Veelgestelde vragen

Alles wat je moet weten over de afmetingen en het gewicht van wasmachines

Het begrijpen van de grootte en het gewicht van je wasmachine is een essentieel aspect bij de aanschaf of het verplaatsen ervan. Dit artikel behandelt veelgestelde vragen over de hoogte, breedte, diepte, algehele grootte en het gewicht van wasmachines. We vergelijken zelfs het gewicht van een wasmachine met dat van een droger om je te helpen een beter beeld te krijgen.

De vragen zijn zorgvuldig gerangschikt voor een vlot verloop, beginnend met specifieke afmetingen zoals hoogte, breedte en diepte. Daarna bekijken we de algemene grootte en eindigen we met een vergelijking van het gewicht tussen een wasmachine en een droger. Deze informatie is vooral handig bij het plannen van de ruimte of bij het verplaatsen van je apparaten.

Inhoudsopgave

Hoe hoog is een wasmachine?

De hoogte van een wasmachine varieert, afhankelijk van het model en het merk, maar de gemiddelde hoogte ligt tussen 84 en 85 centimeter. Dit is een standaardhoogte ontworpen om onder de meeste aanrechtbladen te passen in de keuken of de bijkeuken. Maar er zijn ook compactere modellen beschikbaar voor kleinere ruimtes, en deze kunnen een beetje lager zijn. Het is belangrijk om de exacte afmetingen van jouw specifieke model te controleren voordat je een wasmachine aanschaft of verplaatst.
Miele Twindos empty washing machine in the grey room

Hoe breed is een wasmachine?

De breedte van een wasmachine kan ook variëren, maar de meeste standaard wasmachines hebben een breedte tussen 59,5 en 60 centimeter. Deze maat is ontworpen om in de meeste wasruimtes te passen. Er zijn echter ook smallere modellen beschikbaar, vaak geclassificeerd als slanke of compacte wasmachines, die geschikt kunnen zijn als je ruimte beperkt is. Het is altijd raadzaam om de beschikbare ruimte in jouw huis te meten en te vergelijken met de specificaties van de wasmachine voordat je deze aanschaft.

De beste wasmachines van 2024

1

Samsung WW90T636ALH Autodose

Vulgewicht: 9 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 72 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
2

Miele WSF 363 WCS PowerWash 2.0

Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 69 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
3

Miele WWR 760 WPS PowerWash 2.0 & TwinDos

Vulgewicht: 9 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 68 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review

Hoe diep is een wasmachine?

Wat betreft de diepte van een wasmachine, vind je over het algemeen modellen die variëren van 50 tot 65 centimeter. Wasmachines met een grotere capaciteit hebben vaak een grotere diepte om ruimte te bieden voor de grotere trommel. Maar net zoals bij hoogte en breedte, is het belangrijk om jouw specifieke ruimtebehoefte in acht te nemen. Het is essentieel om te controleren of je voldoende ruimte hebt voor de wasmachine, inclusief extra ruimte voor water- en elektriciteitsaansluitingen, voordat je jouw keuze maakt.

Hoe groot is een wasmachine?

De grootte van een wasmachine wordt bepaald door de combinatie van de hoogte, breedte en diepte. Zoals we eerder al hebben vermeld, hebben de meeste standaard wasmachines een hoogte van 84-85 centimeter, een breedte van 59,5-60 centimeter en een diepte variërend van 50 tot 65 centimeter.

Echter, de ‘grootte’ van een wasmachine kan ook verwijzen naar de capaciteit van de trommel, uitgedrukt in kilogram. Deze capaciteit bepaalt hoeveel was je in één keer kunt doen. Trommelgroottes variëren meestal van ongeveer 5 kilogram voor een compact model tot wel 12 kilogram voor grotere, vaak ‘gezinsformaat’, machines. Je moet overwegen hoeveel was je gewoonlijk doet en hoeveel ruimte je beschikbaar hebt bij het kiezen van de grootte van je wasmachine.

Wat is zwaarder, een wasmachine of een droger?

Het gewicht van zowel wasmachines als drogers varieert sterk afhankelijk van het model, de grootte en de functies. Over het algemeen hebben wasmachines echter de neiging om zwaarder te zijn dan drogers. Dit komt doordat wasmachines een zware motor en andere componenten nodig hebben om het water effectief te kunnen bewegen en de kleding te reinigen.

Een standaard wasmachine weegt meestal tussen de 60 en 90 kilogram, terwijl een standaard droger over het algemeen iets lichter is, met een gewicht tussen de 50 en 60 kilogram. Deze cijfers kunnen echter variëren, dus het is altijd een goed idee om de productspecificaties te controleren. Hou er ook rekening mee dat je bij het verplaatsen van deze apparaten mogelijk hulp nodig hebt vanwege hun omvang en gewicht.