 kWh = ongeveer €0,34

Een warmtepompdroger is een droger die in feite werkt als een airco. Het verschil is dat een airco koude uit de lucht haalt en deze in de kamer verspreidt terwijl een warmtepompdroger de warmte uit de lucht verzamelt om hiermee vervolgens in de trommel de was te drogen. Doordat de gebruikte techniek iets ingewikkelder is dan bij een condensdroger is de aankoopprijs hoger maar zijn ze op het eind van de rit vaak honderden euro’s minder kwijt aan elektriciteitskosten.

Eerder op deze pagina hebben we een overzicht gegeven van de beste warmtepompdrogers van 2025. We kunnen natuurlijk niet naar de situaties van ieder persoon kijken maar in de regel zijn dat uitstekende warmtepompdrogers die voor de meeste huishoudens zeer geschikt zijn. Wanneer je de informatie en tips die we eerder gegeven hebben in je achterhoofd houdt kan je natuurlijk ook voor jezelf goed bepalen wat de perfecte warmtepompdroger is!

Verschillende soorten warmtepompdrogers

Energiezuinige warmtepompdrogers

Wasdrogers zijn over het algemeen niet de meest energiezuinige apparaten. Maar wanneer je op de lange termijn energie wilt besparen, zijn warmtepompdrogers hoe dan ook een goede keuze. In aankoop zijn energiezuinige wasdrogers misschien iets duurder, maar op de lange termijn bespaar je er juist geld mee omdat je energierekening laag blijft. Natuurlijk verbruik je nog het minst als je je was ophangt, maar dan kan het lang duren voordat je was droog is, vooral op koude of vochtige dagen. Een warmtepompdroger kan je daarmee een hoop tijd besparen, en in vergelijking met een reguliere condensdroger, ook een hoop energie. Een warmtepompdroger met energielabel A+++ is het meest zuinig voor het milieu en jouw kleding.

Goedkope warmtepompdroger

Warmtepompdrogers komen in verschillende prijsklassen. Vaak lever je bij een goedkopere warmtepompdroger iets meer in op gebied van kwaliteit en duurzaamheid. Zo kun je er bijvoorbeeld rekening mee houden dat een goedkope warmtepompdroger over minder functies beschikt of minder vulgewicht aankan. Maar dit hoeft niet altijd nadelig te zijn. Soms pakt bij de prijs-kwaliteitverhouding bij voordelige modellen juist goed uit, vooral als je helemaal niet zoveel eisen hebt aan je nieuwe wasdroger. Al met al kan jij het beste beslissen wat het beste past bij jouw situatie.

Zelfreinigende warmtepompdroger​

Een zelfreinigende warmtepompdroger spoelt automatisch door tijdens het drogen, wat jou een hoop onderhoud bespaart. Deze functie zorgt ervoor dat je hem zelf niet meer hoeft schoon te maken en dat je warmtepompdroger zo efficiënt mogelijk blijft draaien. Als je warmtepompdroger vies wordt, moet hij namelijk extra hard werken om jouw was droog te krijgen. En dat kost meer energie, maar ook werk en tijd van jou. Met een zelfreinigende wasdroger hoef je je daar geen zorgen meer om te maken.

Stille wasdroger

Het geluidsniveau verschilt per warmtepompdroger. Een stille warmtepompdroger maakt relatief minder geluid dan andere warmtepompdrogers, hij mag namelijk maximaal 64 decibel aan geluid produceren. Een stille warmtepompdroger vormt hierdoor een minder grote stoorzender dan de reguliere wasdrogers. Dit kan van groot belang zijn als je graag ‘s nachts je was droogt, je wasruimte open is, of zich bijvoorbeeld naast een babykamer of kantoor bevindt. Geldt dit voor jou?

Warmtepompdroger 8kg​

Het vulgewicht van een warmtepompdroger kan per apparaat verschillen. Afhankelijk van de grootte en samenstelling van jouw huishouden, kan jij waarschijnlijk het beste inschatten welk vulgewicht het beste is voor jullie. Heb je een klein gezin met 3 of 4 mensen? Dan is een warmtepompdroger met een vulgewicht van 8kg waarschijnlijk voldoende. Hieronder zie je onze ranglijst van warmtepompdrogers met een vulgewicht van 8kg.

Warmtepompdroger 9kg​

Het vulgewicht is een belangrijke factor bij het kiezen van je warmtepompdroger. Dit bepaalt namelijk hoeveel was je per beurt kan drogen. Bestaat jouw gezin uit 5 personen of meer? Dan kan je waarschijnlijk beter kijken naar warmtepompdrogers met een vulgewicht van 9kg. Deze kunnen meer was per wasbeurt drogen, waardoor je minder beurten hoeft te draaien. Dit zijn onze favorieten met een vulgewicht van 9kg.