Beste wasdroogcombinatie

Wat is de wasdroogcombinatie?

Een was-droogcombinatie is een handig huishoudelijk apparaat dat zowel een wasmachine als een droger in één is. Dit multifunctionele apparaat is bijzonder geschikt voor mensen die zowel het gemak van thuis wassen als drogen willen, maar niet de ruimte hebben voor twee aparte apparaten. In dit artikel ontdek je de beste wasdroogcombinaties van 2024 en leer je alles wat je moet weten om een slimme keuze te maken.
Bekijk onze unieke top 3 met de beste wasdroogcombinaties van 2024.

Beste wasdroogcombinatie van 2024

1

LG GD3M108N3 Direct Drive – 8/5 kg

2

Miele WTD 163 WCS – 8/5 kg

3

Whirlpool FFWDB 964369 WV EE – 9/6 kg

Laatste update 21 november 2024

Beste wasdroogcombinatie van 2024

Wil je een nieuwe wasdroogcombinatie kopen maar heb je keuzestress? Wij helpen je graag uit de brand! Wij hebben de beste wasdroogcombinaties van dit moment uitgebreid met elkaar vergeleken op basis van onder andere vulgewicht, geluidsniveau, energieklasse, gebruiksgemak, reviews, een goede prijs kwaliteitverhouding en veel meer. Dit zijn de beste was droogcombinaties van 2024!
1

LG GD3M108N3 Direct Drive – 8/5 kg

Vulgewicht: 8 kg
Vulgewicht Drogen: 5 kg
Energieklasse: E
Geluidsniveau: 75 dB
Bekijk review
2

Miele WTD 163 WCS – 8/5 kg

Vulgewicht: 8 kg
Vulgewicht Drogen: 5 kg
Energieklasse: D
Geluidsniveau: 71 dB
Bekijk review
3

Whirlpool FFWDB 964369 WV EE – 9/6 kg

Vulgewicht: 9 kg
Vulgewicht Drogen: 6 kg
Energieklasse: D
Geluidsniveau: 75 dB
Bekijk review
1

LG GD3M108N3 Direct Drive – 8/5 kg

De LG GD3M108N3 Direct Drive is zeer stil en trillingsarm dankzij de koolborstelloze motor.

De best geteste wasdroogcombinatie van 2024 is de LG GD3M108N3 Direct Drive – 8/5 kg. De LG GD3M108N3 Direct Drive is een was-droogcombinatie die uitblinkt in efficiëntie en gebruiksgemak. Met een koolborstelloze motor die direct op de trommel is gemonteerd, biedt het apparaat een stille werking en minder trillingen, ideaal voor appartementen of huizen met de wasmachine nabij leefruimtes. Langere levensduur en minder onderhoud zijn bijkomende voordelen.

De machine is voorzien van een Smart Diagnosis functie, waarmee je via een smartphone-app problemen kunt diagnosticeren en oplossen, wat tijd en geld bespaart. Daarnaast zorgt de lekkagebescherming voor een afsluiting van de watertoevoer bij storingen, wat waterschade voorkomt. Een andere handige feature is de "Voeg Wasgoed Toe" functie, waarmee je vergeten items kunt toevoegen tijdens het wasproces.

De 6 Motion technologie zorgt voor een aangepaste beweging van de trommel, afhankelijk van het type stof, wat resulteert in een betere reiniging en langere levensduur van kleding. Ondanks deze positieve aspecten mist de machine een TurboWash programma en een stoomfunctie, wat als een nadeel kan worden gezien voor snelle wasbeurten of een grondigere reiniging. Het geluidsniveau tijdens het centrifugeren kan oplopen tot 75 dB, wat voor sommige gebruikers storend kan zijn.

Gebruikerservaringen tonen aan dat de LG GD3M108N3 Direct Drive vooral gewaardeerd wordt om zijn gemak en functionaliteit, met een breed scala aan wasprogramma's en een goede prijs-kwaliteitverhouding. Echter, het achterblijven van pluis na droogcycli en het geluidsniveau zijn punten van aandacht. Het vulgewicht van 8 kg voor wassen en 5 kg voor drogen maakt het apparaat geschikt voor middelgrote huishoudens en mensen met beperkte ruimte.
2

Miele WTD 163 WCS – 8/5 kg

De Miele WTD 163 WCS is efficiënt en zorgzaam voor je kleding.

De Miele WTD 163 WCS - 8/5 kg is een was-droogcombinatie die vooral geschikt is voor kleinere huishoudens. Het apparaat biedt verschillende functies zoals het PerfectDry systeem, CapDosing capsules en bediening via de Miele@home app. Deze functies dragen bij aan het behoud van kleding en het gemak in gebruik.

Het PerfectDry systeem voorkomt krimp van kleding door de droogtemperatuur en -tijd te optimaliseren. CapDosing wascapsules bieden extra zorg voor speciale stoffen zoals wol en zijde. De Miele@home app maakt het mogelijk om de machine op afstand te bedienen. Bovendien is de machine geschikt voor zowel kleine als grotere ladingen, met een wascapaciteit van 8 kg en een droogcapaciteit van 5 kg.

Er zijn echter ook nadelen. Zo ontbreekt de TwinDos-functie voor automatische dosering van wasmiddel, de droogcapaciteit is beperkt tot 5 kg, en het energielabel D duidt op een minder energiezuinig apparaat. Gebruikerservaringen zijn overwegend positief, met lof voor de grotere capaciteit en het stille gebruik, maar sommigen ervaren de beperkte droogcapaciteit als onhandig. De Miele WTD 163 WCS wordt geprezen om zijn efficiëntie en zorg voor kleding.
3

Whirlpool FFWDB 964369 WV EE – 9/6 kg

De Whirlpool FFWDB 964369 WV EE biedt veelzijdige wasopties en effectieve stoomverfrissing.

De Whirlpool FFWDB 964369 WV EE is een was-droogcombinatie met een groot vulgewicht van 9 kg voor wassen en een droogcapaciteit van 6 kg. De machine is uitgerust met FreshCare+ om wasgoed tot 6 uur vers te houden, een stoomverfrissingsprogramma en de mogelijkheid voor non-stop wassen en drogen.

Er zijn diverse wasprogramma's beschikbaar voor verschillende soorten textiel. Echter, gebruikers dienen rekening te houden met een beperkt droogvermogen en het geluidsniveau tijdens het drogen. De droogruimte is beperkt tot 6 kg, wat kan vereisen dat niet alle gewassen items tegelijkertijd gedroogd kunnen worden.

Gebruikerservaringen tonen aan dat de machine veelzijdige wasopties biedt en grondig wast. De stoomfunctie zonder wassen wordt gewaardeerd, maar er zijn opmerkingen over de geluidsproblemen tijdens het drogen. De machine wordt geprezen om de goede prijs-kwaliteitverhouding en is ideaal voor kleine ruimtes. De FreshCare+ functie wordt geactiveerd met stoom en trommelbewegingen, en de machine heeft energielabel D, wat betekent dat het niet de meest energiezuinige optie is, maar wel acceptabel voor een was-droogcombinatie.

Wat is een wasdroogcombinatie

Wil je zowel wassen als drogen maar heb je geen plek voor twee enorme apparaten? Een was-droogcombinatie is een innovatief huishoudapparaat dat de functionaliteiten van een wasmachine en een droger combineert in één enkel toestel. Dit type apparaat is bijzonder handig voor mensen met beperkte ruimte, zoals kleine appartementen, omdat het de noodzaak voor twee aparte grote apparaten elimineert.
Met een was-droogcombinatie kun je je wasgoed wassen en vervolgens direct drogen in hetzelfde apparaat, zonder dat je het natte wasgoed tussen de cycli door hoeft over te plaatsen. Dit maakt de was-droogcombinatie niet alleen ruimtebesparend, maar ook gebruiksvriendelijk en tijdsbesparend.

Voordelen van een wasdroogcombinatie

Wasdroogcombinaties bieden verschillende voordelen die ze een aantrekkelijke keuze maken voor vele huishoudens. Laten we enkele van deze voordelen in detail bekijken.

1. Ruimtebesparing

Met een wasdroogcombinatie bespaar je aanzienlijk op ruimte omdat je hiermee één apparaat in huis haalt in plaats van twee. Dit is vooral handig in kleinere appartementen of huizen waar elke vierkante meter telt, maar ook in grotere woningen die bijvoorbeeld geen specifieke wasruimte hebben.

2. Tijdbesparing

Deze apparaten bieden het gemak van twee machines in één, waardoor tijd wordt bespaard bij het wassen en drogen van kleding. Je hoeft je kleding bijvoorbeeld niet van het ene apparaat naar het andere over te plaatsen, maar kunt direct na het wassen een droogprogramma aanzetten.

3. Energie- en waterbesparing

Wasdroogcombinaties zijn vaak ontworpen om erg zuinig te zijn met water en energie, wat helpt bij het verlagen van je maandelijkse lasten. Vooral een nieuwe was droogcombinatie kan heel water- energiezuinig zijn.

4. Flexibiliteit en gebruiksgemak

Met diverse was- en droogprogramma’s bieden deze was-droogcombinaties veel flexibiliteit en gemak bij het hanteren van verschillende soorten wasgoed. Dit maakt het wassen en drogen voor jou makkelijker, maar garandeert ook de beste zorg voor jouw wasgoed.

5. Prijs

Ten slotte is de gemiddelde was droogcombinatie in aanschaf ook goedkoper dan wanneer je een aparte wasmachine en droger koopt.

Nadelen van een wasdroogcombinatie

Ondanks hun vele voordelen, hebben wasdroogcombinaties ook enkele nadelen.

  1. Het meest voor-de-hand-liggende nadeel is dat je met een wasdroogcombinatie niet langer tegelijkertijd kunt wassen en drogen.
  2. Een ander belangrijk nadeel is dat ze er over het algemeen langer over doen om een was- en droogcyclus te voltooien dan wanneer je aparte apparaten gebruikt.
  3. Ook is het vulgewicht voor het drogen vaak lager dan bij een losse droger, wat betekent dat je mogelijk niet dezelfde hoeveelheid kleding in één keer kunt drogen als je kunt wassen.
  4. En ten slotte gaat de gemiddelde was droogcombinatie minder lang mee dan een losse wasmachine en droger.

Energieverbruik van een wasdroogcombinatie

Het energieverbruik van een wasdroogcombinatie is een belangrijke overweging. Hoewel deze apparaten ontworpen zijn om efficiënt te zijn, kunnen ze toch meer energie verbruiken dan traditionele wasmachines en drogers, vooral tijdens de droogcyclus wat al een hoger energieverbruik heeft.

De nieuwste modellen zijn echter vaak uitgerust met energiebesparende functies die helpen het verbruik te verminderen, waardoor er absoluut was-droogcombi’s zijn die heel energiezuinig wassen én drogen, ook al is dit wellicht niet zo zuinig als een reguliere wasmachine en droger.

De energieklasse van een was droogcombinatie

De meeste was droogcombinaties hebben energieklasse E of D. In vergelijking met een normale wasmachine of droger klinkt dat niet heel energiezuinig. Een nieuwe wasmachine heeft tegenwoordig namelijk meestal energieklasse A, wat het meest zuinig is. Er zijn was droogcombinaties met energieklasse C, maar in mindere mate. Een zuinige was-droogcombinatie heeft over het algemeen een koolborstelloze motor, waardoor deze minder energie verbruikt.

Wat is precies het verschil tussen de verschillende ennergieklassen? Een was-droog combinatie met energieklasse E verbruikt gemiddeld 615 kWh per jaar, wat neerkomt op €246. Een was droogcombinatie met energieklasse D verbruikt gemiddeld 535 kWh per jaar, wat ongeveer €214 kost. En te slotte, een energiezuinige was droogcombinatie met energieklasse C verbruikt gemiddeld 492 kWh per jaar, wat neerkomt op €196,80. Om die reden raden wij absoluut aan om te investeren in een duurdere was-droogcombinatie als deze minder energie verbruikt. Dat is altijd de moeite waard.

Ter vergelijking: een energiezuinige wasmachine met energieklasse A-20% (het meest zuinig) verbruikt slechts 82 kWh per jaar, wat ongeveer €32,80 bedraagt op je energierekening.

Factoren om te overwegen bij het kiezen van de beste wasdroogcombinatie

Bij het kiezen van de beste wasdroogcombinatie zijn er verschillende factoren om in overweging te nemen. Hieronder hebben we de belangrijkste punten voor je uitgelegd.

1. Capaciteit

De capaciteit, doorgaans het vulgewicht genoemd, van de was-droog combinatie is cruciaal, vooral als je een groot gezin hebt of vaak grote hoeveelheden wasgoed wast. Het maximaal vulgewicht geeft namelijk aan hoeveel kilogram wasgoed je per wasbeurt of droogbeurt in de trommel kunt stoppen. Een was droogcombinatie heeft een apart vulgewicht voor wassen als voor drogen, aangezien je met een was droogcombinatie minder wasgoed in één keer kunt wassen dan je kunt drogen.

2. Energieklasse

Kijk naar de energieklasse op het energielabel om een idee te krijgen van hoeveel energie het apparaat verbruikt per was- of droogbeurt. De meeste was-droogcombinaties hebben energieklasse E of D. Probeer een model te vinden dat minder energie verbruikt, en bijvoorbeeld energieklasse C heeft.

3. Geluidsniveau

Het geluidsniveau kan belangrijk zijn, vooral als het apparaat in een open ruimte of dicht bij leefruimtes staat. Bij het bepalen van het geluidsniveau, wordt gekeken naar hoeveel decibel (dB) de wasdroogcombinatie produceert wanneer deze op zijn luidst is – tijdens het centrifugeren. Een was droogcombinatie wordt als ‘stil’ gezien wanneer deze niet meer dan 73 dB aan geluid produceert tijdens het centrifugeren.

4. Programma's en functies

Net zoals bij de gemiddelde wasmachine en droger, beschikt een nieuwe wasdroogcombinatie tegenwoordig ook over allemaal programma’s en functies die het wassen en drogen efficiënter, sneller, zuiniger of makkelijker kunnen maken. Denk hierbij aan een zelfreinigende wasmiddellade, uitgestelde start, een stoomfunctie en verschillende programma’s voor verschillende soorten textiel zoals de meest delicate kledingstukken, beddengoed, sportkleding of babykleding. Overweeg de verschillende was- en droogprogramma’s en extra functies die een was droogcombinatie kan bieden.

5. Prijs

De prijs is altijd een belangrijke factor bij een grote aankoop. Weeg de kosten af tegen de geboden functies en efficiëntie en laat je niet verleiden door mooie aanbiedingen of een goedkope was droogcombinatie die niet aan je eisen voldoet. Het liefst wil je natuurlijk dat deze was droogcombinatie jaren mee gaat, en daarom is het belangrijk dat je de beste was-droogcombinatie vindt voor jouw huishouden – mits deze binnen je budget pas natuurlijk.

Tips voor het gebruik en onderhoud van een wasdroogcombinatie

Goed onderhoud en juist gebruik zijn essentieel voor de levensduur en efficiëntie van je was-droogcombinatie. Hierdoor blijft het apparaat goed wassen en drogen en gaat hij ook zo lang mogelijk mee. Dit zijn onze aanbevelingen.

1. Belading

Zorg ervoor dat je het apparaat niet overbelast, en wees je bewust van het maximale vulgewicht. Dit kan leiden tot minder efficiënt wassen en drogen per keer, maar hierdoor blijft je was droogcombinatie langer in staat zijn werk te doen.

2. Reiniging en onderhoud

Regelmatige reiniging en onderhoud, zoals het schoonmaken van de filter, zijn belangrijk om het apparaat goed te laten functioneren. Controleer ook regelmatig of de binnenkant van de trommel en de rubberen delen van de was droogcombinatie schoon zijn en verwijder eventueel vuil met een spons of vochtige doek.

3. Veiligheidsmaatregelen

Volg altijd de veiligheidsinstructies van de fabrikant om risico’s te vermijden. Je leest hier meer over in de gebruiksaanwijzing van jouw was droogcombinatie. De instructies kunnen per merk en model verschillen.

Wasdroogcombinatie versus losse wasmachine en droger

Bij het overwegen van een wasdroogcombinatie versus losse wasmachine en droger, zijn er verschillende punten om te overwegen. Een wasdroogcombinatie biedt het gemak van twee apparaten in één en bespaart ruimte. Echter, afzonderlijke apparaten kunnen efficiënter zijn op het gebied van vulgewicht, snelheid en hoeveel water en energie je verbruikt.

Twijfel je nog? Eerder op deze pagina maakten we een overzicht van alle voor- en nadelen van een was-droog combinatie.

Veelgestelde vragen over wasdroogcombinaties

Het belangrijkste verschil is dat een wasdroogcombinatie zowel wast als droogt in één apparaat, terwijl een losse wasmachine en droger elk hun eigen gespecialiseerde functie hebben. De grootste redenen waarom men voor een was droogcombinatie kiest, is omdat dit ruimte bespaart en in sommige gevallen een was droogcombinatie goedkoper is in aanschaf dan twee losse apparaten.
Ja, de meeste wasdroogcombinaties hebben speciale programma’s voor delicate stoffen, maar controleer altijd het waslabel. Het kan zijn dat je dit type wasgoed met de hand moet wassen. Of bijvoorbeeld dat je het wel kunt wassen, maar niet kunt drogen met de machine.
De duur kan variëren, maar is over het algemeen langer dan bij afzonderlijke apparaten, vaak enkele uren voor een volledige cyclus.
Dit hangt af van de capaciteit van het apparaat, maar ze zijn over het algemeen beter geschikt voor kleinere huishoudens. Een groter huishouden heeft baat bij een grote trommel zodat er meer wasgoed tegelijkertijd gewassen of gedroogd kan worden. Er zijn was-droogcombinatie modellen met een 10 kg vulgewicht voor wassen, maar daarbij is het vulgewicht voor drogen aanzienlijk minder.
Nee, gewone wasmiddelen zijn geschikt, maar volg altijd de aanbevelingen van de fabrikant. Deze vind je op de verpakking van het wasmiddel.
Dit hangt af van het model. Sommige apparaten hebben deze mogelijkheid, terwijl andere alleen een koudwateraansluiting hebben.
De exacte afmetingen van een was droogcombinatie verschilt per model. Over het algemeen hebben ze een hoogte van 85 cm, zijn ze 60 cm breed en 45 tot 75 cm diep. Als in jouw situatie iedere centimeter telt, raden we aan de exacte afmetingen van jouw beoogde was-droogcombinatie te achterhalen en om te controleren of je hier voldoende plek voor hebt.
Dit kan te maken hebben met overbelading, verstopte filters of instellingen die niet correct zijn voor het type wasgoed. Hier kun je waarschijnlijk meer over vinden in je handleiding van jouw was droogcombinatie. Als je daar geen oplossing/reden vindt, kun je mogelijk contact opnemen met je leverancier, het merk of een monteur.
Raadpleeg de handleiding voor probleemoplossing en onderhoudstips, of neem contact op met een professional.
Meestal gebruiken deze apparaten dezelfde afvoer als een standaard wasmachine.