De do's en don'ts van drogen: wat mag er wel en niet in de droger

In het huishouden is de droger een echte game changer, maar het is belangrijk om te weten welke items je veilig kunt drogen. De sleutel hiertoe zijn de wasetiketten. Deze kleine gidsjes vertellen je alles over de juiste droogtemperatuur en welke materialen wel of niet in de droger kunnen. Katoen kan meestal goed tegen hitte, terwijl delicate stoffen zoals wol en zijde beter aan de lucht kunnen drogen. En vergeet niet: een goed onderhouden droger is niet alleen efficiƫnter, maar ook energiezuiniger.

Inhoudsopgave

Begrip van wasetiketten

Eerst en vooral, laten we eens praten over wasetiketten. Je kent ze wel, die kleine labeltjes in de nek of zijnaad van je kleding. Ze lijken misschien onbeduidend, maar deze etiketten zijn je beste vriend als het gaat om het wassen en drogen van je kleding. Maar wat betekenen al die symbolen en cijfers eigenlijk?

Uitleg over wasetiketten en hun betekenis

Wasetiketten bevatten verschillende soorten informatie: wasinstructies, drooginstructies, en vaak ook strijkinstructies. De symbolen kunnen eruitzien als hiƫrogliefen als je niet weet wat ze betekenen, maar ze zijn eigenlijk vrij eenvoudig te begrijpen. Een emmer geeft bijvoorbeeld de wasinstructies aan, terwijl een vierkant met een cirkel erin drooginstructies vertegenwoordigt. Het getal in de emmer of het vierkant geeft de maximale temperatuur aan waarmee je het kledingstuk kunt wassen of drogen.

Hoe wasetiketten te interpreteren voor de droger

Wat betreft het drogen, het symbool dat er het meest toe doet, is het vierkant met de cirkel erin. Als dit symbool is doorgestreept, betekent het dat je het kledingstuk beter niet in de droger kunt doen. Puntjes in de cirkel geven de hittegraad aan: Ć©Ć©n punt voor lage hitte, twee voor medium en drie voor hoge hitte. Door deze aanwijzingen te volgen, voorkom je dat je favoriete shirt ineens een naveltruitje wordt of dat je wollen trui geschikt wordt als hondenmand.
Heat pump dryer advantages happy woman with clothes 2

De beste wasdrogers van 2024

1

Bosch WTU87675NL

Type Droger: Warmtepompdroger
Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: A+++
Geluidsniveau: 64 dB
Bekijk review
2

AEG T6DB72GP ProSense

Type Droger: Condensdroger
Vulgewicht: 7 kg
Energieklasse: B
Geluidsniveau: 66 dB
Bekijk review
3

AEG T6DBC482 ProSense

Type Droger: Condensdroger
Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: B
Geluidsniveau: 65 dB
Bekijk review

Soorten kleding en hun geschiktheid voor de droger

De droger is een ware game changer in je wasroutine. Maar niet elk kledingstuk is geschikt om zomaar in de droger te gooien. Elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken en behoeften als het om drogen gaat. Laten we eens kijken naar de verschillende soorten stoffen en hoe je ze veilig en efficiƫnt in de droger kunt drogen.

Katoenen kledingstukken

Katoen is een van de meest veelzijdige stoffen en doorgaans goed geschikt voor de droger. Katoen is sterk en kan goed tegen hitte. Toch is het goed om op te letten. Als je katoen op te hoge temperatuur droogt, kan het krimpen. Kies dus voor een medium tot lage temperatuur en haal de kleding uit de droger zodra deze droog is om krimp te voorkomen.

Synthetische kledingstukken

Synthetische stoffen zoals polyester zijn minder natuurlijk dan katoen en reageren daarom anders in de droger. Deze materialen kunnen smelten of vervormen bij te hoge temperaturen. Kies daarom voor een lage temperatuur en hou het droogproces goed in de gaten.

Wol en zijde kledingstukken

Wol en zijde zijn delicate stoffen die je meestal beter uit de droger kunt houden. Wol kan krimpen en uitrekken, terwijl zijde zijn glans en textuur kan verliezen. Als je echt geen andere keus hebt, gebruik dan speciale wolprogramma’s op je droger en leg de kleding daarna plat om te drogen.

Delicate kledingstukken

Dan zijn er nog de echt delicate zaken zoals lingerie en zwemkleding. Deze stukken zijn vaak gemaakt van materialen die niet goed tegen hitte kunnen. Daarnaast kunnen haakjes en beugels andere kleding beschadigen. De beste optie is om deze met de hand te wassen en liggend te laten drogen. Maar als het echt niet anders kan, gebruik dan een droogzak en een lage temperatuur in de droger.

Overige was die in de droger mag

Naast kleding zijn er natuurlijk ook andere stoffen items in huis die wel eens een droogbeurt nodig hebben. Van je beddengoed tot de handdoeken en zelfs keukenlinnen, veel van deze dingen kunnen in de droger. Maar zoals altijd, er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

Beddengoed

Voor de meeste mensen is het een heerlijk gevoel om in een vers opgemaakt bed te stappen, met beddengoed dat net uit de droger komt. Over het algemeen is beddengoed goed geschikt voor de droger, vooral als het van katoen is gemaakt. Wees voorzichtig met dekbedovertrekken die voorzien zijn van ritsen of knopen; het is aan te raden om deze op een lager toerental en temperatuur te drogen om schade te voorkomen.

Handdoeken

Handdoeken zijn vaak gemaakt van robuust materiaal zoals katoen, en kunnen dus over het algemeen goed in de droger. Wil je dat ze lekker zacht blijven, dan kun je een droogdoekje toevoegen. Ook hier geldt weer: houd de temperatuur in de gaten om krimp te voorkomen.

Keukenlinnen

Je theedoeken en keukenhanddoeken kunnen meestal ook prima in de droger. Deze zijn vaak kleiner en dunner dan je gewone handdoeken, waardoor ze sneller drogen. Houd ook hier weer rekening met het materiaal. Katoenen keukenlinnen kan doorgaans veilig in de droger, maar bij een mix van materialen is het verstandig het wasetiket te raadplegen om zeker te zijn.

Tips voor het gebruik van de droger

De droger kan een van je beste vrienden zijn als het op het huishouden aankomt. Maar het gebruik ervan kan soms een beetje een puzzel zijn. Hier zijn wat tips om je droger zo efficiƫnt mogelijk te gebruiken en te weten wat te doen als je twijfelt of iets wel of niet in de droger mag.

Hoe je de droger efficiƫnt kunt gebruiken

Het efficiƫnt gebruiken van je droger is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Probeer eerst zoveel mogelijk water uit je kleding te centrifugeren in de wasmachine. Daarnaast is het slim om je droger vol te laden, maar niet tƩ vol. Een overvolle droger werkt namelijk minder efficiƫnt. En vergeet niet de pluizenfilter regelmatig schoon te maken voor optimale energiezuinigheid.

Wat te doen als je niet zeker weet of een item in de droger mag

Twijfel je of een kledingstuk of ander item in de droger mag? Raadpleeg dan eerst het wasetiket. Geen wasetiket? Een goede vuistregel is om delicate stoffen zoals wol en zijde uit de droger te houden. Als je echt niet zeker bent, kun je het kledingstuk ook altijd aan de lucht laten drogen om het zekere voor het onzekere te nemen.

Veelgestelde vragen

Over het algemeen is katoen goed bestand tegen de droger. Echter, sommige katoenen stoffen kunnen krimpen, dus het is altijd goed om het wasetiket te checken. Als erop staat dat het kledingstuk koud gewassen moet worden, is de kans groot dat het ook niet goed tegen een hete droger kan.
Wol en zijde zijn delicate stoffen en kunnen in de droger krimpen, vervormen of zelfs beschadigen. Het is dus het beste om deze stoffen aan de lucht te laten drogen.
Check altijd eerst het wasetiket voor instructies over het drogen. Zie je een vierkant symbool met een cirkel erin, dan mag het kledingstuk in de droger. Een kruis door dat symbool betekent dat het niet mag.
Als er geen wasetiket aanwezig is, dan is het veiligst om het kledingstuk aan de lucht te laten drogen. Zo vermijd je het risico op krimpen of beschadigen.
Dit hangt af van verschillende factoren zoals het weer en de beschikbare ruimte. Aan de lucht drogen is meestal energiezuiniger, maar neemt meer tijd en ruimte in beslag. De droger is sneller maar gebruikt meer energie. Dus kies de methode die het beste past bij jouw situatie.