Veelgestelde vragen

Het kiezen van het juiste toerental en RPM voor je wasmachine

Bij de aanschaf van een wasmachine kom je verschillende termen tegen die invloed hebben op de prestaties van je apparaat. Twee belangrijke aspecten zijn het toerental en RPM (Rotaties Per Minuut). Deze gids helpt je te begrijpen wat deze termen betekenen en hoe je de beste keuze kunt maken voor jouw behoeften. We beginnen met het uitleggen van het belang van het kiezen van het juiste wasmachine toerental en gaan vervolgens in op de betekenis van RPM in relatie tot je wasmachine.

Inhoudsopgave

Welk wasmachine toerental moet ik kiezen?

De keuze van het toerental voor een wasmachine hangt af van verschillende factoren, zoals het type kleding dat je wast en je persoonlijke voorkeur voor droogtijd en energieverbruik. Hier is een overzicht van de verschillende toerentallen en waar ze geschikt voor zijn:

1600 RPM:

  • Voordelen: Sneller drogen van kleding na het wassen. Ideaal voor zwaardere stoffen zoals handdoeken en beddengoed.
  • Nadelen: Kan meer slijtage aan kleding veroorzaken. Hoger energieverbruik en mogelijk luider tijdens het centrifugeren.

1400 RPM:

  • Voordelen: Goed evenwicht tussen efficiënt drogen en zachtheid voor kleding. Geschikt voor de meeste soorten wasgoed.
  • Nadelen: Iets langzamere droogtijd dan bij 1600 RPM, maar vaak voldoende voor alledaags gebruik.

1200 RPM:

  • Voordelen: Zacht voor delicate stoffen en energiezuiniger. Ideaal voor lichtere stoffen en kleding die gemakkelijk kan beschadigen.
  • Nadelen: Langzamere droogtijd, waardoor kleding natter uit de wasmachine komt.

Over het algemeen, als je zware stoffen wast en je wilt dat ze snel drogen, is 1600 RPM een goede keuze. Voor de meeste dagelijkse wasjes is 1400 RPM een goede balans tussen efficiëntie en zorg voor je kleding. Als je veel delicate stoffen wast, kan 1200 RPM de beste optie zijn. Het is ook de moeite waard om te overwegen hoe vaak je wast en of je kleding meestal aan de lucht droogt of in een droger gaat.

Washing machine 1400 rpm woman and washing machine

Wat is RPM bij een wasmachine?

RPM bij een wasmachine staat voor ‘rotaties per minuut’. Dit geeft aan hoe snel de trommel van de wasmachine kan draaien tijdens het centrifugeren. Een hoger RPM-getal betekent dat de wasmachine sneller kan draaien, wat meestal resulteert in drogere kleding aan het einde van het wasprogramma. Dit is vooral handig voor het verminderen van de droogtijd na het wassen. Wasprogramma’s met een lager RPM zijn daarentegen vaak geschikter voor delicate kleding of als energiebesparing gewenst is.

De beste wasmachines van 2024

1

Samsung WW90T636ALH Autodose

Vulgewicht: 9 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 72 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
2

Miele WSF 363 WCS PowerWash 2.0

Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 69 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
3

Miele WWR 760 WPS PowerWash 2.0 & TwinDos

Vulgewicht: 9 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 68 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review