Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over het gebruik van je wasdroger

Het kan soms lastig zijn om te weten wat je wel of niet in jouw wasdroger mag stoppen. Het begrijpen van de basisrichtlijnen kan helpen bij het behoud van de kwaliteit van jouw kleding en de efficiëntie van je wasdroger. In deze rubriek behandelen we enkele van de meest gestelde vragen rondom het gebruik van de wasdroger. We beginnen met het uitleggen hoe je kunt bepalen welke kledingstukken veilig zijn voor de droger. Daarna gaan we in op de specifieke regels over wat wel en niet in de wasdroger mag. Tenslotte bespreken we waarom bepaalde materialen, zoals katoen, niet altijd geschikt zijn voor de wasdroger.
Inhoudsopgave

Hoe weet je of iets in de wasdroger mag?

Het kan verwarrend zijn om te weten of je een specifiek kledingstuk veilig in de wasdroger kunt doen. Gelukkig zijn er een paar richtlijnen die je kunt volgen. Het belangrijkste is om het waslabel van het kledingstuk te controleren. Dit label bevindt zich doorgaans aan de binnenkant van het kledingstuk en bevat symbolen die aangeven hoe je het item moet wassen en drogen.

Een vierkant met een cirkel erin betekent dat het kledingstuk in de wasdroger mag. Als dit symbool een kruis heeft, betekent dit dat het kledingstuk niet in de wasdroger mag. Daarnaast kunnen er ook stippen in de cirkel staan, die de temperatuurinstelling aangeven: één stip voor een lage temperatuur, twee stippen voor een gemiddelde temperatuur en drie stippen voor een hoge temperatuur.

Het is altijd beter om bij twijfel het kledingstuk aan de lucht te laten drogen. Het drogen van een kledingstuk dat niet geschikt is voor de wasdroger kan namelijk leiden tot krimpen of beschadigen van het materiaal.

Washer and dryer set set in the light room

Wat mag wel en wat mag niet in de wasdroger?

Het is essentieel om te weten welke materialen je veilig in jouw wasdroger kunt doen om je kleding te beschermen en de levensduur van je apparaat te verlengen.

Materialen die je meestal wel in de wasdroger kunt doen zijn katoen, acryl en polyester. Deze stoffen zijn bestand tegen de hoge temperaturen van de droger en krimpen niet snel.

Daarentegen zijn er ook een aantal materialen die je beter niet in de wasdroger kunt doen. Delicate stoffen zoals zijde, wol en kasjmier kunnen krimpen of beschadigd raken door de hitte van de wasdroger. Bovendien kunnen beha’s en andere items met een beugel of bedrading vervormen of zelfs de machine beschadigen.

Verder is het belangrijk om te weten dat je geen rubberen of plastic items in de wasdroger mag doen. De hitte kan deze materialen doen smelten, wat kan resulteren in schade aan je kleding en de droger zelf.

Ten slotte mogen kledingstukken met grote metalen onderdelen, zoals ritsen of knopen, of items die zijn versierd met parels of pailletten, niet in de wasdroger. De hitte kan deze details beschadigen en mogelijk andere kleding in de droger beschadigen.

Het is altijd een goed idee om het wasetiket van elk kledingstuk te controleren voordat je het in de wasdroger doet. Bij twijfel kun je het beste kiezen voor luchtdrogen.

De beste wasdrogers van 2024

1

Bosch WTU87675NL

Type Droger: Warmtepompdroger
Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: A+++
Geluidsniveau: 64 dB
Bekijk review
2

AEG T6DBC482 ProSense

Type Droger: Condensdroger
Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: B
Geluidsniveau: 65 dB
Bekijk review
3

Siemens WT7U4600NL SelfCleaning

Type Droger: Warmtepompdroger
Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: A+++
Geluidsniveau: 64 dB
Bekijk review

Waarom mag katoen niet in de wasdroger?

Hoewel het eerder genoemd is dat katoen vaak wel in de wasdroger kan, zijn er situaties waarin het beter is om katoenen kledingstukken aan de lucht te laten drogen. Dit komt doordat katoen onder bepaalde omstandigheden kan krimpen in de wasdroger.

Katoen is een natuurlijke vezel die de neiging heeft om te krimpen onder de invloed van warmte en beweging, beide zijn kenmerken van een wasdroger. Daarom kunnen katoenen kledingstukken, met name degenen die niet voorbehandeld zijn om krimpen te voorkomen, kleiner worden na een droogcyclus.

Bovendien kan herhaaldelijk drogen in de wasdroger ervoor zorgen dat katoenen kleding sneller slijt, wat resulteert in vervaging van de kleur en een minder zachte textuur. Dit komt doordat de hitte en beweging van de droger de vezels kunnen breken.

Om de levensduur van je katoenen kledingstukken te verlengen, is het vaak een goed idee om ze op een lage temperatuur in de droger te drogen of, indien mogelijk, aan de lucht te laten drogen. Raadpleeg altijd het wasetiket om te bepalen wat de beste droogmethode is voor elk specifiek kledingstuk.