Veelgestelde vragen

Hoe vul je jouw wasmachine: een gids voor verschillende merken

Het kan soms verwarrend zijn om te weten waar je verschillende producten zoals wasmiddel, wasverzachter, azijn en soda in jouw wasmachine moet doen. In deze gids behandelen we de meest gestelde vragen over het vullen van jouw wasmachine, en richten we ons op enkele van de meest populaire wasmachinemerken, waaronder Bosch, Samsung, Siemens, AEG en Beko. Van het juiste vakje voor azijn en soda, tot aan het type wasmiddel dat je moet gebruiken voor een Beko wasmachine – we zullen je door elk aspect leiden.
Inhoudsopgave

In welk vakje moet ik azijn doen in de wasmachine?

Azijn is een handig middel dat als natuurlijke wasverzachter kan dienen, en het helpt ook bij het verwijderen van zeepresten in je wasmachine. In de meeste wasmachines, kun je azijn in hetzelfde vakje gieten waar je normaal gesproken jouw wasverzachter in zou doen. Dit is meestal het vakje met het bloem- of sterpictogram. 

Let op: het is altijd goed om de handleiding van je specifieke wasmachine te controleren om zeker te zijn. Azijn moet in de laatste spoelcyclus worden toegevoegd, en niet bij de wasmiddelen aan het begin van de wascyclus, omdat het de effectiviteit van je wasmiddel kan verminderen.

What can and cannot be put in the tumble dryer loading clothes

In welk vakje moet ik soda doen in de wasmachine?

Soda is een uitstekend schoonmaakmiddel en kan helpen om hardnekkige vlekken te verwijderen en om je wasmachine schoon te houden. Meestal voeg je soda direct toe aan de trommel van de wasmachine, bovenop je wasgoed. Het wordt niet aanbevolen om soda in de wasmiddellade te doen, omdat het kan verharden en de lade kan verstoppen. Wees voorzichtig met de hoeveelheid soda die je gebruikt; doorgaans is een eetlepel per wasbeurt voldoende. Net als bij azijn, is het een goed idee om de instructies van je specifieke wasmachine te controleren voordat je soda gebruikt.

De beste wasmachines van 2025

1

AEG LF62CS86 ProSense

Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 75 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
2

AEG LR86CB86 PowerCare

Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: A-20%
Geluidsniveau: 75 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
3

Miele WSF 363 WCS PowerWash 2.0

Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 69 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review

Waar moet het wasmiddel in de wasmachine?

Het vakje voor het wasmiddel varieert van machine tot machine, maar meestal is het het grootste vak in de wasmiddellade. Dit vak is vaak gemarkeerd met “II”, “2” of een teken dat lijkt op twee waterdruppels. Dit geeft aan dat het wasmiddel in dit compartiment wordt gebruikt tijdens de hoofdwasfase van het wasprogramma. Zorg ervoor dat je niet meer wasmiddel gebruikt dan aanbevolen op de verpakking van je wasmiddel, omdat te veel schuim de wasprestaties kan beïnvloeden en zeepresten op je kleding en in de machine kan achterlaten.

Waar moet het waspoeder in de wasmachine?

Wanneer je waspoeder gebruikt in plaats van vloeibaar wasmiddel, zou dit nog steeds in het grootste vak van de wasmiddellade moeten gaan, meestal aangeduid met “II” of “2”. Het poeder heeft tijd nodig om op te lossen, dus het wordt aan het begin van de wascyclus in dit vakje vrijgegeven. Echter, bij sommige wasmachines kan je het waspoeder direct in de trommel bij de was doen, vaak in een speciale wasbol of netje. Het is belangrijk om te controleren wat de handleiding van je specifieke wasmachine hierover adviseert, aangezien te veel onopgelost poeder vlekken kan achterlaten op je kleding.

Waar moet de wasverzachter in de wasmachine?

Wasverzachter wordt meestal in het kleinste vak van de wasmiddellade gegoten, vaak gemarkeerd met een ster of bloempictogram. Dit vakje is specifiek ontworpen om de wasverzachter tijdens de laatste spoelcyclus vrij te geven, zodat het effectief je kleding kan verzachten en parfumeren. Er is vaak ook een maximale vulstreep in dit vakje – het is belangrijk om de wasverzachter niet hoger te vullen dan deze lijn, omdat het anders te vroeg in de wascyclus kan worden vrijgegeven, wat kan resulteren in minder efficiënte reiniging en spoeling.

Waar moet het wasmiddel in de Bosch wasmachine?

In een Bosch wasmachine is het compartiment voor het wasmiddel meestal aan de linkerkant van de lade, vaak aangeduid met “II” of een symbool dat lijkt op twee waterdruppels. Dit is het vakje voor de hoofdwasfase, waarin je jouw wasmiddel (vloeibaar of poeder) moet doen. Let op, Bosch raadt aan om wasmiddel niet te overvullen en in plaats daarvan de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking van je wasmiddel te volgen. Te veel wasmiddel kan leiden tot te veel schuim, wat de wasprestaties kan verminderen en mogelijk zeepresten op je kleding achterlaat. Voor specifieke modellen van Bosch machines, raadpleeg altijd de gebruikershandleiding.

Waar moet het wasmiddel in de Samsung wasmachine?

Bij een Samsung wasmachine bevindt het wasmiddelvak zich meestal in het midden van de wasmiddellade, mogelijk aangeduid als “Main Wash” of “II,” vaak in de kleur blauw of zonder kleurmarkering. Het is belangrijk om niet meer dan de aangegeven maximale lijn te vullen om overvloedig schuimen en mogelijke problemen met de wasprestaties te voorkomen. Samsung wasmachines hebben vaak ook een “Auto Dispense” systeem, waarmee je een grotere hoeveelheid wasmiddel kunt toevoegen die dan automatisch in de juiste hoeveelheden per wasbeurt wordt gedoseerd. Controleer altijd de gebruikershandleiding van jouw specifieke model om er zeker van te zijn dat je het wasmiddel correct gebruikt.

Waar moet het wasmiddel in de Siemens wasmachine?

In een Siemens wasmachine, vind je het wasmiddelvak over het algemeen aan de linkerkant van de lade. Het is meestal aangeduid met het symbool “II” of een pictogram dat lijkt op twee waterdruppels. Dit vak is bedoeld voor het wasmiddel dat je gebruikt voor de hoofdwas. Siemens raadt aan om de aanbevolen dosering op de verpakking van je wasmiddel te volgen om overmatig schuimen en mogelijke zeepresten op je wasgoed te voorkomen. Sommige Siemens machines hebben ook een “i-Dos” functie, waarmee je een voorraad wasmiddel in de machine kunt doen, die vervolgens automatisch de juiste hoeveelheid wasmiddel per wasbeurt doseert. Zoals altijd, controleer de specifieke instructies van je machine voor de beste resultaten.

Waar moet het wasmiddel in bij een AEG wasmachine?

Bij AEG wasmachines bevindt het vakje voor het wasmiddel zich gewoonlijk aan de linkerkant van de wasmiddellade, gemarkeerd met “II” of een symbool dat lijkt op twee waterdruppels. Dit vakje is bedoeld voor het wasmiddel dat je tijdens de hoofdwasfase gebruikt. Het is belangrijk om de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel te gebruiken, zoals vermeld op de verpakking van je wasmiddel, om overmatig schuimen en mogelijke zeepresten te voorkomen. Bepaalde modellen van AEG wasmachines zijn uitgerust met het “AutoDose” systeem, dat automatisch de juiste hoeveelheid wasmiddel en wasverzachter doseert voor elke wasbeurt, afhankelijk van de belading en het gekozen programma. Zorg ervoor dat je de handleiding van jouw specifieke AEG model raadpleegt voor nauwkeurige instructies.

Waar moet de wasverzachter in de AEG wasmachine?

De wasverzachter in een AEG wasmachine wordt meestal in het kleinste vakje van de wasmiddellade gedaan. Dit vakje is vaak gemarkeerd met een ster of een bloemachtig symbool en bevindt zich meestal aan de rechterkant van de lade. Dit compartiment is specifiek ontworpen om de wasverzachter tijdens de laatste spoelcyclus vrij te geven. Net als bij andere wasmachines, is het belangrijk om de wasverzachter niet boven de maximale vulstreep in dit vakje te vullen, omdat het anders te vroeg in de wascyclus kan worden vrijgegeven, wat de efficiëntie van de reiniging en spoeling kan verminderen. Voor modellen die zijn uitgerust met de “AutoDose” functie, zal het systeem automatisch de juiste hoeveelheid wasverzachter doseren. Controleer altijd de handleiding van jouw specifieke model voor nauwkeurige instructies.

Welk wasmiddel gebruik je voor de Beko wasmachine?

Voor een Beko wasmachine kun je zowel vloeibaar wasmiddel, waspoeder als wascapsules gebruiken. De keuze van het type wasmiddel hangt af van je persoonlijke voorkeur, de specifieke wasbehoeften en het soort textiel dat je wast. In het algemeen wordt vloeibaar wasmiddel aanbevolen voor lagere temperaturen en delicate stoffen, terwijl waspoeder effectiever kan zijn bij hogere temperaturen en voor het verwijderen van hardnekkige vlekken. Wascapsules bieden gemak omdat ze vooraf gedoseerd zijn. Het wasmiddel moet worden toegevoegd aan het vakje dat meestal gemarkeerd is met “II” in de wasmiddellade van de machine. Als je wascapsules gebruikt, plaats deze dan direct in de trommel voordat je de was toevoegt. Beko raadt aan om altijd de instructies op de verpakking van je wasmiddel te volgen voor de juiste dosering.