Beste smalle wasmachine

Wat is een smalle wasmachine?

Een smalle wasmachine is een wasmachine met een maximale breedte van 60 cm. Een smalle wasmachine is erg handig wanneer je weinig ruimte hebt.
Bekijk onze unieke top 3 met de beste smalle wasmachines van 2025.

Beste smalle wasmachine van 2025

1

AEG LF62CS86 ProSense

2

AEG LR86CB86 PowerCare

3

Miele WSF 363 WCS PowerWash 2.0

Laatste update 28 januari 2025

Beste smalle wasmachine van 2025

1

AEG LF62CS86 ProSense

Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 75 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
2

AEG LR86CB86 PowerCare

Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: A-20%
Geluidsniveau: 75 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
3

Miele WSF 363 WCS PowerWash 2.0

Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 69 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
1

AEG LF62CS86 ProSense

De AEG LF62CS86 ProSense bespaart energie en maakt je kleding zorgvuldig schoon.

De best geteste smalle wasmachine van 2025 is de AEG LF62CS86 ProSense. De AEG LF62CS86 ProSense is een energiezuinige en gebruiksvriendelijke wasmachine die bekend staat om zijn stille werking. Deze wasmachine is uitgerust met ProSense-technologie, die de hoeveelheid wasgoed detecteert en de cyclusduur aanpast, wat zorgt voor een langere levensduur van je kleding en energiebesparing.

Het apparaat heeft een A-energielabel en een zelfreinigende wasmiddellade, wat extra gemak biedt door het schoonmaken van de lade overbodig te maken. De koolborstelloze motor zorgt voor minder geluid en trillingen, ideaal voor gebruik in appartementen of 's nachts.

De wasmachine heeft een stoomfunctie die helpt bij het verwijderen van bacteriën en allergenen, hoewel het niet helpt bij het verminderen van strijkwerk. Ondanks deze handige functies, ontbreekt het de AEG LF62CS86 ProSense aan een volledige snelle wascyclus en een automatische wasmiddelvoeding. Gebruikerservaringen tonen aan dat de machine zeer stil is, zelfs bij een hoge centrifugesnelheid van 1600 rpm, en dat de grote trommel het laden van grote items vergemakkelijkt.

De wasmachine heeft een vulgewicht van 8 kg en biedt korte programma's voor snellere wasbeurten. Hoewel er handmatig wasmiddel moet worden toegevoegd, is de AEG LF62CS86 ProSense een goede aanbeveling voor wie een stille en efficiënte wasmachine zoekt.
2

AEG LR86CB86 PowerCare

De AEG LR86CB86 bespaart energie en tijd door zijn hoge centrifugeersnelheid en efficiëntie.

De AEG LR86CB86 PowerCare is een efficiënte wasmachine met het PowerCare-systeem voor een gelijkmatige verdeling van het wasmiddel en de ProSteam stoomfunctie die het strijken vermindert. Het apparaat is energiezuinig met een A-20% label en heeft een hoge centrifugeersnelheid van 1600 tpm, waardoor wasgoed droger uit de trommel komt. Het beschikt over een snel wasprogramma van 59 minuten voor een halfvolle trommel.

Belangrijke voordelen zijn de energiebesparing die kan oplopen tot € 360 over de levensduur van de machine, en de tijdbesparing door de hoge centrifugeersnelheid. Gebruikerservaringen benadrukken de efficiëntie en de stille werking tijdens het wassen.

Echter, de machine mist de AbsoluteCare technologie en automatische wasmiddeldosering, en heeft een geluidsniveau van 75 dB bij het centrifugeren. Gebruikers hebben positieve ervaringen met de droogresultaten en de prestaties, maar een gebruiker merkte op dat er geen geur is na het stomen zonder toevoeging van geurstoffen. De wasmachine is geschikt voor kleine tot grote wasladingen en biedt flexibiliteit voor verschillende huishoudelijke behoeften.

Belangrijke overwegingen zijn het ontbreken van de AbsoluteCare technologie en handmatige wasmiddeldosering, wat voor sommigen onhandig kan zijn. Desondanks is de AEG LR86CB86 een goede investering voor wie efficiëntie en prestaties belangrijk vindt.
3

Miele WSF 363 WCS PowerWash 2.0

Deze wasmachine is energiezuinig en heeft een snelle QuickPowerWash functie.

De Miele WSF 363 WCS PowerWash 2.0 is een efficiënte en energiezuinige wasmachine die uitblinkt in zijn prestaties. Met de PowerWash 2.0 technologie wordt water efficiënt over het wasgoed gesproeid, wat zorgt voor grondige reiniging met minder water- en energieverbruik.

CapDosing is een speciale functie die bescherming biedt aan delicate stoffen zoals wol en zijde door middel van wasmiddelcapsules. De QuickPowerWash functie wast een halve lading in slechts 49 minuten, ideaal voor snelle wasbeurten. Met een hoog vulgewicht van 8 kg is de machine geschikt voor huishoudens van 2 tot 3 personen. Gebruikers waarderen de stille werking, vooral tijdens het centrifugeren met 1600 toeren per minuut.

Een nadeel is het ontbreken van TwinDos, waardoor je zelf de hoeveelheid wasmiddel moet doseren. De machine is aan de prijzige kant en biedt geen volledige bediening op afstand. Toch zijn gebruikers tevreden over de energiezuinigheid en de gebruiksvriendelijke app die meldingen stuurt bij een voltooide was. De wasmachine is aan te raden voor wie kwaliteit en duurzaamheid belangrijk vindt, ondanks de hogere prijs.

Afmetingen van een wasmachine

Heb je een nieuwe wasmachine nodig maar heb je slechts beperkte ruimte in je washok, badkamer of bijkeuken? In zo’n geval kan een smalle wasmachine ideaal zijn. Smalle wasmachines zijn maximaal 60 cm breed, wat heel handig kan zijn als je hem bijvoorbeeld in een krappe ruimte moet plaatsen. De afmetingen van een wasmachine kunnen heel nauw luisteren, dus zorg ervoor dat je vooraf alles nauwkeurig en precies opgemeten hebt.

Hoogte wasmachine

De standaardhoogte van een wasmachine is 85 cm. Vrijwel iedere voorlader wasmachine (met de deur aan de voorzijde) is zo hoog. Als de ruimte voor een wasmachine heel nauw luistert, doe je er echter goed aan om de hoogte van het apparaat op te meten. Tussen verschillende wasmachinemerken kan er namelijk een héél klein verschil zitten in de hoogte.

Diepte wasmachine

De diepte van een voorlader wasmachine ligt altijd tussen de 60 en 70 cm. Dit is inclusief eventuele uitsteeksels. De diepte van een wasmachine staat vaak in verhouding met het vulgewicht (hoeveel kilo wasgoed er in de trommel past). Over het algemeen geldt dat hoe dieper de wasmachine is, hoe meer vulgewicht hij heeft.

Breedte wasmachine

De standaardbreedte van een wasmachine is 60 cm. Er zijn echter ook wasmachines met een breedte van 65 cm of breder. Als je goed zoekt, zijn er ook wasmachines die 59 cm breed zijn, maar vaak komt het niet voor. Vrijwel alle voorlader wasmachines hebben een breedte van 60 cm.

Alternatieven voor een smalle wasmachine

Ben je er nog niet zeker van dat je een smalle wasmachine wilt kopen? Naast een smalle wasmachine zijn er ook nog een aantal andere alternatieven die je kunt overwegen. Deze alternatieven vind je hieronder:

Bovenlader wasmachine

Als je maar weinig ruimte hebt voor het plaatsen van een wasmachine, is een bovenlader wasmachine wellicht ook een optie voor jou! Deze wasmachines hebben de deur aan de bovenzijde zitten, waardoor je minder hoef te bukken om bij de trommel te kunnen. Hierdoor is de bovenlader de ideale wasmachine voor ouderen of mensen met rugklachten. 

Daarnaast zijn bovenladers qua formaat iets hoger (90 cm in plaats van 85 cm), een stuk smaller (40 cm in plaats van 60 cm) en hebben ze een standaarddiepte van 60 cm, terwijl dat bij een voorlader ook 70 cm kan zijn. Over het algemeen nemen bovenladers daarom minder ruimte in beslag dan voorlader wasmachines.

Er worden over het algemeen minder bovenlader geproduceerd dan voorladers, maar dit hoef geen nadeel te zijn. Hierdoor kun je namelijk makkelijker een keuze maken, als je eenmaal zeker weet dat je een bovenlader wasmachine wilt. Daarnaast zijn bovenladers vaak relatief eenvoudige appraten; ze hebben minder opties en programma’s dan andere moderne wasmachines, waardoor ze gemakkelijk in gebruik zijn. 

Wasdroogcombinatie

Als je krap in ruimte zit voor een wasmachine, heb je misschien ook geen plek voor een wasdroger. Als je toch graag je wasgoed in de droger stopt, kun je dan kiezen voor een smalle was-droogcombinatie. Dit is een wasmachine én droger in één. Door te kiezen voor een was-droogcombinatie bespaar je echter niet alleen ruimte, je bespaart ook geld en tijd. Onze uitleg:

Als je een nieuwe wasmachine en een nieuwe droger moet kopen, ben je waarschijnlijk meer geld kwijt dan aan een was-droogcombinatie. Het kopen van dit ene apparaat is namelijk goedkoper dan twee losse apparaten.

Daar bovenop komt ook nog eens dat je tijd kunt besparen door te kiezen voor een was-droogcombinatie. Je hoeft je net-gewassen wasgoed namelijk niet over te plaatsen naar je droger. Je wasgoed wordt schoon én droog in hetzelfde apparaat. Afhankelijk van je wasmachine en het type wasgoed, kun je vooraf instellen dat er een droogprogramma begint nadat het wasprogramma is afgelopen.

Wat moet je weten van een smalle wasmachine

Er zijn helaas geen wasmachines die 55 cm breed zijn. De standaardbreedte van een voorlader wasmachine is 60 cm. Er zijn enkele wasmachines op de markt die 59 cm zijn, maar smaller dan dat wordt het niet. Behalve als je kijkt naar bovenlader wasmachines. Die hebben namelijk een standaardbreedte van 40 cm.
Hoeveel ruimte je nodig hebt voor een wasmachine, is allereerst afhankelijk van de grootte van de wasmachine. De meeste wasmachines hebben een hoogte van 85 cm, een breedte van 60 cm en een diepte van 60 tot 70 cm. Of je je wasmachine vrij plaatst of inbouwt; zorg voor voldoet ruimte voor ventilatie rondom de wasmachine. Meet daarvoor de exacte afmetingen van de wasmachine op en zorg ervoor dat je 5 tot 10 cm ruimte achter de wasmachine vrijlaat, en 2 cm aan beide zijkanten.