Veelgestelde vragen

Het onderhouden en ontkalken van jouw wasmachine: een gids

Wanneer je een wasmachine gebruikt, is het van essentieel belang om deze goed te onderhouden. Het regelmatig ontkalken van de wasmachine is een belangrijk onderdeel van dit onderhoud. Door een goede verzorging van je wasmachine kan je de levensduur verlengen en ervoor zorgen dat deze op een efficiënte manier blijft functioneren. In deze gids geven we je antwoorden op veelgestelde vragen over het ontkalken van jouw wasmachine, zoals hoe je dit het beste kunt doen en hoe vaak het nodig is. We hebben de informatie logisch geordend, zodat je stap voor stap leert hoe je jouw wasmachine het beste kunt ontkalken en onderhouden.
Inhoudsopgave

Hoe kun je een wasmachine ontkalken?

Een effectieve ontkalking is een belangrijk aspect van het onderhoud van je wasmachine. Het draagt bij aan het behoud van optimale prestaties en verlengt de levensduur van het apparaat. Gelukkig is dit een proces dat je eenvoudig zelf kunt uitvoeren. Volg de onderstaande stappen:

Zorg dat de wasmachine leeg is: voordat je begint met het ontkalken, zorg ervoor dat de wasmachine volledig leeg is. Plaats geen kleding of ander wasgoed in de machine.

Koop een geschikte ontkalker: ga naar een supermarkt of huishoudelijke winkel en koop een ontkalker speciaal ontworpen voor wasmachines. Lees de instructies op de verpakking zorgvuldig door om te begrijpen hoe je het product correct moet gebruiken.

Voeg de ontkalker toe: giet de hoeveelheid ontkalker die op de verpakking staat aangegeven rechtstreeks in de trommel van de wasmachine. Gebruik op dit moment geen wasmiddel of wasverzachter.

Stel de juiste temperatuur in: stel de wasmachine in op de hoogste temperatuur die veilig is voor de machine. Raadpleeg hiervoor de handleiding van je wasmachine. Dit zorgt ervoor dat de ontkalker optimaal kan werken.

Start een volledig wasprogramma: start nu een volledig wasprogramma. De ontkalker zal tijdens dit proces de kalkaanslag in de machine effectief verwijderen.

Laat de wasmachine drogen: na het voltooien van het programma, open de deur van de wasmachine en laat deze goed drogen. Dit helpt eventuele restanten van de ontkalker te verwijderen.

Raadpleeg altijd de handleiding van je specifieke wasmachine voor gedetailleerde instructies over het ontkalken en eventuele specifieke aanbevelingen van de fabrikant. 

Descaling the washing machine washing machine heater

Hoe vaak moet de wasmachine ontkalkt worden?

De frequentie waarmee je jouw wasmachine moet ontkalken hangt af van een aantal factoren. Eén van deze factoren is de hardheid van het water in jouw regio. Bij hard water, dat een hoge concentratie aan kalk heeft, zal je waarschijnlijk vaker moeten ontkalken dan bij zacht water.

Een algemene richtlijn is om je wasmachine ongeveer eens in de drie tot zes maanden te ontkalken. Echter, als je merkt dat jouw wasgoed niet meer zo schoon wordt als voorheen, of als de wasmachine begint te ruiken, kan dit een teken zijn dat de machine vaker ontkalkt moet worden.

Ook als je veel op lage temperaturen wast, kan het nodig zijn om de machine vaker te ontkalken. Dit komt doordat bij lagere temperaturen niet alle zeepresten volledig worden weggespoeld, wat kan bijdragen aan de opbouw van kalk.

Het is belangrijk om te weten dat regelmatig ontkalken kan bijdragen aan de efficiëntie van jouw wasmachine en kan helpen om de levensduur van het apparaat te verlengen. Let dus op de tekenen en pas het ontkalken aan op basis van jouw gebruik, de hardheid van het water en de conditie van jouw machine.

De beste wasmachines van 2024

1

Samsung WW90T636ALH Autodose

Vulgewicht: 9 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 72 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
2

Miele WSF 363 WCS PowerWash 2.0

Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 69 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
3

Miele WWR 760 WPS PowerWash 2.0 & TwinDos

Vulgewicht: 9 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 68 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review