Veelgestelde vragen

Wat is stijven wasmachine

Stijven is een term die oorspronkelijk werd gebruikt in de context van wassen en strijken. Het is een proces waarbij een stijfseloplossing aan stoffen wordt toegevoegd om ze een gladdere afwerking en een scherpe, nette look te geven. Je kleding krijgt dus een zekere ‘stijfheid’, vandaar de term ‘stijven’. Echter, de term ‘stijven wasmachine’ is niet een gevestigde of standaardterm in de Nederlandse taal. Het zou kunnen dat je verwijst naar een wasmachine die een functie heeft voor stijven, maar dergelijke machines zijn vrij zeldzaam, omdat de praktijk van het stijven van kleding minder gebruikelijk is geworden in de moderne tijd.

In het verleden, toen katoen en linnen veel voorkomende stoffen waren, werd stijven veel gebruikt. Deze stoffen kreukelen gemakkelijk en het stijven hielp om ze netter en kreukvrij te houden. Maar met de komst van synthetische stoffen en kledingstukken die gemakkelijk te onderhouden zijn, is het gebruik van stijven afgenomen.

Hoewel er dus niet zoiets bestaat als een specifieke ‘stijven wasmachine’, kun je wel zelf stijfsel toevoegen aan jouw was in de wasmachine als je dit wenst. Er zijn stijfselproducten op de markt die je kunt kopen en gebruiken volgens de instructies op de verpakking. Meestal betekent dit dat je het stijfsel toevoegt aan het waswater in jouw wasmachine. Zorg er altijd voor dat je de instructies op jouw stijfselproduct en jouw wasmachine volgt om schade aan jouw kleding of machine te voorkomen.

Daarnaast, als je een stoomstrijkijzer hebt, is het mogelijk om kledingstukken te stijven door de stoomfunctie te gebruiken. Dit geeft een vergelijkbaar effect als het traditionele stijven, maar zonder de noodzaak van een speciaal stijfselproduct. Vergeet niet dat het stijven van kleding extra tijd en moeite kost, dus het is aan jou om te beslissen of het de extra stap waard is.

What clothes should be put in a heat pump dryer woman in the laundry

De beste wasmachines van 2024

1

Samsung WW90T636ALH Autodose

Vulgewicht: 9 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 72 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
2

Miele WSF 363 WCS PowerWash 2.0

Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 69 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
3

Miele WWR 760 WPS PowerWash 2.0 & TwinDos

Vulgewicht: 9 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 68 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review