Beste wasmachine met 1400 toeren

Wat is een wasmachine met 1400 toeren?

Een wasmachine met 1400 toeren is een wasmachine die 1400 rondjes per minuut draait wanneer hij centrifugeert. Hierdoor blijft de kleding achter met een restvochtpercentage van 50%.
Bekijk onze unieke top 3 met de beste wasmachine met 1400 toerens van 2024.

Beste wasmachine met 1400 toeren van 2024

1

Samsung WW80T654ALX AddWash

2

Bosch WGG14408NL

3

Miele WSD 023 WCS

Laatste update 7 mei 2024

Beste wasmachine met 1400 toeren van 2024

1

Samsung WW80T654ALX AddWash

Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: B
Geluidsniveau: 72 dB
Toerental: 1400 rpm
Bekijk review
2

Bosch WGG14408NL

Vulgewicht: 9 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 70 dB
Toerental: 1400 rpm
Bekijk review
3

Miele WSD 023 WCS

Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 72 dB
Toerental: 1400 rpm
Bekijk review
1

Samsung WW80T654ALX AddWash

De Samsung WW80T654ALX AddWash is een energiezuinige wasmachine met slimme functies.

De best geteste wasmachine met 1400 toeren van 2024 is de Samsung WW80T654ALX AddWash. De Samsung WW80T654ALX AddWash is een energiezuinige wasmachine met een capaciteit van 8 kg, ideaal voor kleine tot middelgrote huishoudens. Het apparaat heeft geen Autodose- en QuickDrive-functie, maar wordt wel geprezen om zijn AddWash-deur en EcoBubble-technologie.

De AddWash-deur maakt het mogelijk om tijdens een wascyclus vergeten kledingstukken toe te voegen. De EcoBubble-technologie zorgt voor een diepe reiniging van kleding op lage temperaturen, waardoor energie wordt bespaard. De wasmachine is zeer energiezuinig met een B-energielabel en heeft een stoomfunctie om bacteriën en allergenen te verwijderen. Bovendien is het apparaat compatibel met de SmartThings-app, waardoor je het op afstand kunt bedienen en gepersonaliseerde wascycli kunt instellen.

Gebruikerservaringen zijn overwegend positief, met lof voor de app en het stille gebruik. Echter, sommigen vinden het geluidsniveau van 72 dB tijdens het centrifugeren te hoog en het ontbreken van hogere centrifugeersnelheden bij bepaalde programma's een nadeel. Desalniettemin wordt de flexibiliteit van de AddWash-deur en de efficiëntie van de EcoBubble-technologie gewaardeerd.
2

Bosch WGG14408NL

De Bosch WGG14408NL wasmachine blinkt uit in energiezuinigheid en heeft handige hygiënefuncties.

De Bosch WGG14408NL wasmachine is een goede keuze voor zowel kleine als grote huishoudens met een ruim vulgewicht van 9 kg. Het apparaat heeft geen i-DOS of Iron Assist, maar beschikt wel over functies zoals Hygiene Plus en een anti-vlek systeem.

Het toestel heeft een hoog toerental van 1400 rpm, wat helpt om kleding droger uit de was te halen, en de SpeedPerfect-functie zorgt voor een snellere was met behoud van kwaliteit. Gebruikerservaringen benadrukken vooral de stille werking en de praktische trommelverlichting.

Enkele nadelen zijn het ontbreken van een automatisch doseringssysteem en een onhandige plaatsing van het filter. De wasmachine is energiezuinig met een A label, wat op lange termijn kosten bespaart. Hoewel het geen volledig snelwasprogramma heeft, compenseert de SpeedPerfect-functie dit. De diepte van het apparaat is 63,2 cm.
3

Miele WSD 023 WCS

De Miele WSD 023 WCS bespaart energie en is bijzonder stil tijdens gebruik.

De Miele WSD 023 WCS is een energiezuinige wasmachine die opvalt door zijn A-energielabel, waarmee je tot € 290 aan energiekosten kan besparen. Het apparaat is voorzien van de CapDosing-functie, waarmee speciale wasmiddelcapsules gebruikt kunnen worden voor delicate stoffen zoals wol en zijde.

Met een geluidsniveau van slechts 72 dB tijdens het centrifugeren is de machine opmerkelijk stil. Daarnaast biedt de Miele WSD 023 WCS flexibiliteit met 12 verschillende wasprogramma's en is het een stabiele machine die stevig op zijn plaats blijft staan tijdens gebruik.

Echter, de wasmachine mist functies zoals TwinDos en PowerWash 2.0 en sommige gebruikers vinden de deur omvangrijk, wat in kleinere ruimtes problematisch kan zijn. Gebruikerservaringen zijn grotendeels positief, met lof voor de stabiliteit en intuïtieve bediening, hoewel sommigen de lange duur van wasprogramma's en de hogere prijs als minpunten beschouwen.

Het toerental van een wasmachine

Het toerental van een wasmachine geeft aan hoeveel rondes de trommel per minuut maakt tijdens het centrifugeren. Hoe sneller je wasmachines centrifugeert, hoe droger je wasgoed uit de trommel komt. Daarom vinden veel mensen een hoog toerental fijn; dat betekent dat je wasgoed minder lang in de wasdroger hoeft, of minder lang hoeft te hangen. We spreken van een ‘hoog toerental’ vanaf 1400 toeren per minuut, ook wel aangegeven als rounds per minute (RPM). Een wasmachine met 1400 toeren kan niet sneller draaien dan dit, maar meestal kun je wel per wasbeurt instellen dat je met lager RPM wilt centrifugeren.

1400 toeren

Steeds meer wasmachines hebben een toerental van 1400 of 1600 RPM. Aan een wasmachine met 1400 toeren hangen zowel voor- als nadelen. We nemen graag met je door welke dat zijn. 

Dit zijn de voordelen van een wasmachine met 1400 toeren:

  • Het restvochtpercentage is 50% bij een wasmachine met 1400 toeren. Dat betekent dat je je wasgoed slechts eventjes in de droger hoef te stoppen, of (relatief) kort op moet hangen om verder te laten drogen.
  • Bij een lager toerental slijt je wasgoed minder snel. Een hoger toerental kan stoffen beschadigen of verdunnen, waardoor je kleding minder lang meegaat.
  • Centrifugeren met een lager toerental verbruikt minder energie. Dat is voordelig voor je energierekening én het milieu.
  • Het gros van de nieuwe wasmachines heeft een toerental van 1400 RPM, hiervoor heb je veel keuze als je een wasmachine met 1400 toeren wilt.
  • En ten slotte: wasmachines met een lager toerental zijn vaak iets goedkoper in aanschaf.
  • Als vervolg daarop, lees je hieronder de nadelen van een wasmachine met 1400 toeren:
  • Het restvochtpercentage van een 1600 toeren wasmachine is slechts 44%, wat heel fijn is als je geen droger hebt. Het duurt daardoor namelijk nog korter voor je wasgoed volledig aan de lucht gedroogd is.
    • In sommige gevallen zul je je wasgoed toch in de droger moeten stoppen, en dit kost veel energie. Drogen met een wasdroger kost namelijk aanzienlijk meer energie dan centrifugeren.
    • Bij wasmachines kun je altijd schakelen naar een lager toerental, maar nooit hoger. Met een 1600 toeren wasmachine heb je daarom meer keuze

Als vervolg daarop, lees je hieronder de nadelen van een wasmachine met 1400 toeren:

  • Het restvochtpercentage van een 1600 toeren wasmachine is slechts 44%, wat heel fijn is als je geen droger hebt. Het duurt daardoor namelijk nog korter voor je wasgoed volledig aan de lucht gedroogd is.
  • In sommige gevallen zul je je wasgoed toch in de droger moeten stoppen, en dit kost veel energie. Drogen met een wasdroger kost namelijk aanzienlijk meer energie dan centrifugeren.
  • Bij wasmachines kun je altijd schakelen naar een lager toerental, maar nooit hoger. Met een 1600 toeren wasmachine heb je daarom meer keuze

Wat moet je weten van een wasmachine met 1400 toeren

Welk toerental je moet kiezen, hangt volledig af van hoe droog jij je wasgoed wilt hebben als het uit de trommel komt. Een wasmachine met 1400 toeren geeft je een restvochtpercentage van 50%. Je hebt niet per se een wasdroger nodig om je wasgoed verder te drogen, je kunt het gewoon ophangen. Was je vaak? Bijvoorbeeld vanwege een allergie of omdat je een groot gezin hebt. Dan wil je misschien liever kijken naar wasmachines met 1600 toeren.
Wasmachines met een toerental van 1400 hebben een restvochtpercentage van 50%, terwijl wasmachines met 1600 toeren een restvochtpercentage van 44% hebben. Dat verschil is niet groot, maar bij een 1600 toeren wasmachine komt je wasgoed wel iets droger uit de trommel. Dit kan heel fijn zijn, vooral als je geen wasdroger hebt of deze zo min mogelijk wilt gebruiken. Houd er rekening mee dat een hoger toerental slijtage aan je kleding kan veroorzaken. Uiteraard kun je per wasbeurt bepalen om met een lager toerental te centrifugeren, bijvoorbeeld 1200 of 1400 toeren, als je zuinig wilt zijn met je kleding.
“Het beste toerental” is volledig afhankelijk van jouw voorkeuren. Met een hoog toerental van 1600 toeren per minuut wordt er veel vocht uit je wasgoed onttrokken, waardoor het niet meer in de wasdroger hoeft. Bij een hoog toerental is de kans op slijtage aan de stoffen echter wel groter; stoffen worden dunner en kunnen beschadigen. Dat kan een reden zijn om toch te kiezen voor een wasmachines met maximeel 1200 of 1400 toeren. Bij wasmachines met een hoger toerental kun je echter altijd nog kiezen om een wasbeurt te draaien met een lager toerental.
Hoelang een wasmachine precies centrifugeert, hangt onder andere af van het model, het toerental en het wasprogramma. Gemiddeld genomen duurt het centrifugeren 10 tot 20 minuten. Hierbij draait de trommel van de wasmachine snel rond om zoveel mogelijk vocht uit het wasgoed te drukken. Daarbij komen een hoop trillingen en geluid vrij. Als je wasmachine een resttijdindicator heeft, kun je precies zien hoelang de centrifuge duurt en wanneer je wasmachine klaar is.