Los je AEG wasdroger storingen op als een pro

Bij een AEG wasdroger kunnen zich diverse soorten storingen voordoen, van stroom- en temperatuurproblemen tot kwesties met de trommel en deurvergrendeling. Gelukkig zijn veel van deze problemen zelf op te lossen door foutcodes te interpreteren en passende stappen te ondernemen. Hier bespreken we deze kwesties in detail.

Inhoudsopgave

Specifieke soorten storingen in AEG wasdrogers

Als je een AEG wasdroger hebt, ken je de kwaliteit en betrouwbaarheid van dit merk wel. Maar zelfs de beste apparaten kunnen soms kuren vertonen. In deze sectie gaan we in op de verschillende soorten storingen die je kunt tegenkomen bij het gebruik van een AEG wasdroger. Van stroomproblemen tot issues met de deurvergrendeling, we bespreken ze allemaal.

Storingen gerelateerd aan de stroomvoorziening

Een wasdroger die niet start of plotseling uitvalt kan te maken hebben met stroomvoorzieningsproblemen, variërend van een kapotte zekering tot een losse stekker. Het is cruciaal deze problemen snel te identificeren om je wasroutine niet te verstoren.

Storingen gerelateerd aan de temperatuurregeling

Niets is frustrerender dan je wasgoed uit de droger halen en ontdekken dat het nog steeds vochtig is. Temperatuurproblemen kunnen worden veroorzaakt door defecte thermostaten of problemen met de verwarmingselementen.

Storingen gerelateerd aan de trommel

Als de trommel niet draait, wordt je wasgoed natuurlijk ook niet droog. Dit kan te maken hebben met een versleten aandrijfriem of problemen met de motor. Gelukkig zijn dit soort problemen meestal relatief eenvoudig op te lossen.

Storingen gerelateerd aan de deurvergrendeling

Krijg je de deur niet open, of gaat deze juist niet dicht? Dan kan er een probleem zijn met de deurvergrendeling. In veel gevallen zal de wasdroger niet eens starten als hij detecteert dat de deur niet goed is afgesloten.

Storingen gerelateerd aan het display of bedieningspaneel

Soms kan het bedieningspaneel of het display je misleiden met vreemde foutmeldingen of knipperende lampjes. Dit kan wijzen op een softwarefout, maar het kan ook zijn dat het paneel zelf defect is.

Zoals je ziet, kunnen storingen veel verschillende oorzaken hebben. In de volgende secties gaan we dieper in op hoe je deze problemen kunt identificeren en oplossen.

Dryer does not dry properly dryer

De beste wasdrogers van 2024

1

Bosch WTU87675NL

Type Droger: Warmtepompdroger
Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: A+++
Geluidsniveau: 64 dB
Bekijk review
2

AEG T6DBC482 ProSense

Type Droger: Condensdroger
Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: B
Geluidsniveau: 65 dB
Bekijk review
3

Siemens WT7U4600NL SelfCleaning

Type Droger: Warmtepompdroger
Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: A+++
Geluidsniveau: 64 dB
Bekijk review

Het identificeren van specifieke foutcodes

Niemand houdt van het zien van foutmeldingen, vooral niet als je midden in een wasbeurt zit. Toch zijn foutcodes bij AEG wasdrogers niet zomaar willekeurige reeksen getallen en letters; ze zijn bedoeld om je te helpen het onderliggende probleem te identificeren. In dit gedeelte leer je hoe je deze cryptische codes kunt lezen en begrijpen, en we gaan ook in op enkele van de meest voorkomende foutcodes die je zou kunnen tegenkomen.

Hoe leest je AEG wasdroger foutcodes?

Om te beginnen is het goed om te weten waar je de foutcodes op jouw AEG wasdroger kunt vinden. Meestal verschijnen ze op het display van het apparaat. Sommige modellen hebben een meer basaal indicatiesysteem met lampjes. In beide gevallen zijn de codes opgenomen in de handleiding, maar als je die niet meer hebt, zijn ze meestal ook online te vinden.

Veelvoorkomende foutcodes en hun betekenis

Er zijn talloze foutcodes die op het display van een AEG wasdroger kunnen verschijnen. Hier zijn een paar veelvoorkomende en wat ze betekenen:

  1. E10: probleem met de watertoevoer
  2. E20: probleem met de waterafvoer
  3. E40: probleem met de deurvergrendeling
  4. E60: probleem met de verwarming van het apparaat
 

Nu je weet hoe je foutcodes kunt lezen en begrijpen, ben je al een heel eind op weg om eventuele problemen op te lossen. In de volgende sectie bekijken we enkele algemene stappen voor probleemoplossing.

Gids voor het oplossen van AEG wasdroger storingen

Nu je weet welke storingen kunnen optreden en hoe je foutcodes kunt interpreteren, is het tijd om wat doe-het-zelf magie toe te passen. De meeste storingen zijn met een beetje handigheid en de juiste instructies prima zelf op te lossen. In dit onderdeel behandelen we de stappen die je kunt volgen om verschillende soorten storingen aan te pakken. Van een haperende stroomvoorziening tot een lastige deurvergrendeling, we behandelen alle mogelijke problemen.

Stappen voor het oplossen van stroomgerelateerde storingen

  1. Controleer eerst of de stekker goed in het stopcontact zit en of het stopcontact zelf werkt.
  2. Bekijk de zekeringen en vervang deze indien nodig.
  3. Als het probleem aanhoudt, kun je overwegen om de stroomkabels binnenin het apparaat te controleren (let op: dit is alleen voor mensen die weten wat ze doen).

Stappen voor het oplossen van temperatuurgerelateerde storingen

  1. Controleer de thermostaat en het verwarmingselement op zichtbare schade.
  2. Als je een multimeter hebt, kun je deze gebruiken om de werking van het verwarmingselement te testen.
  3. Eventueel kun je overwegen het verwarmingselement te vervangen als het defect blijkt.

Stappen voor het oplossen van trommelgerelateerde storingen

  1. Check de aandrijfriem op slijtage en vervang deze indien nodig
  2. Controleer de motor op zichtbare defecten of vreemde geluiden.
  3. Inspecteer de lagers en de trommel op beschadigingen.

Stappen voor het oplossen van deurvergrendelingsgerelateerde storingen

  1. Probeer eerst de deur meerdere malen te sluiten en te openen om te kijken of het slot meewerkt.
  2. Inspecteer het vergrendelingsmechanisme op vuil of obstructies.
  3. Als het slot zelf beschadigd lijkt, kan vervanging nodig zijn.

Stappen voor het oplossen van display- of bedieningspaneelgerelateerde storingen

  1. Reset eerst het apparaat door het los te koppelen van de stroom en het vervolgens weer aan te sluiten.
  2. Als het display nog steeds rare tekens toont, probeer dan een fabrieksreset (raadpleeg de handleiding voor instructies).
  3. Als laatste redmiddel kun je het bedieningspaneel zelf vervangen, maar dit is meestal een klus voor professionals.
 

Met deze stappen kom je al een heel eind. En als je er zelf echt niet uitkomt, is het altijd een goed idee om professionele hulp in te schakelen.

Professionele hulp inschakelen

Het zelf oplossen van storingen aan je AEG wasdroger kan voldoening geven, maar er zijn momenten waarop je beter de hulp van een expert kunt inroepen. Je wilt immers niet riskeren dat je het apparaat verder beschadigt. Laten we eens kijken naar de situaties waarin professionele hulp noodzakelijk is, en hoe je een betrouwbare technicus kunt vinden voor jouw wasdroger.

Wanneer je professionele hulp moet inschakelen

  1. Als je hebt geprobeerd het probleem zelf op te lossen en het blijft aanhouden.
  2. Bij het zien van complexe foutcodes die niet gemakkelijk te verhelpen zijn.
  3. Als je niet comfortabel genoeg bent om het apparaat open te maken en met de interne onderdelen te werken.
  4. Bij problemen die elektrisch van aard zijn en je niet bekwaam bent in elektrotechniek.

Het kiezen van een betrouwbare technicus voor jouw AEG wasdroger

  1. Kies bij voorkeur voor een technicus die gespecialiseerd is in AEG apparaten of in wasdrogers in het algemeen.
  2. Controleer online reviews om de reputatie van de dienstverlener te beoordelen.
  3. Vraag vrienden of familie om aanbevelingen als zij goede ervaringen hebben.
  4. Vraag altijd om een kostenraming voordat je de reparatie laat uitvoeren.
 

Een deskundige technicus kan niet alleen snel en efficiënt het probleem verhelpen, maar ook toekomstige problemen voorkomen door aanvullend onderhoud uit te voeren. Dus als je vastloopt bij het zelf oplossen van problemen, is dit zeker het overwegen waard.

Veelgestelde vragen

De oorzaken kunnen variëren van een niet-goed-ingestoken stekker tot een defecte startknop. Controleer ook de deurvergrendeling; soms start de machine niet als de deur niet goed is vergrendeld.
Dit kan te maken hebben met een defect verwarmingselement of een probleem met de luchtstroom. Het is ook mogelijk dat de droogtijd te kort is ingesteld.
Geluid tijdens het drogen kan worden veroorzaakt door een versleten aandrijfriem of een probleem met de lagers. Het kan ook zo simpel zijn als een vreemd voorwerp dat in de trommel is terechtgekomen.
De foutcode E60 duidt meestal op een probleem met het verwarmingselement van de droger. Dit is een storing die je het beste kunt laten verhelpen door een professional.

De meeste modellen kunnen worden gereset door ze los te koppelen van de stroom en na een paar minuten weer aan te sluiten. Raadpleeg voor de zekerheid de handleiding van je specifieke model voor gedetailleerde instructies.

Dus daar heb je het, antwoorden op de meest brandende vragen die je zou kunnen hebben over je AEG wasdroger. Mocht je nog meer vragen hebben, dan is het altijd een goed idee om de handleiding te raadplegen of professionele hulp in te schakelen.