Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over de werking van je wasmachine

Begrijpen hoe je wasmachine werkt kan soms een mysterie zijn, maar we zijn hier om dit mysterie te ontrafelen. We beantwoorden een reeks veelgestelde vragen die je helpen om te begrijpen hoe lang een wasmachinecyclus duurt, inclusief de centrifugeertijd. Deze gids geeft je een beter inzicht in de werking van jouw wasmachine en helpt je om het wasproces efficiënter te beheren.

Inhoudsopgave

Hoe lang duurt een wasmachinecyclus?

De lengte van een wasmachinecyclus kan variëren, afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het gekozen programma, de grootte van de lading en het type en de mate van vervuiling van de was. Gemiddeld kan een standaard wasmachinecyclus tussen de 30 minuten en 3 uur duren.

Bij de meeste wasmachines kun je kiezen uit verschillende programma’s, waaronder katoen, synthetisch, delicate stoffen, en snelwas. De wasprogramma’s voor katoen zijn meestal het langst, omdat ze bedoeld zijn voor sterk vervuilde was en de temperatuur vaak hoger is. Aan de andere kant zijn de snelle of kort wasprogramma’s ontworpen voor licht vervuilde kledingstukken en deze duren meestal tussen de 15 en 30 minuten.

Het is belangrijk om de juiste cyclus voor jouw kleding te selecteren, niet alleen om ervoor te zorgen dat jouw kleding goed schoon wordt, maar ook om de levensduur van je wasmachine te verlengen en water- en energie-efficiëntie te maximaliseren.

Washing machine deals woman and washing machine in the room

Hoe lang duurt het centrifugeren van een wasmachine?

Het centrifugeren van een wasmachine is de laatste stap in de wascyclus, bedoeld om zoveel mogelijk water uit de was te verwijderen. De duur van deze fase hangt ook af van het gekozen programma, maar meestal duurt het centrifugeren tussen de 5 en 15 minuten.

De centrifugeersnelheid, die wordt gemeten in omwentelingen per minuut (rpm), heeft ook invloed op de tijdsduur en effectiviteit van het centrifugeren. Hoe hoger de snelheid, hoe droger je was uit de machine komt, maar ook hoe meer kreukels er kunnen ontstaan. De meeste wasmachines hebben centrifugeersnelheden tussen de 1200 en 1600 rpm, maar sommige modellen kunnen wel tot 1800 rpm bereiken.

Hoewel het verleidelijk kan zijn om altijd de hoogste centrifugeersnelheid te kiezen om je was sneller te drogen, moet je er altijd rekening mee houden dat niet alle stoffen hiervoor geschikt zijn. Fijnere stoffen en kledingstukken zoals lingerie en gebreide artikelen kunnen beschadigd raken bij hoge snelheden. Raadpleeg altijd de wasinstructies van je kleding en selecteer de juiste wascyclus en centrifugeersnelheid om je kleding in topconditie te houden.

De beste wasmachines van 2024

1

Samsung WW90T636ALH Autodose

Vulgewicht: 9 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 72 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
2

Miele WSF 363 WCS PowerWash 2.0

Vulgewicht: 8 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 69 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review
3

Miele WWR 760 WPS PowerWash 2.0 & TwinDos

Vulgewicht: 9 kg
Energieklasse: A
Geluidsniveau: 68 dB
Toerental: 1600 rpm
Bekijk review