Beste wasmachine TEST
Wat is de wasmachine TEST?
Beste wasmachine TEST van 2025
Het klinkt misschien eenvoudig, een nieuwe wasmachine kopen. Maar er komt meer bij kijken dan je denkt! Zo zijn er ongelofelijk veel verschillende soorten wasmachines om uit te kiezen; een stille wasmachine, een energiezuinige wasmachine, een bovenlader of voorlader wasmachine, een moderne wasmachine of juist een goedkope wasmachine… En dat maakt het moeilijk om te bepalen wat voor soort wasmachine past bij de behoeftes van jou en je huishouden. Zelfs als je weet wat voor soort wasmachine geschikt is voor jou, zijn er nog meer factoren om rekening mee te houden.
Zoals de energieklasse, het kg vulgewicht (hoeveel kilo wasgoed er in een volle trommel past) en eventuele extra’s, zoals een zelfreinigende wasmiddellade, een kledingbeschermende trommel en verschillende wasprogramma’s, bijvoorbeeld voor vervelende vlekken. Als wij denken aan ‘de beste wasmachine’ heeft dat apparaat het allemaal! Dat is een stille wasmachine, met de meest zuinige klasse, de nieuwste technologie, en natuurlijk een goede prijs-kwaliteitverhouding. Zo heb je een betrouwbare wasmachine waar je jaren lang plezier van hebt!
AEG LF62CS86 ProSense
AEG LR86CB86 PowerCare
Miele WSI 863 WCS PowerWash 2.0 & TwinDos
AEG LF62CS86 ProSense
De AEG LF62CS86 ProSense bespaart energie en maakt je kleding zorgvuldig schoon.
Het apparaat heeft een A-energielabel en een zelfreinigende wasmiddellade, wat extra gemak biedt door het schoonmaken van de lade overbodig te maken. De koolborstelloze motor zorgt voor minder geluid en trillingen, ideaal voor gebruik in appartementen of 's nachts.
De wasmachine heeft een stoomfunctie die helpt bij het verwijderen van bacteriën en allergenen, hoewel het niet helpt bij het verminderen van strijkwerk. Ondanks deze handige functies, ontbreekt het de AEG LF62CS86 ProSense aan een volledige snelle wascyclus en een automatische wasmiddelvoeding. Gebruikerservaringen tonen aan dat de machine zeer stil is, zelfs bij een hoge centrifugesnelheid van 1600 rpm, en dat de grote trommel het laden van grote items vergemakkelijkt.
De wasmachine heeft een vulgewicht van 8 kg en biedt korte programma's voor snellere wasbeurten. Hoewel er handmatig wasmiddel moet worden toegevoegd, is de AEG LF62CS86 ProSense een goede aanbeveling voor wie een stille en efficiënte wasmachine zoekt.
AEG LR86CB86 PowerCare
De AEG LR86CB86 bespaart energie en tijd door zijn hoge centrifugeersnelheid en efficiëntie.
Belangrijke voordelen zijn de energiebesparing die kan oplopen tot € 360 over de levensduur van de machine, en de tijdbesparing door de hoge centrifugeersnelheid. Gebruikerservaringen benadrukken de efficiëntie en de stille werking tijdens het wassen.
Echter, de machine mist de AbsoluteCare technologie en automatische wasmiddeldosering, en heeft een geluidsniveau van 75 dB bij het centrifugeren. Gebruikers hebben positieve ervaringen met de droogresultaten en de prestaties, maar een gebruiker merkte op dat er geen geur is na het stomen zonder toevoeging van geurstoffen. De wasmachine is geschikt voor kleine tot grote wasladingen en biedt flexibiliteit voor verschillende huishoudelijke behoeften.
Belangrijke overwegingen zijn het ontbreken van de AbsoluteCare technologie en handmatige wasmiddeldosering, wat voor sommigen onhandig kan zijn. Desondanks is de AEG LR86CB86 een goede investering voor wie efficiëntie en prestaties belangrijk vindt.
Miele WSI 863 WCS PowerWash 2.0 & TwinDos
De Miele WSI 863 WCS combineert energiezuinigheid met gebruiksgemak en een stille motor.
Voordelen van deze wasmachine zijn onder meer de energie- en waterbesparing, de automatische dosering van wasmiddel, de mogelijkheid om CapDosing capsules te gebruiken voor delicate stoffen, en de duurzame en stille motor. Echter, er zijn ook nadelen: het ontbreken van een AllWater systeem, de noodzaak om handmatig wasmiddel toe te voegen als je geen navulreservoirs gebruikt, en het gebrek aan een volledige snelle wascyclus.
Gebruikerservaringen benadrukken de automatische dosering, de grote trommelcapaciteit en de stille werking als positieve punten. Sommige gebruikers merken echter trillingen op tijdens het centrifugeren en vinden de prijs aan de hoge kant. De wasmachine wordt aanbevolen voor wie op zoek is naar een efficiënte en hoogwaardige wasoplossing. Je kunt je eigen wasmiddel gebruiken met het TwinDos systeem en de ProfiEco motor maakt de machine zeer stil. CapDosing biedt een voordeel voor het wassen van speciale stoffen.
wasmachine TEST: vergeleken
Beste wasmachine test
In onze zoektocht naar de beste koop wasmachine, doen we uitgebreid onderzoek. We kijken naar vrijwel alle wasmachines die op dat moment verkrijgbaar zijn en vergelijken ze op de meeste belangrijke punten. Een wasmachine komt alleen op onze lijst ‘beste wasmachines 2025’ als hij voldoet aan bepaalde criteria.
Waar testen wij een goede wasmachine op?
Het kan best lastig zijn om na te gaan welke wasmachine goed is en welke niet, omdat er een heleboel aspecten meespelen. Daarom testen we wasmachines uitgebreid voordat ze op onze lijst met beste wasmachines komen. Zodat jij ook kunt onderscheiden wat goede wasmachines zijn, leggen we graag aan je uit waar we allemaal naar kijken bij het maken van onze selectie. Zo vinden wij de beste wasmachine voor ieder type huishouden:
Energieklasse
Het energieverbruik speelt een grote rol. Daarom zul je niet snel een wasmachine met een lagere klasse dan energieklasse B tegenkomen in onze lijst met de beste wasmachines. Steeds meer mensen kiezen voor energiezuinige wasmachines omdat ze in gebruik vaak veel goedkoper zijn dan een minder zuinige wasmachine of een oude wasmachine. In aanschaf zijn ze vaak duurder, maar omdat een energiezuinige wasmachine draait op minder elektriciteit, ben je hier uiteindelijk toch goedkoper mee uit.
Toerental
Het toerental geeft aan hoevaak de trommel van een wasmachine draait per minuut. Hoe hoger het toerental, hoe meer vocht er uit je wasgoed onttrokken wordt. Vaak zonder dat dit je meer energie kost. Om die reden kiezen wij het liefst voor wasmachines met een toerental van 1400 rpm (rounds per minute) of meer. Met een lager toerental wassen? Bij de meeste wasmachines kun je dit gemakkelijk instellen per wasbeurt.
Geluidsniveau centrifugeren
Het geluidsniveau wassen is nooit zo hoog. Maar tijdens het centrifugeren kan een wasmachine best wat lawaai maken. Als we het hebben over het geluidsniveau van een wasmachine, spreken we daarom altijd over de hoeveelheid decibel (dB) die het apparaat produceert wanneer hij centrifugeert. In onze lijst met goede wasmachines, vind je alleen stille en extra stille wasmachines, die niet meer dan 73 dB geluid produceren.
Gebruiksgemak
De meeste wasmachines die nu nieuw verkocht worden, beschikken over allemaal functies en specificaties die het voor jou makkelijker maken om de was te doen. Denk aan automatisch uitschakelen, een verlichtte en/of kledingbeschermende trommel, startuitstel, een zelfreinigende wasmiddellade, bediening via een app en een resttijdindicator. Hoe meer van deze functies een wasmachine heeft, hoe groter de kans is dat wij hem als ‘beste wasmachine’ bestempelen.
Waskwaliteit en bouwkwaliteit
Deze specificaties geven aan hoe goed een wasmachine wast en hoe sterk hij gebouwd is. Voor zowel de waskwaliteit als de bouwkwaliteit kan een wasmachines gecategoriseerd worden in basisklasse, middenklasse of topklasse. De beste wasmachine beschikt over topklasse in beide categorieën.
Type motor
De meeste wasmachines die nu verkocht worden hebben een koolborstelloze motor. Wat goed is, want dit zorgt voor een stille en zuinige wasmachine. Om op onze lijst te komen, moet een wasmachine dit type motor hebben.
Prijs en merk
De beste merken voor wasmachines zijn Siemens, Bosch, Samsung en Miele. En een Miele wasmachine wordt door gebruikers het hoogste beoordeeld. Voor deze merken betaal je echter ook vaak meer en je kan je afvragen of hun wasmachines echt de prijs waard zijn. Daarom kijken we ook heel specifiek naar de prijs-kwaliteitverhouding bij het selecteren van de beste wasmachine 2025.
Beoordeling van gebruikers
Ten slotte vinden we het heel belangrijk wat de daadwerkelijke gebruikers van hun wasmachine vinden. Daarom struinen we het internet af, op zoek naar reviews en recensies en natuurlijk ook kijkend naar de beste wasmachine van 2021 en de modellen die daarop volgden.
Koopgids: hoe vind je de beste wasmachine
We hebben je net uitgelegd welke eigenschappen wij onderzoeken in onze zoektocht naar de beste wasmachine van het jaar. Zo zijn wij er best zeker van dat wij een betrouwbare lijst creëren met de beste getest wasmachines! Maar dat betekent niet per se dat al deze wasmachines goed aansluiten op jouw behoeften en eisen. Om die reden hebben we ook op een rijtje gezet waar jij allemaal rekening mee wilt houden als je een nieuwe wasmachine koopt.
Er zijn verschillende dingen waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuwe wasmachine. Ieder huishouden heeft zo zijn eigen wensen. Het belangrijkste is dat goed nadenkt over het budget dat je beschikbaar hebt. Vervolgens is het verstandig om voor jezelf te bepalen welke eigenschappen van de wasmachine essentieel voor je zijn en welke eigenschappen wat minder belangrijk zijn.
Energiezuinigheid
Een zuinige wasmachine is goed voor het milieu en je portemonnee. Energiezuinige apparaten verdienen zichzelf binnen een aantal jaar terug.
Toerental
In de regel geldt dat hoe hoger het toerental is, hoe droger de was uit de trommel komt. Zeker voor wie geen wasdroger heeft, is dit erg belangrijk.
Vulgewicht
Hoeveel kilo wasgoed moet jij kwijt kunnen? Een goede wasmachine is niet te klein en niet te groot ten opzichte van je huishouden.
Functionaliteiten
Wasmachines hebben speciale wasprogramma’s zodat je wasgoed doelgerichter gewassen wordt en langer mee gaat.
Geluidsniveau
Niemand is graag zichzelf en zijn buren tot last omdat de centrifuge klinkt alsof er een vliegtuig laag overvliegt.
Prijs
De beste wasmachine past binnen je budget. Je kan het zo duur (en gek) maken als je wilt, of gewoon gaan voor de goedkoopste wasmachine.
Wat moet je weten van een wasmachine
Je hebt als het goed is hiervoor al het één en ander geleerd over de factoren waar je op moet letten bij het vinden van de beste wasmachine voor jouw huishouden. Bijvoorbeeld dat goedkopere wasmachines duurder zijn in gebruik, omdat ze vaak meer energie verbruiken. Maar er komt natuurlijk nog veel meer kijken bij de aankoop van een wasmachine. Hoe duur zijn wasmachines bijvoorbeeld precies in het gebruik en wat is de afschrijftijd? Daarom beantwoorden we hier nog een aantal veelgestelde vragen over wasmachines.
Wat is een goede wasmachine?
Een goede wasmachine zorgt ervoor dat jouw vuile was keer op keer stralend schoon wordt en past ook bij de gezinsgrootte van jouw huishouden. Zo hoef je niet onnodig vaak een was te draaien. De juiste wasmachine beschikt daarnaast over de functies die jij voor jezelf belangrijk vindt. Denk bijvoorbeeld aan startuitstel, als je het fijn vindt dat de was klaar is wanneer je uit je werk komt. En ten slotte is goed als hij zuinig is. Energiezuinige wasmachines zijn in aankoop iets duurder maar verdienen zichzelf in een paar jaar tijd ruim terug.
Wat kost een wasmachine?
Wasmachines zijn er in vele soorten en van tal van fabrikanten. De goedkoopste wasmachines kosten vaak een kleine €400,- terwijl de topmodellen makkelijk over de €1000,- euro gaan. Maar dit betreft enkel de aanschafprijs. De wasmachine hoort samen met de wasdroger tot de duurste huishoudelijke apparaten om te gebruiken. Dit omdat ze beide nu eenmaal veel energie verbruiken. Buiten dat heb je bij de wasmachine ook nog eens kosten voor het water en het wasmiddel. En dan is het bijvoorbeeld ook nog een stuk duurder om op 90°C dan op 30°C te wassen.
Het NIBUD heeft uitgerekend dat men op basis van een elektriciteitstarief van €0,22 per kWh een watertarief van €1,15 per m3 ongeveer de volgende bedragen kwijt is per wasbeurt. Overal is 18 eurocent aan wasmiddel bijgerekend.
- Wassen op 90°C: €0,72 per wasbeurt
- Wassen op 60°C: €0,50 per wasbeurt
- Wassen op 40°C: €0,41 per wasbeurt
- Wassen op 30°C: €0,32 per wasbeurt
Hoe lang gaat een wasmachine mee?
De levensduur van een wasmachine is afhankelijk van een aantal facturen. Een belangrijk onderdeel van de wasmachine zelf is bijvoorbeeld hoe hoog de kwaliteit en duurzaamheid van de gebruikte materialen is. Bij hetzelfde gebruik kan dat het verschil zijn tussen een levensduur van vele jaren. Het meest belangrijke daarentegen is hoe goed de wasmachine onderhouden wordt en vooral hoe vaak deze gebruikt wordt. Hier een aantal tips om de levensduur van je wasmachine te vergroten:
- Draai geen onnodige (bijna lege) wasbeurten.
- Doe maandelijks een hete was met enkel azijn of wat afwasmiddel om vuil goed weg te krijgen.
- Vervang om de 5 jaar de waterslang
- Zorg ervoor dat de wasmachine waterpas staat
Welke wasmachine moet ik kopen?
Het is voor ons mogelijk om voor iedereen direct de beste wasmachine aan te kunnen wijzen zonder op de hoogte te zijn van de specifieke wensen en eisen. Wanneer je de informatie op deze pagina in je voordeel gebruikt kan je vaak al tot een goede keuze komen. En anders kan je altijd een kijkje nemen naar de door ons als beste geteste wasmachines. Deze zullen voor de meeste huishoudens meer dan goed genoeg zijn.
Waarom moet een wasmachine waterpas staan?
Een wasmachine staat waterpas wanneer hij volledig recht staat. Als een wasmachine niet waterpas staat kan hij onnodig veel gaan schudden, en dat veroorzaakt een hoop lawaai maar het vergroot ook de kans op schade aan de onderdelen van de wasmachine. En dat kan de levensduur van het apparaat flink aantasten. Wasmachines beschikken vaak over draaipootjes waarmee je hem gemakkelijk waterpas zet.