Veelgestelde vragen

De complete gids voor het reinigen en onderhouden van je wasmachine

Als je merkt dat je kleding niet zo fris ruikt als je zou willen, of als je wasmachine een onaangename geur verspreidt, dan is het tijd om je wasmachine eens grondig te reinigen. Het goed onderhouden van je wasmachine is essentieel om ervoor te zorgen dat deze efficiënt blijft werken en langer meegaat. In deze gids vind je een verzameling veelgestelde vragen over het reinigen en onderhouden van je wasmachine. We beginnen met de basis en gaan dan over op specifiekere onderwerpen zoals het reinigen van de trommel, het verwijderen van vetluis, en de voordelen van verschillende reinigingsmiddelen.
Inhoudsopgave

Waarom moet je de wasmachine schoonmaken?

Het lijkt misschien niet intuïtief om een apparaat dat ontworpen is om schoon te maken, zelf schoon te maken, maar je wasmachine heeft wel degelijk regelmatige reiniging nodig. Door het regelmatig wassen van kleding kunnen zich in de loop van de tijd zeepresten, vuil, huidschilfers en haar in je wasmachine ophopen. Deze resten kunnen vervolgens een ideale voedingsbodem vormen voor bacteriën en schimmels, die zowel nare geuren kunnen veroorzaken als de efficiëntie van je machine kunnen verminderen. Bovendien kunnen vastzittende resten in de loop van de tijd schade aan je machine veroorzaken. Regelmatig reinigen helpt om deze problemen te voorkomen en zorgt ervoor dat je wasmachine efficiënt blijft werken en je kleding zo schoon mogelijk maakt.
Water consumption washing machine woman cleaning washing machine

Hoe vaak moet de wasmachine gereinigd worden?

Het hangt een beetje af van hoe vaak je je wasmachine gebruikt en wat je precies wast, maar als algemene regel is het een goed idee om je wasmachine één keer per maand grondig te reinigen. Als je merkt dat je wasmachine begint te ruiken of als je vaak vuile, vettige of bijzonder vuile kleding wast, wil je deze misschien vaker reinigen, bijvoorbeeld om de twee weken. Het regelmatig schoonmaken van je wasmachine zorgt ervoor dat hij op zijn best blijft presteren en verlengt ook de levensduur van het apparaat. Onthoud ook om na elk gebruik de deur van je wasmachine open te laten, zodat de binnenkant kan drogen en schimmelvorming wordt voorkomen.

De beste wasmachines van 2024

1

Samsung WW90T636ALH Autodose

Vulgewicht: 9 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 72 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
2

Miele WSF 363 WCS PowerWash 2.0

Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 69 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
3

Miele WWR 760 WPS PowerWash 2.0 & TwinDos

Vulgewicht: 9 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 68 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review

Hoe reinig je een wasmachine?

Het reinigen van je wasmachine is geen ingewikkeld proces en het vereist geen speciale gereedschappen.
Hier zijn de stappen die je moet volgen:

Reinig de buitenkant: veeg de buitenkant van je wasmachine schoon met een vochtige doek. Let vooral op de knoppen en het gebied rond de deur.

Reinig de wasmiddellade: trek de wasmiddellade eruit (als dat kan) en spoel hem af onder een hete kraan. Gebruik een oude tandenborstel om vastzittende resten wasmiddel en wasverzachter te verwijderen.

Reinig de trommel: voeg 2 kopjes witte azijn toe aan de trommel en voer een hete wasbeurt uit zonder kleding. De azijn zal helpen om zeepresten en andere ophopingen in de machine te verwijderen.

Reinig de rubberen afdichting: veeg de rubberen afdichting rond de deuropening af met een vochtige doek en een mild schoonmaakmiddel.

Reinig het filter: de procedure om het filter te reinigen varieert per machine, maar je kunt over het algemeen de instructies in de handleiding van je machine volgen om te leren hoe je dit moet doen.

Door deze stappen regelmatig te volgen, blijft je wasmachine schoon en functioneert hij optimaal.

Hoe kan ik de trommel van mijn wasmachine reinigen?

Om de trommel van je wasmachine te reinigen, volg je de volgende stappen:

Selecteer het heetste wasprogramma: kies het heetste beschikbare wasprogramma op je wasmachine.

Toevoegen van reinigingsmiddel: in plaats van wasmiddel, voeg een kopje soda of twee kopjes witte azijn toe aan het wasmiddelbakje.

Start het wasprogramma: laat de wasmachine het volledige programma draaien zonder kleding.

Deze procedure zal alle achtergebleven zeepresten en vuil in de trommel van je wasmachine verwijderen. Het wordt aanbevolen om deze reiniging maandelijks uit te voeren, vooral als je merkt dat je wasmachine een onaangename geur heeft of niet meer zo goed schoonmaakt als voorheen.

Wat is trommelreiniging voor een wasmachine?

Trommelreiniging is een proces dat helpt bij het verwijderen van opgebouwd vuil, wasmiddelresten en onaangename geuren uit de trommel van je wasmachine. Dit is een belangrijk onderhoudsproces om de levensduur van je wasmachine te verlengen en de efficiëntie van het wassen te verbeteren.

Veel moderne wasmachines hebben een specifiek trommelreinigingsprogramma ingebouwd. Dit programma draait op een hoge temperatuur en is ontworpen om de trommel grondig te reinigen zonder de noodzaak van kleding of wasmiddel. Het is aanbevolen om deze functie regelmatig te gebruiken – ongeveer eens per maand – om je wasmachine in goede staat te houden.

Als jouw wasmachine geen specifieke trommelreinigingsfunctie heeft, kun je nog steeds de trommel reinigen door de stappen te volgen die worden beschreven in de vorige FAQ.

Hoe kan ik een stinkende wasmachine schoonmaken?

Als je wasmachine een onaangename geur heeft, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om deze schoon te maken en de geur te verwijderen:

Reinig de wasmachinetrommel: volg de stappen voor trommelreiniging zoals beschreven in de vorige FAQ’s. Dit zal helpen om resten wasmiddel en vuil te verwijderen die de geur kunnen veroorzaken.

Maak het wasmiddelbakje schoon: verwijder het bakje volgens de instructies van de fabrikant en maak het schoon met warm water en een zachte borstel.

Reinig de rubberen afdichting: vuil en wasmiddel kunnen zich ophopen in de rubberen afdichting, wat kan bijdragen aan de onaangename geur. Veeg dit gebied af met een doek gedrenkt in een mengsel van warm water en azijn.

Laat de wasmachine deur open: wanneer je de wasmachine niet gebruikt, laat de deur open zodat de binnenkant van de machine kan drogen. Dit zal helpen om schimmel en muffe geuren te voorkomen.

Gebruik een wasmachinereiniger: er zijn specifieke reinigingsproducten op de markt die zijn ontworpen om wasmachines te reinigen en te ontdoen van geuren. Volg de instructies op de verpakking van het product.

Door deze stappen te volgen, zou je in staat moeten zijn om de onaangename geur uit je wasmachine te verwijderen en te voorkomen dat deze terugkomt.

Hoe krijg je vetluis uit de wasmachine?

Vetluis, ook bekend als wasluis of wasmachinebacteriën, zijn bacteriën die zich kunnen ophopen in je wasmachine door het gebruik van te veel wasmiddel of door vaak op lage temperaturen te wassen. Hier zijn enkele stappen om vetluis uit je wasmachine te verwijderen:

Voer een heet wasprogramma uit: zet je wasmachine op het heetste programma en laat het draaien zonder wasgoed. Dit helpt om de bacteriën te doden.

Gebruik soda of azijn: soda of azijn kan helpen om de vetluis te doden en je machine te reinigen. Voeg een kopje soda of twee kopjes witte azijn toe aan het wasmiddelbakje en voer een heet wasprogramma uit.

Maak de machine schoon: veeg de trommel, de deur en het wasmiddelbakje schoon met een doek gedrenkt in een mengsel van warm water en azijn. Vergeet ook niet de deurrubber en de filter schoon te maken.

Droog de machine: laat de deur van de wasmachine open na elke wasbeurt om te voorkomen dat er vocht in de machine blijft zitten, wat kan leiden tot de groei van bacteriën.

Gebruik minder wasmiddel: te veel wasmiddel kan bijdragen aan de opbouw van vetluis. Gebruik de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel en overweeg af en toe een wasbeurt te doen met alleen water.

Was regelmatig op hoge temperatuur: hoewel wassen op lage temperaturen energiezuinig is, kan het ook bijdragen aan de opbouw van vetluis. Probeer minstens één keer per maand een wasbeurt te doen op hoge temperatuur om de machine schoon te houden.

Met deze stappen zou je in staat moeten zijn om vetluis uit je wasmachine te verwijderen en toekomstige opbouw te voorkomen.

Hoe maak je het rubber van een wasmachine schoon?

Het schoonmaken van het rubber van je wasmachine is een belangrijk onderdeel van het algemene onderhoud, omdat er gemakkelijk vuil, haar en wasmiddelresten kunnen ophopen. Hier volgen enkele stappen om dit te doen:

Beschermende maatregelen: trek huishoudhandschoenen aan om je handen te beschermen en zorg ervoor dat de wasmachine is uitgeschakeld.

Maak de reinigingsoplossing: meng gelijke delen witte azijn en water in een spuitfles om een reinigingsoplossing te maken.

Toepassen van de reinigingsoplossing: spuit de reinigingsoplossing royaal over het rubberen afdichtingsgebied van de wasmachine en laat dit ongeveer 15 minuten inwerken.

Inweken: de azijn zal helpen om schimmel en zeepresten te doden en op te lossen.

Schrobben: gebruik na het inweken een oude tandenborstel of een kleine scrubborstel om het rubberen gebied zorgvuldig schoon te maken. Bereik alle plooien en spleten waar vuil en schimmel kunnen zitten.

Afnemen: veeg het rubberen gebied af met een vochtige doek om eventuele resterende reinigingsoplossing en losgemaakt vuil of schimmel te verwijderen.

Drogen: laat het rubberen gebied volledig drogen voordat je de wasmachine weer gebruikt. Je kunt de deur open laten om de droogtijd te versnellen.

Dit proces kan indien nodig om de paar maanden worden herhaald, of vaker als je merkt dat er schimmel of een onaangename geur begint te ontwikkelen.

Hoe vaak moet je het filter van de wasmachine reinigen?

Het wordt algemeen aanbevolen om het filter van je wasmachine ongeveer elke drie tot zes maanden schoon te maken, maar dit kan variëren afhankelijk van hoe vaak je de wasmachine gebruikt en het type was dat je doet. Als je merkt dat de wasmachine niet goed leegloopt, dat het wasgoed niet zo schoon is als het zou moeten zijn, of dat de machine lawaaieriger is dan normaal, dan kan het zijn dat het filter moet worden schoongemaakt.

 

 

Hoe maak ik het filter van mijn wasmachine schoon?

Het filter van je wasmachine speelt een cruciale rol in de werking van je apparaat. Het vangt alle pluisjes, haren en andere deeltjes op die loskomen van je kleding tijdens de wasbeurt. Hier is hoe je het filter van je wasmachine kunt schoonmaken:

  1. Uitschakelen en ontkoppelen: zorg ervoor dat de wasmachine volledig is uitgeschakeld en losgekoppeld van de stroomvoorziening.
  2. Locatie van het filter: zoek de locatie van het filter op je wasmachine. Raadpleeg eventueel de handleiding voor specifieke instructies.
  3. Plaats een bak of handdoek: plaats een ondiepe bak of handdoek onder het filter om eventueel water op te vangen.
  4. Openen van het filter: draai de filterkap tegen de klok in om deze te openen en verwijder het filter.
  5. Reiniging van het filter: spoel het filter grondig af onder stromend warm water en gebruik een zachte borstel om eventueel vuil of voorwerpen te verwijderen.
  6. Terugplaatsen van het filter: plaats het schone filter terug en draai de filterkap met de klok mee om deze te sluiten.
  7. Controleer de bevestiging: controleer of het filter stevig vastzit en sluit het klepje.
  8. Regelmatig onderhoud: herinner jezelf eraan om deze taak regelmatig uit te voeren om de efficiëntie van je wasmachine te behouden en mogelijke problemen te voorkomen.

Dit regelmatige onderhoud is belangrijk om ervoor te zorgen dat je wasmachine optimaal blijft presteren.

Hoe reinig je een wasmachine met soda?

Het gebruik van soda is een effectieve manier om je wasmachine te reinigen en te ontgeuren. Hier zijn de stappen om je wasmachine met soda te reinigen:

Toevoegen van soda: voeg ongeveer 50 gram soda toe aan het wasmiddelbakje van je wasmachine.

Instellen van het wasprogramma: stel de wasmachine in op het heetste wasprogramma en de langste cyclustijd.

Start de wasmachine: start de wasmachine zonder wasgoed erin. De soda zal zich vermengen met het hete water en door de wasmachine verspreiden, waardoor zeepresten en vuil worden opgelost.

Laat de cyclus afmaken: laat de wasmachine de volledige cyclus afmaken.

Reinig het wasmiddelbakje, de trommel en de rubberen deurrand: wanneer de cyclus is voltooid, maak je het wasmiddelbakje, de trommel en de rubberen deurrand schoon met een doek om eventuele achtergebleven resten te verwijderen.

Laat de deur open om te drogen: laat de deur van de wasmachine open om het interieur te laten drogen.

Belangrijke opmerking: controleer altijd of de fabrikant het gebruik van soda in de wasmachine goedkeurt, aangezien dit in sommige gevallen de garantie kan beïnvloeden.

Hoe maak je de wasmachine schoon met azijn?

Het gebruik van witte azijn is een andere effectieve en milieuvriendelijke manier om je wasmachine te reinigen en op te frissen. Hier zijn de stappen om je wasmachine met azijn schoon te maken:

Voeg azijn toe aan het wasmiddelbakjevoeg ongeveer 2 kopjes witte azijn toe aan het wasmiddelbakje van je wasmachine.

Stel de wasmachine inzet je wasmachine op het heetste en langste wasprogramma.

Start de wasmachine zonder wasgoedstart de wasmachine zonder wasgoed. De azijn zal zich vermengen met het hete water en door de wasmachine verspreiden, waardoor het zeepresten en kalkaanslag kan afbreken.

Laat de cyclus voltooien: laat de wasmachine de volledige cyclus voltooien. 

Reinig het wasmiddelbakje, de trommel en de rubberen deurrandwanneer de cyclus is voltooid, maak je het wasmiddelbakje, de trommel en de rubberen deurrand schoon met een doek om eventuele achtergebleven resten te verwijderen.

Laat de deur open om te drogen: laat de deur van de wasmachine open om het interieur te laten drogen.

Belangrijke opmerking: als je wasmachine een sterke azijngeur heeft na het reinigen, kun je een extra spoelcyclus uitvoeren om de geur te verwijderen.

Hoe moet een wasmachine onderhouden worden?

Een goed onderhouden wasmachine gaat langer mee, werkt efficiënter en voorkomt onaangename geuren. Hier zijn enkele tips voor het onderhouden van je wasmachine:

Regelmatige reiniging: maak de binnenkant van je wasmachine eens per maand schoon met een speciaal reinigingsmiddel, soda of azijn om zeepresten, vuil en geurtjes te verwijderen.

Filter reinigen: het wordt aanbevolen om de filter van je wasmachine elke drie tot zes maanden schoon te maken om verstoppingen te voorkomen.

Deurafdichting schoonmaken: het rubberen afdichtingsgebied, ook bekend als de deurafdichting, kan vuil en schimmel verzamelen. Reinig dit gebied regelmatig met een zachte doek en een oplossing van water en witte azijn.

Wasmiddelbakje schoonmaken: zeepresten kunnen zich ophopen in het wasmiddelbakje. Haal het bakje eruit, indien mogelijk, en maak het regelmatig schoon onder warm water.

Trommel reinigen: een speciale trommelreinigingscyclus of een lege wasbeurt op de hoogste temperatuur met soda of azijn kan helpen om de trommel schoon en vrij van onaangename geuren te houden.

Laat de deur open: na het wassen, laat je de deur open om de wasmachine te laten luchten en drogen. Dit voorkomt dat er zich schimmel en geuren vormen.

Controleer de slangen: controleer regelmatig de watertoevoer- en afvoerslangen op scheuren, lekken of zwakke plekken. Een gescheurde slang kan leiden tot waterlekkage en schade aan je huis.

Door deze onderhoudstaken regelmatig uit te voeren, kan je de levensduur van je wasmachine verlengen en ervoor zorgen dat deze optimaal werkt.

Hoe reinig ik mijn wasmachine met een vaatwastablet?

Het gebruik van vaatwastabletten kan een effectieve manier zijn om je wasmachine te reinigen. Hoewel het misschien vreemd klinkt, kunnen deze tabletten hardnekkige zeepresten en kalkaanslag verwijderen. Volg deze stappen om je wasmachine met een vaatwastablet schoon te maken:

Plaatsing van het vaatwastabletplaats één of twee vaatwastabletten in de trommel van je wasmachine. Je hoeft ze niet in het wasmiddelbakje te doen.

Selecteer het heetste wasprogrammakies het heetste wasprogramma dat beschikbaar is op je wasmachine. Dit garandeert een volledige oplossing van het vaatwastablet, zodat het zijn reinigende werking effectief kan uitvoeren.

Start de wasmachine zonder wasgoedstart de wasmachine zonder wasgoed. Het vaatwastablet zal oplossen in het water en gelijkmatig door de machine worden verspreid, waardoor alle vuil en resten worden aangepakt.

Laat de cyclus voltooienlaat de wasmachine de volledige cyclus voltooien.

Reinig het wasmiddelbakje, de trommel en de rubberen deurrandna de cyclus, maak je het wasmiddelbakje, de trommel en de rubberen deurrand schoon met een doek om eventuele achtergebleven resten te verwijderen.

Laat de deur open om te drogenlaat de deur van de wasmachine open om het interieur te laten drogen.

Belangrijke opmerking: hoewel vaatwastabletten een populaire truc zijn om wasmachines te reinigen, is het belangrijk op te merken dat niet alle fabrikanten dit aanbevelen. Het kan in sommige gevallen de garantie van de wasmachine beïnvloeden, dus controleer dit eerst bij de fabrikant van je apparaat.