Veelgestelde vragen

Jouw gids voor de kosten en het verbruik van een wasdroger

Begrijp je de financiële aspecten van het bezitten van een wasdroger? Het is niet alleen de initiële aankoopprijs die je in overweging moet nemen, maar ook de lopende kosten per gebruik en het jaarlijkse verbruik. Bovendien kan het verbruik en daarmee de kosten aanzienlijk variëren, afhankelijk van de leeftijd van je wasdroger. Hier vind je antwoorden op veelgestelde vragen om je te helpen deze factoren beter te begrijpen.
Inhoudsopgave

Hoeveel kost een wasdroger?

Het aankoopbedrag van een wasdroger kan sterk variëren, afhankelijk van het merk, het model en de specificaties die je kiest. Gemiddeld kan je rekenen op een prijs tussen de € 300 en € 800 voor een nieuwe wasdroger. Basis modellen zijn vaak goedkoper, terwijl modellen met geavanceerdere functies, zoals energiebesparende technologieën of extra grote capaciteit, aan de hogere kant van het prijsspectrum liggen. 

Het is belangrijk om te weten dat hoewel een goedkopere wasdroger je aanvankelijk minder geld kan kosten, deze op de lange termijn duurder kan zijn vanwege hogere energiekosten. Dus, bij het kiezen van jouw wasdroger, houd rekening met zowel de initiële kosten als de operationele kosten.

Energy consumption heat pump dryer boy thinks 1 scaled

Hoeveel kost een wasdroger per beurt?

De kosten van een wasdroger per beurt kunnen variëren, afhankelijk van het energieverbruik van het model en de elektriciteitsprijs in jouw regio. Gemiddeld kost het ongeveer € 0,50 tot € 1,00 per cyclus voor een standaard wasdroger. Energiezuinigere modellen kunnen echter minder kosten, terwijl oudere, minder efficiënte modellen waarschijnlijk meer kosten. Deze kosten worden berekend op basis van het verbruik van de wasdroger in kilowattuur (kWh) per cyclus, vermenigvuldigd met de prijs per kWh die je betaalt aan jouw energieleverancier. Houd er rekening mee dat de werkelijke kosten per beurt kunnen variëren, afhankelijk van factoren zoals de duur van de droogcyclus en het type programma dat je kiest.

De beste wasdrogers van 2024

1

Bosch WTU87675NL

Type Droger: Warmtepompdroger
Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: A+++
Geluidsniveau: 64 dB
Bekijk review
2

Samsung DV80TA220AE

Type Droger: Warmtepompdroger
Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: A+++
Geluidsniveau: 65 dB
Bekijk review
3

AEG T6DBC482 ProSense

Type Droger: Condensdroger
Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: B
Geluidsniveau: 65 dB
Bekijk review

Hoeveel verbruikt een wasdroger per jaar?

Het jaarlijkse energieverbruik van een wasdroger hangt sterk af van hoe vaak je hem gebruikt. Volgens het Nibud, verbruikt een gemiddeld gezin dat 3 tot 4 keer per week de droger gebruikt, ongeveer 180 tot 250 kWh per jaar. Met een gemiddelde elektriciteitsprijs van ongeveer €0,22 per kWh (prijspeil 2021) komt dit neer op ongeveer €40 tot €55 per jaar.

Let op, dit zijn gemiddelden. Als je jouw droger minder vaak gebruikt, zal je energieverbruik lager zijn, terwijl een hoger gebruik zal leiden tot een hoger energieverbruik. Daarnaast kan het type droger ook een groot verschil maken in het energieverbruik. Warmtepompdrogers zijn bijvoorbeeld zuiniger dan condensdrogers of afvoerdrogers. Houd deze factoren in gedachten bij het inschatten van het jaarlijkse verbruik van je wasdroger.

Wat is het verbruik van een wasdroger van 10 jaar oud?

Het energieverbruik van een 10 jaar oude wasdroger kan aanzienlijk hoger zijn dan dat van nieuwere modellen. Dit komt omdat de technologie in de loop der jaren aanzienlijk is verbeterd, waardoor nieuwe drogers efficiënter zijn dan hun oudere tegenhangers. Een wasdroger die 10 jaar geleden is geproduceerd, kan tot wel 500 kWh per jaar verbruiken, bijna twee keer zoveel als een modern, energiezuinig model. Dit komt neer op jaarlijkse elektriciteitskosten van rond de €110 (uitgaande van een elektriciteitsprijs van €0,22 per kWh).

Het is ook belangrijk om te weten dat, terwijl de levensduur van een droger kan variëren, de gemiddelde levensverwachting ongeveer 10 tot 15 jaar is. Daarom, als jouw droger 10 jaar oud is, kan het een goed moment zijn om te overwegen om te investeren in een nieuw, energiezuiniger model dat op de lange termijn minder kost om te draaien.