Veelgestelde vragen

Het vervangen van het verwarmingselement van je wasmachine: een gids

Wanneer je wasmachine niet goed functioneert, kan dit te wijten zijn aan vele factoren. Eén daarvan is het verwarmingselement. Dit cruciale onderdeel zorgt ervoor dat het water in je wasmachine op de juiste temperatuur wordt gebracht voor een efficiënte reiniging. Maar hoe weet je of het verwarmingselement van je wasmachine kapot is? En als dit het geval is, hoeveel zou een nieuw verwarmingselement dan kosten? Deze gids is bedoeld om deze vragen te beantwoorden en je te helpen begrijpen hoe je wasmachine functioneert, hoe problemen te identificeren en de kosten in te schatten van een potentieel vervangend onderdeel.
Inhoudsopgave

Hoe weet je of het verwarmingselement van de wasmachine kapot is?

Een kapot verwarmingselement in je wasmachine kan op verschillende manieren worden geïdentificeerd. De meest voor de hand liggende aanwijzing is wanneer je wasmachine niet langer in staat is om water te verwarmen. Als je merkt dat je kleding koud blijft, ondanks dat je een heet wasprogramma hebt gekozen, dan kan het zijn dat het verwarmingselement niet goed werkt.

Een andere indicator kan zijn wanneer de wasmachine langer doet over een wasbeurt dan gebruikelijk. Als het verwarmingselement niet goed werkt, kan het zijn dat de machine moeite heeft om de gewenste temperatuur te bereiken, waardoor de wascyclus langer duurt.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat deze symptomen ook kunnen wijzen op andere problemen. Voor een definitieve diagnose is het raadzaam om een professional te raadplegen of, als je handig bent, zelf een multimeter te gebruiken om de weerstand van het verwarmingselement te meten. Een kapot element zal over het algemeen geen of een oneindige weerstand laten zien.

Descaling the washing machine washing machine heater 1

Hoeveel kost een verwarmingselement voor een wasmachine?

De kosten van een nieuw verwarmingselement voor je wasmachine kunnen sterk variëren afhankelijk van het merk en model van je machine. Over het algemeen kun je verwachten dat de prijs van een vervangend verwarmingselement ergens tussen de 20 en 60 euro ligt. Echter, dit zijn alleen de kosten voor het onderdeel zelf.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de kosten van de installatie. Als je het element zelf kunt vervangen, kun je natuurlijk geld besparen. Maar als je niet zo technisch bent, heb je mogelijk een professional nodig om de klus te klaren. De kosten voor een reparatie door een professional kunnen variëren, maar reken op minimaal 50 tot 100 euro aan arbeidskosten.

Het is dus belangrijk om deze kosten in overweging te nemen bij het beslissen of je het verwarmingselement wilt vervangen of dat het misschien voordeliger is om een nieuwe wasmachine aan te schaffen, vooral als je wasmachine al wat ouder is en mogelijk nog andere problemen kan hebben.

De beste wasmachines van 2024

1

Samsung WW90T636ALH Autodose

Vulgewicht: 9 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 72 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
2

Miele WSF 363 WCS PowerWash 2.0

Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 69 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
3

Miele WWR 760 WPS PowerWash 2.0 & TwinDos

Vulgewicht: 9 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 68 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review